Masuri mai dure pentru imigrantii UE care solicita beneficii sociale

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 9 decembrie 2013

David Cameron2

27 noiembrie a fost ziua in care premierul britanic a comunicat lumii ca in Regatul Unit „restrictiile” pentru imigrantii europeni ar putea continua… Romanii, bulgarii si legea pregatita impotriva acestora de premierul britanic David Cameron, pentru limitarea accesului acestora la beneficii sociale in Regatul Unit, au constituit subiectul principal al tuturor buletinelor informative transmise miercuri, 27 noiembrie, de postul national de televiziune BBC.

„Masuri mai dure pentru imigrantii UE care solicita beneficii sociale. Planul lui Cameron a generat furia oficialilor de la Bruxelles” a fost titlul primului material informativ transmis pe postul BBC One, in 27 noiembrie. „Mai sunt doar 35 de zile pana cand romanii si bulgarii vor fi liberi sa munceasca in Regatul Unit. Ei nu vor avea acces la ajutorul social pentru locuinte si nici la alte beneficii sociale”, au anuntat in mod repetat prezentatorii BBC pe un ton alarmant, sustinuti de un fundal sonor alert. Informatia a fost reluata de cateva zeci de ori in deschiderea stirilor, incepand de la ora 5:00 dimineata si pana la miezul noptii, fiind preluata in toate buletinele de stiri ale programelor televiziunii nationale britanice.

Ambasadorul Romaniei la Londra a fost solicitat, de asemenea, sa dea pe tot parcursul zilei declaratii reprezentantilor mass-media din regat. Acesta a precizat intr-o intalnire publica desfasurata la Ambasada ca a avut atat de multe solicitari din partea jurnalistilor incat a trebuit sa refuze o parte dintre acestea.

Subiectul a fost dezbatut in aceeasi zi si de Sky News, dar si in paginile cotidienelor The Guardian, The Telegraph, The Mirror sau in alte publicatii importante care apar in metropola de pe Tamisa. Iar Financial Times a publicat un articol intitulat „Prea multa libertate de miscare in interiorul UE”, semnat chiar de David Cameron.

 

UK, cel mai „obraznic” stat european

„Oamenii din aceasta tara sunt ingrijorati de numarul mare de imigranti care au venit in Regatul Unit in ultimii ani, ca si de presiunea pe care acestia o exercita asupra serviciilor publice. Marturisesc ca si eu impartasesc aceste temeri…”, a spus Cameron. „Situatia a evoluat extrem de rau”, a mai apreciat premierul. El a sustinut ca incepand din 2004, tara sa a devenit tinta celui mai mare val migrator cu care s-a confruntat vreodata Europa pe timp de pace.

In consecinta, premierul propune interdictia accesului imigrantilor UE care vor veni in regat dupa 1 ianuarie 2014 la beneficiile sociale destinate persoanelor care nu muncesc, pe intervalul primelor trei luni scurse dupa sosirea acestora in Marea Britanie. Ei vor avea in continuare limitari la aceste forme de ajutor banesc, daca nu dovedesc in urmatoarele sase luni ca au identificat oportunitati in gasirea unui loc de munca. In plus, nou-venitii nu vor avea dreptul sa solicite beneficiile sociale pentru costurile locative cunoscute ca „Housing Benefit”.

Deciziile cabinetului de la Londra au fost aspru criticate la Bruxelles. Reprezentantii Comisiei Europene au atras atentia ca libertatea de miscare si liberalizarea pietei muncii constituie principii fundamentale ale proiectului UE.

Regatul Unit este pe cale de a deveni cel mai „obraznic” stat european, a punctat maghiarul Laszlo Andor, comisar european pentru locuri de munca, afaceri sociale si incluziune. „Daca vom incepe sa incalcam regulile de baza ale Pietei Unice, avem toate sansele sa alunecam pe o panta extrem de periculoasa”, a adaugat oficialul european.

„Sunt, totusi, multe neclaritati. Va exista, intr-adevar, o legislatie in Marea Britanie in sensul introducerii restrictionarii accesului imigrantilor UE la beneficii. Si va contesta Uniunea Europeana hotararile guvernului de la Londra?”, se intrebau in aceeasi zi cei de la BBC…

 

Acces limitat la beneficii sociale

Noul proiect de lege care ii vizeaza pe imigrantii europeni propune mai multe limitari in ceea ce priveste accesul cetatenilor UE care se vor stabili in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014, la beneficii sociale. Iata care sunt principalele masurile anuntate de premierul David Cameron:

  • cetatenii europeni nou-veniti in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014 nu vor putea sa beneficieze de ajutorul social pentru locuinte „Housing benefit”;
  • niciun cetatean european nu va primi sprijinul financiar acordat persoanelor fara un loc de munca in aceasta tara in primele trei luni dupa intrarea in Regatul Unit. De asemenea, nou-venitii nu vor putea solicita nici ulterior ajutor de somaj pentru o perioada mai lunga de sase luni, cu exceptia cazului in care prezinta dovezi ca au perspective de a se incadra in munca;
  • se va introduce un venit minim obligatoriu care va trebui sa fie obtinut inainte de depunerea cererii pentru ajutoare banesti de catre nou-veniti care intentioneaza sa solicite beneficii dupa 1 ianuarie 2014;
  • toti cetatenii europeni care vor fi depistati locuind pe strazi sau cersind vor putea fi deportati imediat, cu interdictia de a mai intra in Marea Britanie pentru urmatoarele 12 luni, cu exceptia cazului in care acestia pot sa dovedeasca ca au scop precis, cum ar fi de exemplu, un loc de munca.

Premierul britanic a mai anuntat cresterea de patru ori a amenzilor pentru angajatorii care exploateaza munca imigrantilor fara a le plati acestora salariul minim obligatoriu pe economie aflat in vigoare in Regatul Unit. Acestia vor fi pasibili sa plateasca statului, sub forma de amenda, suma de 20.000 de lire sterline. Aceasta propunere a fost criticata, pe motiv ca adevarata problema in aceasta privinta nu il constituie cuantumul amenzii, ci faptul ca legislatia nu este aplicata si respectata.

Proiectul de lege propune, de asemenea, introducerea unor taxe platite pentru serviciile asigurate de catre sistemul national de sanatate NHS pentru imigrantii UE.

 

Consens anti-UE in coalitia de guvernare

Proiectul de lege care vizeaza introducerea a noi restrictii in Regatul Unit impotriva imigrantilor proveniti din statele Uniunii Europene s-a bucurat, surprinzator, de sustinerea liberal-democratilor, pro-europeni declarati si membrii ai coalitiei guvernamentale, alaturi de conservatorii condusi de David Cameron.

„Eliminarea restrictiilor de pe piata muncii pentru romanii si bulgarii care traiesc in Marea Britanie, incepand din luna ianuarie, a generat ingrijorari cu privire la numarul cetatenilor celor doua tari ce ar urma sa se stabileasca in aceasta tara. In plus, ultimele sondaje de opinie dezvaluie ca majoritatea populatiei britanice si-ar dori prelungirea limitarilor impuse pentru romani si bulgari”, se explica intr-un articol publicat in 27 noiembrie in The Guardian. Acest punct de vedere a fost impartasit si de vicepremierul Nick Clegg, liderul liberal-democratilor.

„Cred ca propunerile legislative sunt rationale si rezonabile. Ele au menirea de a ne proteja de situatiile in care nou-venitii pot interpreta gresit liberalizarea pietei muncii, alegand sa se orienteze prioritar catre dreptul de a solicita beneficii sociale. Si alte state europene au in legislatiile proprii prevederi asemanatoare si unele chiar intentioneaza sa le inaspreasca. Practic, ideea de a obtine neingradit beneficii sociale nici nu exista in celelalte state membre ale UE”, a opinat pro-europeanul Nick Clegg.

In acest context, reprezentantii cabinetului premierului si-au declarat increderea ca pachetul de propuneri legislative anuntat de David Cameron nu va intra in dezacord cu normele europene in vigoare.

 

Contestand libertatea de miscare

Principiile referitoare la libera circulatie a persoanelor si respectiv, la libertatea de miscare a fortei de munca in interiorul granitelor Uniunii Europene sunt considerate esentiale pentru functionarea Pietei Unice Europene in cadrul constructului UE. Disputele cu privire la respectarea acestor drepturi ar putea sa constituie subiectul dezbaterilor din campania electorala pentru alegerile parlamentare europene ce urmeaza a se desfasura in vara acestui an.

„Trebuie sa admitem ca, in prezent, principiul liberei circulatii a generat vaste miscari ale populatiei, datorita diferentelor mari de venituri ale persoanelor din diferite state ale Uniunii. Aceasta situatie face ca oameni talentati sa-si paraseasca tarile care ar avea mare nevoie de abilitatile lor si se ajunge la presiuni sociale in interiorul comunitatilor.

Este momentul unor noi reglementari prin care sa recunoastem ca libertatea de miscare ramane un principiu fundamental in interiorul UE, dar ea nu poate fi aplicata fara rezerve”, a afirmat David Cameron in articolul pe care l-a scris si a fost publicat de catre Financial Times.

El a atras atentia ca Marea Britanie nu este singurul stat UE care impartaseste acest punct de vedere, mentionand ca si oficialitatile din Austria, Germania sau Olanda au sesizat Comisia Europeana in acelasi sens.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “Masuri mai dure pentru imigrantii UE care solicita beneficii sociale”

  1. Toader gheorghe Spune:

    Vreau sa spun ca noi romani care suntem in uk si muncim foarte mult suntem foarte Prost platiti si suntem tratati ca niste sclavi,desi ne platim taxele mai bine decat engleji puturosi. Noi romani muncim prin alte tari ca sa supravietiuim mai bine,iar alti straini ne cumpara Tara fara ca sa fiie nici o problema,iar pe viitorul copiiilor nostri vor vi sclavi pe pamant romanesc ,pt ca avem guvernanti numai hoti care isi distrug propriul popor. Sper ca intr-o buna zi cineva ar intelege ce inseamna sa fii roman si sa stai pe pamantul tau natal din vechi stramosi.

  2. Adrian Spune:

    Am venit in Anglia in Ianuarie 2014 miam gasit de munca in 3saptamani intr-o fabrica timp de 3 luni apoi am muncit alte 3luni in santier in constructii dupa care am ramas fara munca,am fost nevoit sa aplic pt Jobseeker’s Allowance.Intr-adevar mi sau acordat bani pt intretinere(mancare)dar cand am aplicat apoi pt House benefit rezultatul a fost negativ.

Spune-ti si tu parerea!