Măsuri împotriva căsătoriilor „aranjate” dintre est-europeni și non-europeni

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 31 iulie 2014

uk_couple

Căsătoriile false între cupluri formate din est-europeni și imigranți non-europeni, cu scopul obținerii dreptului de ședere în Marea Britanie, au devenit o amenințare pentru politica anti-migraționistă a Guvernului de la Londra, susțin mai multe articole apărute în cele mai importante publicații britanice, începând din 25 iulie.

 

„Industria” căsătoriilor false

Căsătoriile „aranjate” pentru obținerea dreptului de a trăi în Regatul Unit sunt mult mai numeroase decât se estima și contribuie simțitor la creșterea cifrei migrației nete, atrag atenția voci importante din interiorul legislativului britanic, se susține în BBC News.

Numărul cuplurilor ce au fost suspectate că au recurs la astfel de practici a ajuns la 2.145, o cifră dublă față de cea raportată în urmă cu trei ani, a dezvăluit și un parlamentar din Westminster Pallace, citat în aceeași publicație. Acesta este de părere că ofițerii stării civile din Marea Britanie ar trebui să aibă puterea de a refuza să oficieze o căsătorie, în cazul în care au îndoieli asupra veridicității acesteia.

„S-a instaurat o adevărată industrie prin care se înscenează false mariaje, înșelând vigilența autorităților”, a recunoscut tranșant Keith Wazz, președintele Comisiei afacerilor interne din Camera Comunelor. „Se estimează că circa 10.000 de căsătorii fictive au loc anual, iar rata lor de creștere este alarmantă. Fiecare fals mariaj poate duce la acordarea dreptului de a se stabili în Marea Britanie pentru o familie extinsă, adică o persoană care se căsătorește fictiv și toți dependenții acesteia. Iar în lipsa unui asemenea angajament, niciunul dintre indivizii respectivi nu ar putea trece granițele Regatului Unit”, a explicat Wazz.

 

Lituanienii, polonezii și slovacii…

BBC News dezvăluie modalitatea prin care se realizează căsătoriile false reclamate de autoritățile de la Londra.

„În cele mai frecvente cazuri, oameni din state ne-europene încearcă să organizeze astfel de false căsnicii cu persoane care au statut de cetățean al Uniunii Europene. Cei din afara UE obțin astfel dreptul de a trăi în Marea Britanie pentru ei, dar și pentru rudele lor apropiate”, precizează publicația online.

Est-europencele sunt cele mai căutate pentru aceste căsătorii fictive, mai menționează articolul. Tinere din răsăritul continentului „sunt ademenite” cu bani și cu promisiunea unei noi vieți în Regatul Unit, pentru a fi convinse să ia parte la astfel de ilegalități.

Cetățenii portughezi sunt cei mai frecvent implicați în astfel de mariaje „aranjate”, din statele occidentale ale UE. Iar cetățenii lituanieni, polonezi sau slovaci sunt nominalizați printre est-europenii care iau parte adeseori la false căsătorii pe teritoriul Marii Britanii.

 

Mii de căsnicii „aranjate”

Numărul estimat al căsătoriilor false care au loc în Marea Britanie, în fiecare an, este între 4.000 și 7.000, conform analiștilor. Realitatea ar putea depăși aprecierile observatorilor fenomenului, au aflat parlamentarii care fac parte din Comisia afacerilor interne a Camerei Comunelor de la John Vine, inspector șef independent cu responsabilități în problematica migrației și a siguranței frontierelor. „Aceasta reprezintă una din cele mai importante amenințări la adresa controlului migrației”, a mai susținut acesta.

Legiuitorii britanici au cerut înăsprirea măsurilor de combatere a practicii falselor călătorii între imigranți din Regatul Unit. Ei iau în considerare solicitarea susținerii din partea ambasadelor la Londra ale țărilor din care provin persoanele implicate în astfel de mariaje.

„Ne gândim la acțiuni drastice împotriva celor care încearcă să înșele regulile stabilite prin lege referitor la imigrație, abuzând de instituția căsătoriei”, a subliniat un purtător de cuvânt al Home Office, citat de BBC News.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!