Măsuri severe împotriva proprietarilor caselor de închiriat

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, UK la zi pe data 4 septembrie 2014

Proprietarii lipsiţi de scrupule ce oferă spre închiriere spaţii locative în stare insalubră şi îşi exploatează chiriaşii percepând costuri ridicate, deşi nu le asigură standarde decente de locuit, trebuie eliminaţi de pe piaţa de profil din Marea Britanie. Experţi în domeniul imobiliar din această ţară au cerut guvernanţilor introducerea a noi măsuri legislative menite să descurajeze astfel de abuzuri…

O treime din locuinţele oferite spre închiriere în prezent nu oferă locatarilor lor standardele minime de confort impuse legal în Regatul Unit, susţin reprezentanţii The Chartered Institute of Housing şi The Resolution Foundation. Cele două organizaţii care militează pentru apărarea drepturilor chiriaşilor au elaborat recent un studiu comun în care se atrage atenţia asupra ascensiunii preţurilor de vânzare a caselor, ce are ca efect implicit creşterea fără precedent a ofertelor disponibile pe piaţa chiriilor private.

 

O casă de infarct…

Ron Bower este un britanic de peste 60 de ani care, de când a ajuns să îşi trăiască bătrâneţile într-o cameră închiriată, a suferit un atac de cord şi un accident cardio-vascular.

Bărbatul împarte o casă cu două dormitoare situată în districtul metropolitan Newham din estul Londrei cu încă alte cinci persoane adulte. Locuinţa se află în atenţia autorităţilor locale fiind pe lista spaţiilor de locuit inadecvate, insalubre şi nesănătoase. În încăperile imobilului pot fi observate cu uşurinţă urme de şoareci, gândaci şi ploşniţe.

Ron a recunoscut că se simte de parcă ar fi prins „într-o capcană” pentru că nu se poate bucura de un trai în condiţii decente, acum, la vârsta a treia. „Este cumplit să trăieşti aici. Este degradant, murdar, iar spaţiul este mult prea restrâns. Trebuie să aştept pentru a avea acces la baie: şi uneori sunt al şaselea la coadă”, a mărturisit bătrânul.

 

Chiriaş la vârsta a treia

Viaţa lui Ron Bower se limitează la spaţiul restrâns din jurul patului pe care îl ocupă într-o locuinţă închiriată din estul metropolei de pe Tamisa. Într-un colţ al camerei se află frigiderul, imediat lângă pat este masca sa de oxigen, în timp ce medicamentele stau pe pervazul ferestrei încăperii, într-o pungă de plastic.

„Sunt obligat să îmi petrec timpul aici, în această cameră, asemenea unui deţinut căruia i-a fost oferită o celulă. Nu aş putea invita pe nimeni să vină la mine în vizită. Ar fi de-a dreptul jenant…”, apreciază bătrânul.

El a povestit că a ajuns să trăiască în aceste condiţii după ce şi-a pierdut locul de muncă din cauza vârstei şi a stării de sănătate precare. A muncit până la peste 60 de ani ca şofer de tir, iar acum îşi plăteşte lunar chiria folosind propriile venituri adeseori insuficiente.

„Nu am bani destui pentru a-mi cumpăra o casă, nici măcar pentru a plăti avansul necesar obţinerii unui credit ipotecar (mortgage). Sunt practic forţat să accept aceste condiţii de trai, chiar dacă nu îmi convine”, adaugă Ron.

 

Reguli noi pentru protecţia chiriaşilor

Povestea lui Ron Bower nu este singulară. Numeroşi alţi chiriaşi îşi duc viaţa în condiţii asemănătoare în Londra sau în alte oraşe de pe întinsul Marii Britanii. Iar mulţi dintre aceştia sunt români care acceptă să trăiască în mizerie pentru a plăti în schimb o chirie mai mică, din dorinţa de a economisi bani pentru rudele şi familiile lor rămase în ţara natală.

Raportul elaborat de reprezentanţii Chartered Institute of Housing (CIH) şi de către cei de la The Resolution Foundation (RF) îşi propune să vină în sprijinul acestor categorii de chiriaşi, considerate vulnerabile.

„Oamenii sunt nevoiţi să plătească sume consistente de bani diverşilor agenţi imobiliari, plus taxele suplimentare percepute de către aceştia, atunci când doresc să închirieze o locuinţă confortabilă”, atrag atenţia autorii studiului. Ei cer guvernanţilor un nou set de măsuri simple şi eficiente pe care proprietarii ce închiriază locuinţe să fie obligaţi să le respecte.

„Vorbim despre spaţii de locuit, la urma urmei. Trebuie să existe nişte reguli clare pe care toţi proprietarii să fie obligaţi să le respecte. Acestea ar urma să fie înţelese şi aplicate în conformitate cu anumite standarde profesionale”, a explicat Grainia Long, preşedinte executiv al CIH.

 

„Landlord” sau exploatator?

Consiliul local Newham este primul din Marea Britanie care a conceput un sistem de măsuri prin care proprietarii ce închiriază locuinţe sunt obligaţi să se pună la dispoziţia funcţionarilor primăriei pentru a putea fi urmăriţi de către aceştia. A fost elaborată astfel o listă a tuturor locuinţelor insalubre. Totuşi, pentru mulţi chiriaşi fără venituri, astfel de spaţii de locuit ieftine reprezintă unica alternativă. „Sunt oameni care nu îşi permit o chirie mai mare, iar dacă nu ar mai avea această posibilitate, ar ajunge să trăiască pe stradă”, spune Ian Dick, reprezentantul departamentului care răspunde de spaţiile locative în Newham.

„De aceea, unii proprietari de case devin nişte exploatatori. Ei nu fac nimic pentru a asigura condiţii de locuit decente şi lasă locuinţele în stare de degradare şi lipsite de orice norme de igienă. Este o crimă…”, consideră acesta.

Aproximativ 500 de proprietari au fost trimişi în judecată în ultimele 18 luni, pentru că nu au asigurat condiţii decente în locuinţele pe care le închiriază pe raza districtului metropolitan Newham.

Raportul CIH şi RF solicită autorităţilor aplicarea de noi măsuri prin care proprietarii de locuinţe să fie obligaţi să crească standardele de confort în imobilele pe care le oferă spre închiriere.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!