Măsuri sporite de securitate în aeroporturile britanice

Articol publicat in sectiunea Transport pe data 17 ianuarie 2010

Într-o perioadă de aproximativ trei săptămâni, La Aeroportul Heathrow urmează să fie introduse scanere corporale complete. Alte măsuri sporite de securitate includ verificarea mai multor pasageri ca până acum şi folosirea pe scară mai largă a mijloacelor de detecţie a explozibililor.

Măsurile sunt luate ca urmare a tentativei de a se arunca în aer un avion ce decolase cu destinaţia Detroit, SUA.

 

Noile măsuri de securitate din aeroporturi

Vorbind în Camera Comunelor, secretarul de stat Alan Johnson a subliniat noile măsuri de securitate care vor fi puse în aplicare pe aeroporturile din Marea Britanie.

Primele scanere corporale complete vor fi introduse pe Aeroportul Heathrow într-o perioadă de trei săptămâni. În timp, acestea urmează a fi folosite pe scară mai largă în toate aeroporturile din Marea Britanie.

De asemenea, până la sfârşitul anului toate aeroporturile vor fi obligate să introducă dispozitive de detectare a explozibililor.

Guvernul este în discutii cu industria de aeroport în ceea ce priveşte cel mai bun mod de a face toate astea, care va include un cod de practică ce se ocupă de aspectele operaţionale şi a vieţii private implicate.

De asemenea, vor fi verificaţi mai mulţi pasageri, dar şi mai multe bagaje de mână în scopul detectării explozibililor.

La fel ca şi în cazul obligativităţii sistemelor de detecţie, pe aeroport vor fi întâlnite şi mai multe unităţi canine capabile să descopere eventualele persoane care poartă asupra lor sau în bagaje dispozitive explozive.

BAA, compania care exploatează Aeroportul Heathrow şi o altă serie de aeroporturi, a începuit instruirea personalului de securitate în „aplicarea tehnicilor de analiză comportamentală”. Acest lucru îi va ajuta pe angajaţi să detecteze pasagerii care par a se compoarta neobişnuit şi de a face asupra lor un control personal suplimentar.

De asemenea, este luată în calcul şi folosirea unor profile vizate, dar deocamdată această variantă a rămas la stadiul de examinare.

Secretarul de stat Alan Johnson a declarat: „Vom lua în considerare toate problemele existente, fiind conştienţi de preocupările legate de libertăţile civile, conştienţi că identificarea pe bază de profile are limitările sale, dar şi conştienţi că avem obligaţii imperative legate de protecţia vieţii oamenilor şi a libertăţii”.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!