Matei, excelent la Luțk

Articol publicat in sectiunea Stranieri pe data 22 octombrie 2015

602 matei„Peste 4-5 ani putem să fim şi noi printre forţele Europei. Dar trebuie să mai crească Florentin Matei, care e mai tare ca Hagi”, așa spunea prin 2007 Gigi Becali despre puştiul care debuta în fotbalul mare la 15 ani şi tocmai primise un contract excelent pentru vârsta sa: 40.000 de euro pe an.

După nu mai mult de 2-3 ani, agasat de faptul că explozia anunțată a lui Matei întârzia, Becali îşi schimba radical discursul, iar jucătorul care nu împlinise 18 ani era îndepărtat de formația roş-albastră: „Dacă ăsta ajunge fotbalist eu îmi tai capul!  Nu s-a născut fotbalist, el s-a născut să jongleze mingea. Eu l-am văzut pe Matei, l-a băgat Stoichiţă un meci, două să-l vedem. Hagi, la 16 ani, era super fotbalist. Dar, hai, nu Hagi, că Hagi era geniu, gîndiţi-vă la altul. Matei nu are nici forţă, nici viteză”, concluziona la acea vreme patronul Stelei.

Matei are acum 22 de ani şi e titular meci de meci la Volyn Lutsk, în campionatul Ucrainei, iar în weekend a marcat al şaselea gol din acest sezon, al patrulea în campionat. Românul este considerat de fanii lui Volyn cel mai bun jucător al echipei şi e văzut de conducători drept cel mai vandabil bun al echipei. Drumul lui Matei n-a fost deloc unul uşor, în condiţiile în care între 2011 şi 2013 a trecut în revistă şi o experienţă nefericită în Italia, la Cesena, de unde a fost îndepărtat pentru că nu a putut să se impună. Dar iată, se pare că eşecurile l-au ajutat să se maturizeze, iar atitudinea sa faţă de fotbal s-a schimbat radical după transferul în Ucraina.

La doar 22 de ani Florentin Matei a intrat deja în atenția echipei naţionale, putând reprezenta una din surprizele lui Anghel Iordănescu pentru turneul final al Euro 2016. Matei poate juca pe orice post în linia de mijlocaşi ofensivi şi propune calităţi tehnice care, cu mici excepţii (Sânmărtean, Budescu), i-au lipsit naţionalei în ultimii ani.

Matei n-a mai îmbrăcat tricoul naţionalei României din 2011, când juca de trei ori pentru selecţionata U19, dar dacă nivelul evoluţiilor sale va rămâne la fel de ridicat, mijlocaşul are toate şansele să marcheze debutul pentru echipa de seniori în următorul an.

Progresul lui Florentin Matei e evidenţiat şi de cota de piaţă a jucătorului, aflată în continuă creştere din momentul în care a ajuns în Ucraina, în 2013. Adus liber de contract de Volyn, mijlocaşul ofensiv era cotat la acel moment la doar 100.000 de euro. Evoluţiile bune se traduc acum într-un salt până la 1,2 milioane de euro, conform Transfermarkt.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!