Medic francez: „În 20 de ani de chirurgie nu am mai văzut așa ceva”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 noiembrie 2015

Bucuresti_incendiu Colectiv

Mărturia vine de la Marc Chaouat, unul dintre cei mai mari medici francezi specializați în arsuri. Medic chirurg francez la Spitalul Saint-Louis din Paris și secretar general al Asociației Franceze de Studiu și Tratament al Arsurii, Chaouat a sosit la București împreună cu un alt coleg, la două zile după incendiul de la Clubul Colectiv.

Vizita celor doi medici francezi, Marc Chaouat de la Spitalul Saint-Louis și Vincent De Brucker, șeful Centrului de Tratare a Arsurilor de la Lille, este o coincidență. Venirea acestora fusese programată de luni de zile în cadrul unui program de cooperare în domeniul tratării arsurii între România și Franța, care se desfășoară de doi ani, la inițiativa secretarului de stat Raed Arafat, care pe atunci lucra la Ministerul Sănătății. Cei doi medici au vizitat spitalele din București în care sunt tratați răniții de la incendiul din Club Colectiv și au fost, pe de o parte, șocați de ceea ce au văzut, pe de alta, impresionați de felul în care s-au organizat medicii români, după cum spune doctorul Marc Chaouat.

„Am dorit să vizităm spitalele, să ne dăm seama de situație, să vorbim cu colegii noștri despre criza de astăzi, dar și despre ce se va întâmpla în viitor, cum vom organiza lucrurile, cum vom avansa împreună. Am putut vedea că toate echipele medicale s-au mobilizat la maximum. Este o situație extraordinară, pe care o întâlnim extrem de rar. Eu însumi, cu 20 de ani de experiență în chirurgia arsurii, n-am mai întâlnit o asemenea situație și un număr atât de mare de pacienți arși care sunt tratați în același timp.”

Medicul Dan Enescu, directorul Spitalului Grigore Alexandrescu, a mulțumit pentru sprijinul acordat de colegii francezi în această situație fără precedent în ceea ce privește amestecul de substanțe toxice inhalate de răniți.

„A avut loc un accident, care, pe măsură ce trece timpul, se arată a fi un accident fără precedent pentru omenire, pentru că amestecul acesta n-a mai fost cunoscut. Eu, personal, care mă ocup de așa ceva în profunzime, nu am mai auzit de un astfel de accident. Vreau să vă spun că am făcut 20.000 de arsuri în viața mea, personal, că am tratat cei șapte copii de la Maternitatea Giulești într-un context aproape similar, dar înmulțiți ce am făcut eu atuncea cu 10, cu 20, cu 30 și amestecat și cu traumatismele, arsurile prin contact, pentru că s-au desfăcut bucăți din tavan care s-au prelins pe cap și pe gât și pe spate… Vă spun că după ce am văzut astăzi toate spitalele prin care am trecut și tratamentele care se fac, mi-am dat seama că avem un sistem medical puternic, mult mai puternic decât mi-am imaginat. Am găsit echipe care s-au format ad-hoc de pe o anumită secție și din alte secții și au reușit să trateze acest tip de arsură… ”

Deocamdată, medicilor francezi nu li s-a cerut sprijinul pentru intervenții chirurgicale, însă cei doi sunt gata să intre în sala de operații dacă situația o va cere. Programul în cadrul căruia au venit la București medicii francezi prevede înființarea unor centre regionale de tratare a pacienților cu arsuri la București, Târgu Mureș, Iași și Timișoara, după cum spune doctorul Vincent De Bruckner. „În cadrul acestui proiect, am început în 2013 să facem videoconferințe, în 2014 echipa românească a venit la Lille, a vizitat centrul, a participat la schimburi de experiență pentru a înțelege mai bine modul nostru de lucru. A început o inițiativă comună pentru a dezvolta și schimba felul în care sunt tratați pacienții care suferă de arsuri. Venirea noastră aici acum face parte din continuarea acestei misiuni de cooperare. Ne-am mobilizat cu toții pentru ca aceste legături să continue, vom ajuta Ministerul Sănătății român cât putem pentru a ameliora anumite lucruri.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!