Medic in UK

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 28 noiembrie 2010

Povestea medicilor romani nu inceteaza sa se extinda, in pofida tuturor scepticismelor. Acum doi-trei ani, ei erau vedetele angajarilor in Franța, unde medicii autohtoni incepeau sa protesteze pentru ca romanii le luau locul cu eleganța, lejeritate și profesionalism. Cazurile nu erau spectaculoase, dar erau numeroase. In orașe mai micuțe, in sate pitorești și (inevitabil) bogate, cate un stomatolog roman iși facea apariția, parca din intamplare, și iși facea treaba cu discreție și modestie. Mai apoi, un medic generalist aparea intr-un alt dispensar satesc din regiune, gasea diagnosticele corect, iși facea o firava clientela și, incetul cu incetul, se instala la noul post. Acest fenomen pare inexplicabil, privit din afara. El nu se poate intampla, insa, decat printr-un bun canal de comunicare ce leaga intre ei candidații la plecare și cunoscatorii in ale posturilor libere din Occident. Lucrurile se mișca foarte incet, dar, odata mișcate, fenomenul ia amploare.

Iata ca, recent, Daily Express sesiza apariția medicilor romani in UK. Ceea ce nu e deloc de mirare. Acolo unde salariile scad (sau, in cazul Marii Britanii, raman inghețate), posturile din localitați mici și indepartate incep sa fie parasite. Nu mai renteaza naveta, efortul, nu se mai intalnește realitatea cu visele. Pentru mulți autohtoni, logica oricarei deveniri profesionale se stinge, inlocuita de o deruta fara leac. Este momentul in care tinerii medici romani iși fac apariția, solicitand temporar postul și facandu-și treaba cu succes. Nimic rau in asta. Ba chiar dimpotriva, cei care ajung in astfel de poziții au curajul de a intra intr-o competiție cu tot ce existase pana la ei. Cei șase sute de medici romani care se afla deja la lucru in UK sunt dovada ca restricțiile nu rezolva nimic, ca in UK e in continuare nevoie de oameni bine școliți și ca Romania poate furniza mana de lucru de inalta calificare. Toate acestea se puteau derula in mod legal, prin contracte corect parafate, cu garanții și cu impozite platite la zi. Toata lumea ar fi avut de caștigat.

Deocamdata, insa, prezența profesionala a medicilor noștri palpaie undeva la periferia legalitații, intre interdicții formale și aprobari izolate, fiecare caz devenind un experiment de artificii juridice. Dincolo de aceasta bizarerie se profileaza, insa, o realitate ce nu mai poate fi contestata: invațamantul superior romanesc este prezent in numeroase țari ale Europei Occidentale intr-o forma pe care nu și-ar fi dorit-o: investiția in tineri care viseaza sa nu se mai intoarca. Nu este, totuși, o drama, ci o evoluție previzibila, cu un final la fel de previzibil. Europa este pe cale sa devina casa noastra. Intr-un fel, lucrand dincoace de Canalul Manecii, aproape ca n-am plecat nicaieri.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!