Medic român, suspendat de GMC UK

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Justiție / Poliţie, Muncă pe data 14 iulie 2013

Un medic român a atras atenţia presei britanice după ce Consiliul General al Medicilor din Marea Britanie (General Medical Council – GMC) l-a suspendat din activitate pentru nouă luni, acuzându-l de comiterea mai multor erori profesionale.

Societatea Medicală Română din UK (SMR-UK) este de acord cu investigaţia declanşată de forul medical britanic, dar contestă modul în care tabloidul Daily Mail a reflectat acest caz.

Camelia Jurcuţ, medic român care profesa în Marea Britanie, a fost suspendată din activitate pe o perioadă de nouă luni, după o investigaţie declanşată de o comisie de specialitate a GMC. Comisia a acuzat-o de „comportament neadecvat şi pregătire profesională insuficientă în raport cu modul în care a tratat nouă pacienţi pe care aceasta i-a consultat la secţia A&E a GeneralHospital din Skegness şi Scunthrope, în anul 2011”.

Dr. Camelia Jurcuţ a obţinut diploma în medicină în Bucureşti în anul 1999 şi şi-a practicat profesia în Regatul Unit din 2009. Ea a mai lucrat în Marea Britanie şi la DoncasterHospital, dar a afirmat în faţa comisiei că vrea să se întoarcă în ţara natală. Comisia a decis suspendarea ei imediată. Ea va mai putea profesa medicina în Marea Britanie numai după nouă luni, dacă se va prezenta din nou în faţa comisiei GMC.

 

În atenţia… Daily Mail

„Un medic NHS de origine română cu pregătire profesională deficitară a fost suspendat din activitate după ce s-a constatat că acesta a externat un pacient, deşi el prezenta o fractură în zona gâtului. Acesta a fost doar unul dintr-o serie de mai multe tratamente necorespunzătoare aplicate de dr. Camelia Jurcuţ pacienţilor care ajungeau în grija sa”, a relatat tabloidul Daily Mail în ediţia sa din 2 iulie.

Jurnaliştii aceleiaşi publicaţii au mai scris că românca nu a reuşit să identifice prezenţa unor aşchii metalice din ochiul unui alt pacient. Iar într-un alt caz, ea a trimis acasă o femeie care prezenta o sarcină extrauterină, deşi aceasta s-a plâns de dureri intestinale. Datorită modului necorespunzător de tratare a respectivei situaţii medicale, a fost nevoie ca un alt cadru medical să intervină. Ca urmare, o asistentă medicală îngrijorată de starea de sănătate a pacientei însărcinate s-a deplasat la locuinţa acesteia, a reieşit dintr-o declaraţie făcută la Tribunalul Medical Practitioners Tribunal Service din Manchester. Femeia cu o sarcină extrauterină de opt săptămâni a fost internată, în final, la Pilgrim Hospital din Boston, Lincolnshire. În urma procesului, dr. Camelia Jurcuț a fost considerată vinovată pentru performanţe profesionale deficiente şi a fost suspendată.

 

Investigată de Consiliul General al Medicilor

Camelia Jurcuţ a intrat în atenţia Consiliului General al Medicilor din Marea Britanie în februarie 2012. Atunci, conducerea United Lincolnshire Hospitals NHS Trust a trimis forului o informare scrisă, în care reclama mai multe erori comise de medicul de origine română, conform Daily Mail.

În consecinţă, CGM a iniţiat o investigaţie privind modul în care românca a tratat-o, în iunie 2011, pe femeia aflată în luna a doua de sarcină, ce s-a prezentat la secţia de urgenţe a spitalului din Skegness. Ea acuza dureri la baza abdomenului şi spunea că a fost nevoită să se scoale dimineaţa devreme din cauza acestora. Dr. Jurcuţ i-a prescris paracetamol şi a trimis-o acasă fără a solicita informaţii suplimentare despre istoricul de sănătate al pacientei.

„Comisia a luat în considerare eforturile depuse de colectivul medical pentru a contacta pacientul în cauză şi a-l convinge să se reîntoarcă la unitatea spitalicească. Femeia a sunat la 8:10 în dimineaţa aceleiaşi zile, pentru a se plânge că durerile s-au intensificat. Investigaţia a ajuns la concluzia că medicul care a trimis pacientul acasă într-o asemenea stare nu a ţinut cont de etapele standard care trebuiau parcurse pentru eliminarea posibilităţii unei sarcini extrauterine. Iar decizia de trimitere acasă a pacientului a fost una total neinspirată”, a explicat preşedintele John Donnelly, cel care a condus investigaţia, citat în Daily Mail.

 

Concluziile GMC

Diagnosticele fixate de dr. Camelia Jurcuț au fost caracterizate ca fiind „bizare”, iar tratamentele pe care ea le prescria erau considerate „superficiale”, se arată în articolul din Daily Mail. Mai mult, atunci când alţi colegi, medici din Marea Britanie, încercau să o atenţioneze pe româncă, aceasta riposta. Ea le răspundea că aşa se procedează în sistemul medical din România. „Am observat că dr. Jurcuț era uneori mult prea sigură pe modul în care îi trata pe pacienţi, deşi nu ţinea cont de normele şi standardele uzuale în Marea Britanie în ceea ce priveşte procedura de tratare în siguranţă a pacienţilor”, a spus unul dintre specialiştii chemaţi să se pronunţe în faţa tribunalului, cu referire la cazul româncei.

 „Credem că deficienţele profesionale ale dr. Jurcuţ reprezintă un risc pentru siguranţa pacienţilor. Comisia care a desfăşurat investigaţia a identificat necesitatea parcurgerii unor etape de reinstruire profesională de către dr. Camelia Jurcuţ. În acelaşi timp însă, medicul în cauză îşi supraevaluează competenţele şi are o atitudine refractară la încercările de a o ajuta să îşi îndrepte propriile greşeli. În consecinţă, considerăm că în acest caz nu sunt întrunite condiţii suficiente pentru a garanta siguranţa pacienţilor. (…) Chiar şi în eventualitatea impunerii unei sancţiuni în conformitate cu acest caz, aceasta nu ar putea fi pusă în aplicare având în vedere intenţia medicului de a se întoarce în România”, se arată în concluziile investigaţiei conduse de preşedintele John Donnelly.

 

Societatea Medicală Română din UK reacţionează

Reprezentanţii Societăţii Medicale Române din Marea Britanie au reacţionat, la solicitarea publicaţiei Diaspora Românească, în legătură cu cazul medicului român Camelia Jurcuţ şi cu modul în care acesta a fost prezentat în paginile Daily Mail.

„Am luat la cunoștinţă cu regret articolele recente din Daily Mail şi British Medical Journal cu privire la investigaţia făcută de către General Medical Council (GMC) asupra unui medic de origine română”, ne-a scris dr. Gabriela Frunză, director SMR-UK, într-un e-mail trimis pe adresa redacţiei, în 7 iulie.

„Societatea Medicală Română în UK (SMR-UK) aprobă necesitatea investigării de către GMC a doctorilor acuzaţi de neglijenţă profesională.

SMR-UK doreşte pe această cale să reamintească faptul că marea majoritate a medicilor de origine română care practică în UK oferă un act medical de înaltă calitate şi au o reputaţie foarte bună în mediul medical şi academic britanic. Suntem priviţi cu mult respect atât de pacienţi, cât şi de colegi”, atrage atenţia dr. Gabriela Frunză.

Directorul SMR-UK şi-a exprimat opinia şi în legătură cu articolul din Daily Mail. „S‐a făcut aluzie în respectivul articol din Daily Mail că practica doctoriţei în cauză ar oglindi pregătirea şi activitatea ei din România. Cu toate că România încă se mai află într-o perioadă de criză economică, medicii români reuşesc prin acumen clinic să diagnosticheze şi să îşi trateze pacienţii la un standard comparabil cu ţările dezvoltate.

Aşteptăm cu interes revalidarea GMC a medicilor români. Procesul de revalidare constă într-o evaluare riguroasă a tuturor medicilor din UK.

Suntem încrezători că acest proces va demonstra că medicii de origine română au performanţe cel puţin la fel de bune cu restul colegilor de alte naţionalităţi care practică în UK”, a subliniat dr. Gabriela Frunză.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!