Medicamente contrafăcute, în UK via România

Articol publicat in sectiunea Social pe data 12 mai 2014

medicamente

Anchetatorii italieni au descoperit că o grupare de crimă organizată, ce implică şi România, se află în spatele distribuirii în Europa de Vest a unor medicamente pentru tratarea cancerului furate şi contrafăcute, a declarat un oficial italian, citat de Wall Street Journal, în ediţia electronică. 

Mafia napoletană, implicată

Agenţia Europeană a Medicamentelor a avertizat la jumătatea lui aprilie că Herceptin la sticluţă, fabricat de Roche Holding AG, a reapărut contaminat, în Marea Britanie, Germania şi Finlanda, după ce a fost furat în Italia. Medicamente Alimta şi Remicade produse de Eli Lilly & Co. au fost, de asemenea, furate, a precizat ulterior agenţia, scrie Mediafax.

O anchetă deschisă pentru a investiga această situaţie a stabilit că incidentele nu sunt izolate, ci sunt rezultatul activităţii unor reţele foarte bine organizate, a declarat Domenico Di Giorgio, director al agenţiei italiene pentru prevenirea şi contrafacerea produselor farmaceutice. Gruparea pare să implice Camorra – mafia napoletană – şi reţele est-europene, care includ un cetăţean rus cu sediul în Cipru, potrivit unor persoane familiare cu investigaţia. „Crima organizată este implicată sigur. Este o structură, aparent cu sediul în Italia, care comandă furturi de medicamente în spitale”, afirmă Di Giorgio într-un interviu acordat Wall Street Journal. Agenţia sa coordonează ancheta în Italia împreună cu departamentul italian antifraudă, a precizat el.

Medicamentele sunt furate din spitale sau din camioane care le distribuie în Italia şi transferate unei firme italiene de vânzare angro autorizate, potrivit unei persoane familiare cu investigaţia. Aceasta primeşte comenzi pentru medicamentele respective de la vânzători angro falşi din Ungaria, România şi Letonia, şi, din Italia, medicamentele sunt vândute către alte ţări europene, a declarat sursa citată.

Compania Roche a declarat că cel puţin una dintre sticluţele de Herceptin furate pe care a recuperat-o conţine antibiotic în locul ingredientului activ. Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a declarat că nu există divezi că Herceptin contrafăcut a ajuns la spitale şi pacienţi de pe teritoriul ţării. Spitalele britanice sunt aprovizionate cu Herceptin direct de Roche, astfel încât orice medicament contrafăcut de acest tip găsit în Marea Britanie este destinat revânzării în Europa, a declarat o persoană familiară cu situaţia. 

Distribuitori paraleli

Descoperirea acestor medicamente contrafăcute aduce la lumină companiile de vânzări angro cunoscute ca distribuitori paraleli. Astfel de distribuitori cumpără legal medicamente de la compania care le produce într-o ţară în care acestea sunt ieftine, le re-etichetează şi le vând într-o altă ţară unde ele sunt mult mai scumpe. Aceasta permite guvernelor şi asigurătorilor să economisească bani, iar distribuitorilor să facă profit. 

Firmă din Arad

O firmă din Arad, al cărei patron este cetăţean italian, ar fi avut în cadrul grupării suspectate că distribuia în Europa medicamente pentru tratarea cancerului furate şi contrafăcute rolul de a întocmi acte false. Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a sesizat Poliţia în acest caz, au afirmat surse judiciare. Potrivit surselor citate, Poliţia a fost sesizată în acest caz de Agenţia Naţională a Medicamentului, după ce aceasta a primit informaţii, prin Agenţia Europeană a Medicamentelor, că medicamente pentru tratarea cancerului ar fi fost furate şi contrafăcute.

Surse din cadrul anchetei au precizat pentru Mediafax că România ar fi fost punctul unde erau întocmite documente false, de către o societate comercială din Arad, al cărei patron este cetăţean italian. Societatea nu ar fi avut ca obiect de activitate distribuirea unor medicamente.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!