România: Medicamente mai ieftine de la 1 iulie

Articol publicat in sectiunea Social pe data 26 iunie 2015

farmacie 2_1Ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat, luni, că de la 1 iulie România va avea cel mai mic preț european la medicamente. El a susținut că toată procedura de reducere a prețurilor a fost finalizată, fiind purtate discuții atât cu Comisia Europeană (CE) și Fondul Monetar Internațional (FMI), cât și cu producătorii și distribuitorii.

„De la 1 iulie, România trece la cel mai mic preț european la medicamente, așa cum este normal și cum confirmă și contextul socio-economic. Prețurile nu pot fi similare celor din țările cu PIB-uri mai puternice. Au fost discuții și cu Comisia Europeană, cu FMI, cu asociațiile de producători și distribuitori de medicamente, cu lanțurile de farmacii, ca să asigurăm distribuția continuă și să nu fie probleme în aprovizionare și este finalizată toată procedura”, a spus Bănicioiu, citat de Mediafax.

El a precizat că toate noile prețuri ale medicamentelor, reduse cu 20%, au fost afișate pe site-ul Ministerului Sănătății.

 

Economii de până la 20%

Prin trecerea la cel mai mic preț din UE la medicamente se estimează o economie de aproximativ 15-20%, care ar urma să fie folosită pentru înnoirea permanentă a listei de medicamente compensate, a mai declarat Bănicioiu.

„Așa cum este normal, economiile vor rămâne la Ministerul Sănătății, după o discuție pe care am avut-o cu primul ministru și ministrul finanțelor, iar banii vor fi folosiți pentru înnoirea permanentă a listei de medicamente compensate. Estimăm o economie cuprinsă între 15% și 20% după reglajele rețelelor de distribuție cu farmaciile. Sper să atingem această țintă”, a spus Bănicioiu.

Ministrul a mai dat asigurări că se vor găsi pe piață medicamente din toate ariile terapeutice, chiar și după introducerea prețului cel mai mic. El a atenționat că exportul paralel este combătut cu sancțiuni „foarte drastice”, putându-se ajunge la retragerea licenței producătorilor.

Bănicioiu a precizat că ministerul s-a asigurat că va exista alternativă terapeutică pentru medicamentele generice care nu se vor mai găsi, iar pacientul nu va trebui să asigure o coplată mai mare.

„Aceste reglementări trebuie aplicate și acceptate de toată lumea, sper ca producătorii de generice să nu fie afectați foarte tare și, dacă vor fi, acest lucru se va regla în scurt timp. Trebuie să ținem cont că va fi taxă claw-back mai mică, dacă prețurile sunt mai mici. Este pentru prima dată când se reușește o reglementare a pieței farmaceutice din România cu cea europeană. Este un moment T zero, regulile sunt aceleași pentru toți, prioritar este pacientul român și accesul pacientului român la tratament”, a mai spus Bănicioiu.

Ministerul Sănătății a cerut, de la începutul acestui an, producătorilor de medicamente revizuirea prețurilor, în virtutea Ordinului ministrului sănătății nr. 75/2009, care nu a fost până acum aplicat.

Potrivit ordinului, prețul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preț al aceluiași medicament din 12 țări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia și Germania.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!