Medicamente pentru morți

Articol publicat in sectiunea Social pe data 13 mai 2016

Rețete medicale în valoare de 3.551.000 de lei au fost eliberate de către medici fără specializarea necesară, potrivit unui raport al Curții de Conturi privind evaluarea performanțelor unor Programe Naționale de Sănătate derulate în perioada 2012-2014 la Ministerul Sănătății și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

De asemenea, CNAS a validat eliberarea de medicamente în valoare de 63.000 de lei, pentru pacienți care erau decedați la data eliberării din farmacii a respectivelor medicamente.

În același document se arată și faptul că unitățile sanitare au achiziționat materiale sanitare și medicamente peste stocurile necesare și că prețurile de achiziție au fost diferite de la o unitate la alta, deși produsele proveneau de la același furnizor.

Raportul Curții de Conturi menționează și lipsa de implicare a Ministerului Sănătății în ceea ce privește controlul implementării Programelor Naționale de Sănătate pentru diabet și boli rare, deși aceasta este una dintre principalele atribuții ale sale. În total, cheltuielile nejustificate se ridică la 9.424.000 de lei, informează Gândul, potrivit Mediafax.

Raportul Curții de Conturi pentru perioada 2012-2014, întocmit în urma analizării activității Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a unui număr de 21 de Case Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), în cadrul programului național de diabet zaharat, arată că în perioada 2012-2014 au apărut cheltuieli nelegale în valoare estimată de 9.424.000 lei.

Astfel, medici care nu beneficiază de specializarea necesară prescrierii de rețete pentru afecțiuni diabetice au eliberat rețete în valoare de aproximativ 3.551.000 de lei. Aceste rețete au fost validate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), contrar legii.

Mai mult, de la 1 ianuarie 2012 și până la 31 decembrie 2014, CAS a validat eliberarea de medicamente de către farmaciile cu circuit deschis, pe numele a 71 de pacienți care figurau decedați în statistici. Valoarea respectivelor medicamente s-a ridicat la 63.000 de lei. Deși medicii au prescris pastilele atunci când pacienții erau în viață, ele au ieșit din farmacii în baza rețetelor după data decesului. De asemenea, aceeași procedură a fost aplicată și în cazul a 139 de pacienți pentru care s-au eliberat medicamente în valoare de 33.000 de lei folosindu-se de numele pacienților care figurau decedați la data prescrierii.

 

CNSAS reacționează

CNSAS a reacționat și a transmis că sumele din raportul Curții de Conturi referitor la unele programe naționale de sănătate nu sunt definitive, ci estimate și vor face obiectul unor controale ale CNAS, pentru a se determina dacă aceste estimări sunt reale.

Totodată, unele din concluziile raportului au fost contestate de CNAS în cadrul procedurii de audit, deoarece unele din recomandările Curții de Conturi sunt practic inaplicabile, notează Mediafax.

În ceea ce privește eliberarea de prescripții medicale pentru persoanele decedate, CNAS spune că raportul Curții de Conturi vizează perioada anilor 2012–2014, când încă nu se introdusese cardul național de sănătate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!