Medici corupți pe mâna DNA

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 31 iulie 2015

Procurorii DNA au făcut, marți, mai multe percheziții în București și în județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, într-un dosar de corupție din domeniul farmaceutic, faptele fiind săvârșite în perioada 2012-2015. Potrivit procurorilor, în acest dosar ar fi implicați șefi de clinici și secții de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate – subprogramul oncologie. Aceleași surse au susținut că ar fi implicați un președinte al Comisiei de Oncologie, un inspector la DSP Mureș, care controlează farmacii, și peste 10 reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente.

Unii dintre medicii implicați fac parte din comisiile de achiziții de medicamente organizate la nivelul spitalelor și ar fi pretins și primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.

Procurorii DNA au găsit la perchezițiile efectuate, marți, cantități mari de medicamente, unele dintre ele foarte scumpe, au declarat, miercuri, surse judiciare. Unele aveau prețuri foarte mari, o fiolă costând și 20.000 de lei. Anchetatorii au mai găsit și documente legate de sejururile făcute de medici și care ar fi fost suportate de firme farmaceutice, în schimbul prescrierii unor medicamente mai scumpe produse sau distribuite de acestea.

Modalitățile de cointeresare constau în perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în țară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obținerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate, unele neefectuate în realitate, asigurarea cheltuielilor pentru vacanțe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoționale.

Potrivit surselor citate, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeași compoziție chimică și același efect terapeutic, însă ar fi fost mai ieftine.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!