Medici: „Legea antifumat nu trebuie amendată”

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 aprilie 2016

Medicii susțin că legea antifumat nu trebuie amendată, având în vedere că peste 42.000 de români mor în fiecare an din cauza fumatului, iar 90% din cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat.

Mai mult, în 2012, 1,8 milioane de români au fost internați cu boli relaționate fumatului, iar statul român a cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru afecțiunile cauzate de fumat, au explicat medicii Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie, și Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, în cadrul unei conferințe de presă.

„În realitate, oamenii nu-și dau seama că fumatul este un lucru rău. Practic, acesta este un drog legalizat, el creează dependență, alterează grav starea de sănătate și omoară. E singurul drog care omoară și pe cei care nu-l utilizează, practic, fiind fumători pasivi. Este nevoie de două ore ca particulele de tutun dintr-o țigară fumată, într-o încăpere, să ajungă la un nivel care nu este nociv. Fumatul contribuie la șase din opt cauze de deces în lume, potrivit mai multor studii medicale. La fumători, vasele de sânge sunt cu 10 ani mai bătrâne decât la nefumători, iar speranța de viață este cu 10 ani mai redusă. (…) Sunt persoane care spun că industria tutunului contribuie major la bugetul statului și că legea antifumat afectează această contribuție, asta ar însemna practic că bugetul de stat se sprijină pe comercializarea unui drog”, a declarat Gabriel Tatu-Ghițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie.

La rândul său, dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, a spus că, potrivit unui studiu realizat în ultima lună, de când a intrat în vigoare legea antifumat, „95% dintre români consideră că fumatul este nociv, 74% spun că atunci când ies în oraș caută localuri unde nu se fumează, iar 80% spun că sunt deranjați dacă stau în preajma fumătorilor. Având în vedere costurile pe care statul le cheltuie pe pacienții care ajung în spital cu boli cauzate de fumat, medicii consideră că ar fi de datoria companiilor de tutun să contribuie financiar la tratarea acestora”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!