Medici români, pregătiți în Franța

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 14 martie 2016

operatie_doctori

Doi medici și patru infirmieri au plecat în Franța pentru un stagiu de o lună în tratamentul arsurilor în cadrul CHU Bordeaux și al Spitalului Saint-Louis din Paris, grație unui acord recent franco-român, a informat, printr-un comunicat de presă, Ambasada Franței.

„Ambasada Franței în România, Ministerul român al Afacerilor Externe, Ambasada României în Franța s-au mobilizat pentru încheierea unui acord între Ministerul român al Sănătății și Assistance Publique — Hopitaux de Paris, semnat în luna februarie 2016”, se arată în comunicat, citat de Agerpres.

Acordul prevede că 21 de medici anesteziști, chirurgi plasticieni și infirmieri vor fi primiți în centrele de tratament al arsurilor din trei spitale franceze — Spitalul Saint-Louis din Paris, Centrul Spitalicesc Universitar (CHU) din Bordeaux și Centrul Spitalicesc Regional (CHRU) din Lille.

Potrivit sursei citate, alte grupuri vor pleca în Franța, la Lille, în următoarele trei luni.

„Pe baza cooperării franco-române și la cererea conducerii Spitalului de Urgență Floreasca din București, care urmează să deschidă primul centru din țară de tratament al arsurilor pentru adulți, medicii și infirmierii vor beneficia de o formare continuă. Costurile privind cazarea și transportul vor fi gestionate de Ministerul român al Sănătății. Costurile privind formarea cadrelor medicale vor fi suportate de spitalele franceze implicate în proiect. Ambasada României în Franța s-a angajat să asigure cazarea primei serii de cadre medicale care vor efectua stagii la spitalul Saint-Louis din Paris”, precizează sursa citată.

 

trimiteri-sus-4

LA GP: PARACETAMOL, GOOGLE ȘI ANALIZE INSTANT!

Mărturii dramatice ale supraviețuitorilor de la Colectiv

M-am angajat la… o clinică de urologie!

Naștere naturală vs. cezariană. Cum este mai bine să naști?

trimiteri-jos-4

 

Centre regionale pentru tratarea arsurilor

De aproape doi ani, Franța și România colaborează strâns în cadrul unui proiect care vizează crearea de centre regionale specializate în tratarea marilor arsuri (București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara).

Acest proiect, cofinanțat de Banca Mondială și prin fonduri structurale europene, se înscrie în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 a României.

Proiectul urmărește să propună un cadru reglementar care cuprinde normele de construcție a clădirilor vizate, compunerea echipelor medicale, organizarea serviciilor de îngrijire în cadrul aceleași unități, pe baza modelului francez.

Un grup de lucru franco-român a fost constituit cu scopul de a pune în aplicare, concret, activitățile proiectului. Spitalele franceze Saint-Louis din Paris și CHRU din Lille fac parte din acest grup. Experții francezi au continuat să sprijine Ministerul român al Sănătății în elaborarea decretului cu privire la tratamentul marilor arsuri, care va fi publicat în viitorul apropiat.

În cadrul acestei colaborări bilaterale au avut loc o misiune de studii în Franța și două misiuni ale experților francezi în România. Cea mai recentă misiune la București s-a derulat la numai două zile după evenimentul tragic din clubul bucureștean Colectiv.

La cererea guvernului român, Franța a constituit o linie de gardă a solidarității a medicilor francezi (mai mulți medici și kinetoterapeuți), bazată pe voluntariat, iar un sprijin medical (donații de materiale) a fost asigurat pentru a veni în ajutorul victimelor.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!