Medici romani, victimele xenofobiei in UK

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 3 februarie 2014

doctor

Originea romana a devenit tinta atitudinilor denigratoare in sistemul medical britanic NHS. Romanii si bulgarii in halate albe din aceasta tara se plang ca sunt adeseori victimele ostilitatii tot mai accentuate manifestate impotriva lor de pacienti, in spitalele si unitatile sanitare britanice.

Cotidianul The Guardian a fost primul care a atras atentia asupra acestei realitati in editiile sale tiparita si online din 24 ianuarie.

Numeroase hartii tiparite, continand scrisori sau e-mail-uri ale romanilor care se plang ca se simt discriminati in aceasta tara, au ajuns pe biroul ambasadorului Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga. Toate sunt de data recenta, fiind directionate pe adresa reprezentantei diplomatice dupa 1 ianuarie 2014, dupa cum a precizat ambasadorul. Diplomatul a aratat toate aceste „reclamatii” jurnalistilor de la The Guardian. Una dintre ele, trimisa de o tanara romanca, medic stomatolog, povesteste cum un pacient i-a adresat remarci cu tenta rasista. „Romanii ar trebui sa munceasca in ferme, nu ca dentisti”, i-a reprosat acesta.

 

Pacientul agresiv…

Un atac xenofob la adresa unui medic roman din Marea Britanie s-a consumat la mijlocul lunii decembrie, „in prezenta mai multor martori, angajati si pacienti, intr-un cabinet de medicina dentara din UK”. Victima se numeste Gina Giuliana Marinescu si era insarcinata, se arata intr-un comunicat de presa al Societatii Medicilor Stomatologi Romani din Regatul Unit (Romanian Dental Society in the Unite Kingdom – RDSUK), semnat de dr. Tommy Tomescu, presedintele forului.

Agresiunea verbala a avut loc in 11 decembrie 2013, cand un pacient cu o atitudine violenta a strigat: „Romanii sa lucreze la ferma, nu sa fie dentisti”. Acesta i-a reprosat doctoritei ca nici „nu ar trebui sa fie lasata sa lucreze in UK”.

Iesirea nervoasa a pacientului i-a provocat medicului tremur, palpitatii, lipsa de aer si dureri in piept, se mai arata in comunicatul RDSUK.

—————————–

„Multi dintre medicii originari din Romania sau Bulgaria care lucreaza de ani de zile in Marea Britanie au ajuns sa se confrunte cu reactiile ostile ale pacientilor, din cauza dezbaterilor publice aprinse referitoare la eliminarea restrictiilor pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari.”

Sursa: The Guardian

—————————–

 

Politisti cu reactie intarziata

Dr. G. Marinescu s-a simtit „speriata si frustrata”, ca urmare a agresiunilor verbale ce i-au fost adresate de un pacient. In consecinta, ea s-a adresat politiei in 14 decembrie, anul trecut, pentru a reclama comportamentul xenofob al acestuia. Ea a  fost amanata succesiv, pana in 30 decembrie, cand ofiterii de politie s-au deplasat la locuinta victimei pentru a-i lua o declaratie. Apoi, ei s-au dus si la cabinetul unde medicul roman lucra, pentru a sta de vorba cu angajatii unitatii. In momentul cand reprezentantii sectiei de politie au vrut sa afle daca exista inregistrari ale incidentului, „se pare ca au fost informati ca inregistrarea video a fost stearsa, deoarece au venit prea tarziu”, se sustine in comunicatul RDSUK.

„Nu putem sa nu ne intrebam de ce medicului dentist nu i-a fost oferita protectie suplimentara si daca nu ar fi cazul sa se impuna si o interdictie de apropriere de persoana si casa medicului dentist. Pentru noi este incredibila posibila «neglijenta» care ar fi permis pierderea inregistrarii video, daca avem in vedere faptul ca toti angajatii si proprietarii din sistemul medical au obligatia legala de a ajuta la prevenirea si combaterea persoanelor care propaga astfel de atitudini xenofobe”, au reactionat cei din cadrul Societatii Medicilor Stomatologi Romani din Regatul Unit.

 

Victima, concediata

Medicului stomatolog roman Gina Giulia Marinescu i s-a comunicat oficial de catre managerul cabinetului ca reprezentantii unitatii medicale nu o vor sprijini in niciun fel, daca intentioneaza sa duca mai departe plangerea impotriva pacientului ce a agresat-o verbal. Ulterior, in 8 ianuarie, proprietarul cabinetului i-a inmanat „o decizie de intrerupere a serviciilor (concediere), astfel incat aceasta se pare ca nu va mai avea dreptul la plata concediului de  maternitate”, se precizeaza in acelasi comunicat. Datorita stresului provocat, viitoarea mama a ajuns cu ambulanta la spital cu palpitatii, aritmie si stare generala alterata, mai arata dr. Tommy Tomescu.

Dr. G. Marinescu lucreaza in Marea Britanie din 2008 si spune ca a intampinat multe greutati in aceasta tara din cauza faptului ca este romanca. Ea subliniaza ca a muncit adeseori pana la extenuare, dupa ce a ajuns in Regatul Unit fiind recrutata din Romania de o corporatie din UK.

 

Sustinere din partea RDSUK

RDSUK va trimite o scrisoare catre General Dental Council, institutia care reglementeaza activitatea medicilor stomatologi in Marea Britanie, se sustine in comunicatul organizatiei conduse de dr. Tommy Tomescu. Acesta a precizat ca va cere investigarea acestui incident si a modului in care personalul medical, proprietarul si managerul cabinetului stomatologic in care s-a petrecut atacul xenofob la adresa unui medic roman au reactionat. „Oare dr. G. Marinescu merita sa primeasca ceea ce poate fi interpretat ca o pedeapsa pentru faptul ca a indraznit sa depuna plangere la politie?”, se intreaba presedintele RDSUK.

„Vom solicita clarificari din partea politiei cu privire la acest incident. RDSUK condamna orice fel de atitudine xenofoba sau rasista fata de membrii comunitatii  medicilor dentisti romani din UK si orice fiinta umana in general”, se mai arata in acelasi comunicat.

„Cunoastem exact identitatea pacientului care este autorul atacului xenofob indreptat impotriva medicului roman Gina Giuliana Marinescu. Nu putem, insa, dezvalui informatii despre aceasta persoana, atat timp cat o investigatie a politiei se afla in desfasurare in acest caz. In plus, deontologia profesiei de medic ne obliga sa pastram confidentialitatea datelor referitoare la pacientii pe care ii consultam”, a precizat dr. Tommy Tomescu pentru Diaspora Romaneasca.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!