Medicii de familie fug de mediul rural

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 aprilie 2015

doctor71_1

Medicii din mediul rural reclamă reducerea sporurilor și atenționează asupra riscului închiderii cabinetelor.

Președintele Asociației medicilor de familie din rural, Paul Șerban, arată că o serie de noi reglementări, prevăzute într-un ordin recent al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), descurajează medicii de familie din rural să își continue activitatea sau pe tinerii medici să deschidă un cabinet în mediul rural.

Cabinetele medicale din mediul rural sunt în proprietatea consiliilor locale, iar medicii de familie plătesc diferite sume sub formă de redevență sau chirie pentru aceste spații, explică medicul, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, prin diferite mijloace de constrângere, medicii de familie au fost obligați să renoveze aceste spații și să le aducă la nivelul cerințelor normative în vigoare. Asta deși Codul civil prevede că această obligație revine proprietarilor de drept sau administratorilor, care sunt consiliile locale.

Până acum, din cei peste 4.500 de medici de familie care își desfășoară activitatea în mediul rural, 3.340 de medici de familie primeau un spor, între 10 și 30%, dar alți peste 1.200 nu primeau nimic în plus.

În baza noului ordin, din cei aproximativ 3.340 de medici de familie care beneficiau de spor, peste jumătate nu vor mai primi nimic, iar la cealaltă jumătate valoarea sporului se va înjumătăți. În acest fel, la cei peste 1.200 de medici de familie care nu primeau niciun spor li se mai adaugă încă 1.500-1.700 de medici de familie. Se ajunge astfel la un număr care depășește cu mult jumătate din medicii de familie din mediul rural, respectiv 2.700-2.900 medici de familie, care nu vor mai primi niciun fel de spor.

 

Riscul de a emigra

„Deci, în loc să existe o stimulare care să determine medicii să lucreze în mediul rural, va exista o «stimulare negativă», aceea de a părăsi mediul rural, de a migra către localitățile urbane sau de a emigra cu totul din țară. Autoritățile mizează pe faptul că nu avem alte surse de finanțare decât contractul cu casele de asigurări de sănătate și suntem nevoiți să acceptăm tot ce ni se impune”, spune Șerban, citat de Mediafax.

Potrivit asociației, criteriile prevăzute în noul act normativ pentru atribuirea sporurilor „nu sunt nici pe departe niște criterii măsurabile, relevante și verificabile”, așa cum susțin autoritățile.

„Considerăm că este cazul ca acest ordin să fie retras, să se aplice în continuare ordinul vechi, să se revină la masa negocierilor dintre reprezentanții organizațiilor profesionale și cei ai instituțiilor statului și să se stabilească noi criterii care să fie relevante, măsurabile și verificabile, să fie susținute și financiar, în mod corespunzător, care să reprezinte cu adevărat o motivare pentru medicii de familie din mediul rural să-și dezvolte activitatea sau să înființeze noi cabinete”, se arată în comunicatul asociației.

 

CNAS răspunde

În replică, reprezentanții CNAS spun că scopul noilor reglementări este de acordare a unor sporuri în funcție de condițiile în care se desfășoară activitatea, preponderent pentru cabinetele din mediul rural.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat la rândul său că aproximativ 300 de localități din țară nu au medic de familie și că la nivel național există aproape 2,3 milioane de români care nu figurează pe lista niciunui doctor.

„La nivel național, 300 de localități nu au medic de familie. Sunt unele localități foarte mici, altele mai mari. Sunt câteva în Vaslui, în Apuseni și în Deltă, zone mai greu accesibile și defavorizate. De aceea, am revizuit sistemul de acordare a sporurilor și avem un plus de 25% care primesc un spor considerabil. În Deltă, sporul este foarte mare, dar au mai rămas doi medici. Unul are 4.500 de pacienți, altul 5.500 de pacienți”, a spus Ciurchea, citat de Mediafax.

El a precizat că se încearcă implicarea autorităților locale pentru a-i ajuta pe medicii din aceste zone.

Întrebat dacă nu există riscul unui exod al medicilor din rural spre urban, Ciurchea a răspuns că nu este posibilă o astfel de situație pentru că doctorii trebuie să aibă minimum 800 de persoane pe listă, iar acest lucru este greu de realizat.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a recunoscut, însă, că, printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și CNAS, unii medici din rural au pierdut din sporuri.

„Sunt și medici din rural care au pierdut din sporuri pentru că un oraș în câmpie cu acces ușor și drumuri asfaltate nu reprezintă condiții deosebit de grele. Pentru a rezolva deficitul din rural ar trebui să existe o cerere la fel de mare ca în urban. Ar trebui să fie un spor în plus, dat de autoritatea locală. Apoi, mai este programul unui medic între două autobuze. Este o mare problemă. Medicii ar trebui să revizuiască programul în funcție de pacienții de la țară, care ziua sunt la câmp”, a adăugat Vasile Ciurchea.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!