Medicii de familie, mai implicati in preventii

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 ianuarie 2014

Consultatiile cu rol de preventie, din cadrul noului pachet de baza, cuprind atat examinarea propriu-zisa, un set de investigatii recomandate in functie de grupa de varsta si sex, cat si consilierea privind evitarea sau diminuarea unui posibil risc de boala, potrivit Ministerului Sanatatii.

Adrian Pana, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, a prezentat, saptamana trecuta, prevederile din noul pachet de baza referitoare la medicina de familie, explicand rolul doctorilor in depistarea riscului de boala la asiguratii pe care ii au pe lista.

„Medicii de familie vor face consultatii programate mai complexe, in care se evalueaza starea de sanatate si se identifica posibilele riscuri pentru persoanele care nu au o nicio problema de sanatate. Persoanele care nu au nicio problema de sanatate vor merge la control o data la trei ani pentru cei sub 40 de ani si o data pe an pentru cei de peste 40 de ani. In cadrul acestor consultatii cu rol de preventie intra atat examinarea propriu-zisa, cat si un set de investigatii la frecventa recomandata pentru grupa de varsta si sex. Consultatia preventiva include si consilierea privind evitarea sau diminuarea riscului”, a declarat Adrian Pana, citat de Mediafax.

Potrivit secretarului de stat, aceste consultatii de evaluare nu trebuie confundate cu consultatia la medicul de familie pentru probleme de sanatate nou aparute. „Daca in urma consultatiei se descopera o afectiune sau se constata anumite riscuri, atunci persoana respectiva beneficiaza de un alt set separat de servicii medicale, fie pentru tratarea bolii, fie pentru monitorizarea riscului, in functie de rezultatele evaluarii si decizia medicului”, a spus Pana. El a mai explicat ca dovezile stiintifice si practica medicala arata ca pentru persoanele tinere si sanatoase, riscurile de sanatate nu se modifica semnificativ intr-un interval de trei ani pana la varsta de 40 de ani. Dupa acest prag, lucrurile se schimba, fiind nevoie de cresterea frecventei consultatiilor de evaluare a riscurilor.

Pentru o problema noua de sanatate, respectiv durere, stare de rau, febra etc., care nu reprezinta urgenta, orice persoana asigurata se va adresa medicului de familie, de cate ori are nevoie. Medicul de familie va acorda in fiecare caz intre una si trei consultatii, iar la nevoie va trimite pacientul sa efectueze intre una si sase analize. Daca problema de sanatate nu poate fi rezolvata de catre medicul de familie, acesta dirijeaza pacientul catre medicul specialist din Ambulatoriu sau catre spital, dupa caz. 

Posibile sanctiuni

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat ca institutia pe care o conduce va analiza propunerile de sanctionare a asiguratilor care nu se prezinta la controlul periodic prevazut in noul pachet de baza, respectiv o data la trei ani pana la 39 de ani si o data pe an dupa 40 de ani in cazul persoanelor sanatoase.

El a admis ca bugetul pe care Romania il acorda Sanatatii nu poate rezolva toate solicitarile, dar a declarat ca, prin noul pachet de baza, „orice asigurat va beneficia de toate serviciile de care are nevoie ca sa nu ii fie pusa viata in pericol”. Ministrul a precizat ca noul pachet are la baza „preventia cu efecte pe termen lung si grija pentru banii publici”.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!