Medicii de gardă își cer drepturile

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 iulie 2016

Federația „Solidaritatea Sanitară” a inițiat o petiție online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, semnată de peste 700 de medici, în condițiile în care, potrivit unui studiu realizat de federație, doctorii lucrează în medie 33 de ore fără pauză.

Semnatarii petiției cer dreptul la un spor cuprins între 25% și 75%, dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte, precum și dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, cu excepția cazurilor în care medicul își dă acordul expres pentru acest lucru, scrie News.ro.

Medicii mai solicită Ministerului Sănătății dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore. „De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres”, potrivit petiției.

Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici, fără pauză, (incluzând timpul normal de lucru și orele de gardă) este de 33 ore – 78% dintre medici muncesc continuu mai mult de 24 de ore, iar 30% dintre respondenți au muncit continuu mai mult de 33 de ore. Acestea sunt rezultatele unui studiu comandat de Federația „Solidaritatea Sanitară” , publicat la începutul lunii.

Federația „Solidaritatea Sanitară” le recomandă medicilor să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt menționate în contracte mai multe drepturi.

Ministerul Sănătății a anunțat ulterior că gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!