Medicii din cazul Colectiv, lăudați din străinătate

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 20 aprilie 2016

Serge Jennes_medic Bruxelles

Șeful Centrului de Arși din Bruxelles, Serge Jennes, cel care a luat în primire pacienții români implicați în tragedia Colectiv, le-a transmis medicilor din România că îngrijirile acordate de ei în țară au fost exemplare.

Mai mult, doctorul belgian i-a felicitat pe români pentru „devotamentul, angajamentul și profesionalismul” de care au dat dovadă, prin intermediul unei scrisori deschise, relatează Agerpres și Adevărul.

Concret, medicul a menționat în document că le-a vorbit colegilor despre personalul medical din România, pe care l-a cunoscut după tragedia din clubul Colectiv, și a mai arătat că nu a intenționat în niciun moment să jignească pe cineva prin observațiile făcute la o televiziune.

Scrisoarea vine după ce emisiunea „În premieră” de la Antena 3 a difuzat o ediție despre infecțiile nosocomiale. În respectiva emisiune, medicul a declarat că „spitalele din România nu ne-au spus că răniții au analize de sânge în care se vede infectarea cu bacterii”.

„Aș dori, prin intermediul acestei scrisori, să îmi exprim din nou admirația sinceră pe care o am față de eforturile depuse de acest personal și față de profesionalismul manifestat, fie că este vorba despre infirmieri, medici, asistenți, ambulanțieri sau brancardieri, pe care am avut prilejul să îi cunosc la București în zilele de 5 și 6 noiembrie 2015”, a mai spus doctorul, potrivit surselor citate.

„De altfel, la întoarcerea mea în Belgia, am împărtășit colegilor mei medici calitatea îngrijirii medicale pe care acei tineri pacienți au primit-o la locul evenimentului, în condiții foarte dificile. Nu îmi amintesc decât foarte vag aceste interviuri, care erau centrate pe problema infecțiilor și a deceselor înregistrate în rândul victimelor din clubul Colectiv”, a subliniat specialistul.

El a precizat că a fost contactat la scurt timp de la producerea incendiului pentru a oferi sprijin românilor.

—————————————

Bucuresti_raniti incendiu colectiv

„Am fost impresionați de capacitatea de îngrijire a unui număr atât de mare de arși în centrele de îngrijire intensivă din oraș, dar și de calitatea îngrijirii în prespital și în departamentele de urgență, în ciuda caracterului excepțional al acestui tip de traumatism. De asemenea, am fost mișcați și de nivelul ridicat de dotări, tehnice și medicale al acestor centre de îngrijire și de atenția acordată respectării regulilor de igienă, în ciuda unei supra-aglomerări a paturilor și a stării de urgență.”

Dr. Serge Jennes

—————————————

 

Probleme cu infecțiile și în Belgia

Cu privire la cele opt victime care au fost transferate în centrul pe care îl conduce, Serge Jennes a explicat că erau purtătoare de bacterii multirezistente la antibiotice.

„Am avut pentru fiecare pacient un briefing clar, precis și concis oferit de către personalul de la terapie intensivă și medicii chirurgi. (…) Nu se cunoștea încă harta bacteriologică pentru toți pacienții și ni se spunea acest lucru în momentul în care adresam întrebările. Aceasta este o realitate cu care ne confruntăm și noi, în Belgia, din păcate. Observațiile mele nu aveau nicio conotație negativă, această situație nu era imputabilă personalului medical. Este o realitate în numeroase țări, așa cum atestă literatura medicală de specialitate. Este pur și simplu un aspect pe care l-am semnalat”, a scris doctorul.

Serge Jennes a precizat în scrisoarea deschisă că personalul medical din București a adoptat măsurile de izolare și de prevenire a infecțiilor încrucișate conform regulilor de igienă spitalicească recunoscute la nivel internațional.

—————————————

„Și asta în contextul uneia dintre cele mai mari catastrofe cu aflux masiv de arși din istoria internațională recentă. Și noi avem, în toate centrele de arși din Belgia, probleme cu germenii multirezistenți. (…) Nu am avut niciun caz de deces dintre cei opt pacienți din București pe care i-am îngrijit în centrul nostru din Bruxelles.”

Serge Jennes

—————————————

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!