Medicii, obligaţi să-şi cumpere cititoare de carduri

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 octombrie 2014

Medicii de familie vor fi obligaţi, în baza unui ordin, să cumpere cititoare pentru cardurile de sănătate, iar serviciile care nu vor fi validate prin card nu vor putea fi decontate. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea. El a mai spus că încă nu a fost rezolvată problema privind cumpărarea cititoarelor de carduri.

„Suntem în curs de rezolvare şi sunt convins că medicii de familie vor cumpăra, pentru că este şi în interesul lor, nu doar al Casei Naţionale sau al sistemului în general. Va veni un moment când vor fi validate doar acele servicii confirmate de card, iar acest motiv, că sunt scumpe, nu ţine. Sunt cinci euro, ceea ce înseamnă 22 de lei. Dacă ne gândim la încasările unui cabinet, cu siguranţă oamenii îşi pot cumpăra”, a spus preşedintele CNAS, citat de Mediafax.

Ciurchea a precizat că va emite un ordin privind obligativitatea cumpărării acestor cititoare de carduri. „Va exista un ordin în care va scrie că este obligatoriu şi că începând cu ziua X vor fi validate doar acele servicii confirmate de card. Cardul are două roluri: de a spune că pacientul este asigurat şi că pacientul a fost în acel moment în acel cabinet. Fără a fi confirmate, nu vor fi decontate. Dacă vrei să intri în contract cu Casa, accepţi regulile”, a adăugat Ciurchea.

 

„Rezistenţă la nou”

Preşedintele CNAS a adăugat că peste aproximativ trei luni de zile se va lucra doar pe baza cardurilor. „Procesul de distribuire (a cardurilor – n.r.) este în desfăşurare. După ce vom termina cu distribuţia, undeva la sfârşitul lunii octombrie, în aproximativ trei luni de zile vom folosi doar sistemul cu card. Toată lumea ar trebui să fie interesată de acest card, pentru că el nu face altceva decât să pună ordine. În rest, drepturile pacientului şi drepturile medicului sunt aceleaşi. Dacă nu dorim să fie ordine, sigur că vom găsi tot felul de motive şi nimeni nu-l doreşte”, a mai spus el.

Vasile Ciurchea a afirmat că interpretează toate discuţiile legate de card şi de cititoare ca pe o „rezistenţă la ceva nou”.
În septembrie, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, spunea că, „principial, medicii de familie nu sunt de acord să-şi cumpere cititoare, dar le vor cumpăra”.

„Nu suntem de acord, principial. Este un proiect al CNAS, care pe mine, medic de familie, nu mă ajută. (…) Dacă (CNAS – n.r.) ar fi achiziţionat cititoare, prin licitaţie naţională, sigur toate ar fi avut aceleaşi caracteristici tehnice şi fiabile. Ar fi costat mai puţin, poate chiar la jumătate de preţ. Aşa, noi nu ştim ce să cumpărăm. Luăm unul, se strică, ce mai facem?”, a declarat preşedintele SNMF.

Cardul va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!