Medicii romani, la maree cautare in Germania

Articol publicat in sectiunea Social pe data 20 ianuarie 2014

medici 2Peste 2.700 de medici romani activau, in 2012, in Germania, Romania fiind principalul furnizor de personal medical pentru aceasta tara, urmata de Grecia si Austria, scrie publicatia Die Zeit. Mai exact, potrivit unor date oficiale, in 2012, activau in Germania 2.704 medici proveniti din Romania, fata de 2.258 din Grecia si 2.090 din Austria. In Top 10 se mai afla Rusia, Polonia, Ungaria, Siria, Bulgaria, Ucraina si Slovacia.

Die Zeit noteaza ca cei mai multi imigranti din Romania si Bulgaria au o pregatire profesionala foarte buna, printre ei aflandu-se ingineri, matematicieni si medici.

„Germania dezbate de saptamani asa-numita migratie a saraciei din Romania si Bulgaria. (…) Datele sunt un exemplu al transferului de forta de munca. Aceasta migreaza din sudul si estul uniunii monetare in nord, unde sprijina sistemele sociale”, comenteaza publicatia citata, referindu-se la faptul ca, dupa Romania, Grecia este urmatorul furnizor de medici pentru Germania. 

Imigrantii, luati in vizor

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, ca imigrantii care vin in Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimisi rapid in tarile de origine.

„Imigrantii care vin in Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de somaj), alocatia pentru copii si asigurarea de sanatate trebuie trimisi rapid inapoi in tarile lor de origine. Pentru a preveni intrarile multiple, ar trebui sa ne gandim la luarea de amprente”, a spus Brok, citat de ziarul Bild, potrivit Mediafax.

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat, ulterior, ca muncitorii calificati sunt bineveniti in tara sa, dar a precizat ca 46% din romanii si bulgarii ajunsi in Germania dupa 2007 nu au niciun fel de pregatire profesionala, iar Berlinul nu trebuie sa importe problemele altora.

„Institutul pentru piata muncii si cercetare profesionala al Agentiei Federale pentru Munca a estimat ca, in 2014, vor fi pana la 180.000 de imigranti din Romania si Bulgaria, dupa deschiderea pietei muncii. Exista deja strigate de ajutor in acest sens de mai bine de un an, printre altele de la orase si comune”, a declarat, intr-un interviu acordat Die Welt, Andreas Scheuer, secretarul general al Uniunii Crestin-Sociale, aliatii din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel. Acesta a mai precizat ca trebuie restrans accesul imigrantilor la sistemul de asigurari sociale.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!