Medicul Brădișteanu, condamnat definitiv

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 6 martie 2015

Șerban Brădișteanu, medicul care l-a tratat și a decis internarea în cazul fostului premier Adrian Năstase după tentativa de sinucidere din 2012, a fost condamnat, luni, definitiv la un an de închisoare cu suspendare. Brădișteanu, șeful Secției de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din Capitală, a fost condamnat de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pentru că l-a favorizat pe Adrian Năstase, mai exact fiindcă l-ar fi internat ilegal în spital, după condamnarea sa definitivă la închisoare, transmit televiziunile de știri. Adrian Năstase a declarat, la Antena 3, că decizia instanței i se pare nedreaptă și că pedeapsa, chiar dacă este cu suspendare, va afecta activitatea profesională a medicului Șerban Brădișteanu.

„Este neclar ce înseamnă, de fapt, favorizarea infractorului în cazul în speță. Mi se pare foarte trist că un om de o înaltă generozitate medicală e sancționat în acest mod și, chiar dacă e vorba de o pedeapsă cu suspendare, sunt convins că sancțiunea va marca într-un fel angajamentul psihic și moral al doctorului Brădișteanu în activitățile sale. O să fie mult mai reticent în legătură cu situații limită care nu sunt predate la facultate și care necesită o anumită intervenție de urgență. Regret această decizie și sper ca pedeapsa să nu îl afecteze foarte mult”, a precizat Adrian Năstase.

Fostul premier a vorbit și despre acuzația procurorilor, și anume că medicul nu a explicat de ce era nevoie ca Adrian Năstase să fie internat în secția de cardiologie, pe care acesta o conducea. „La momentul respectiv, Brădișteanu știa că problema cea mai serioasă era vulnerabilitatea cardiovasculară, știa că făcusem niște radiografii în urmă cu o săptămână, discutam despre niște operații pe inimă. Sigur că preocuparea cea mai mare era efectul posibil din acest punct de vedere”, a lămurit social-democratul.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Șerban Brădișteanu, în 6 decembrie 2012, acuzându-l că a încercat să tergiverseze punerea în executare a condamnării lui Adrian Năstase, în iunie 2012, la doi ani de închisoare în dosarul Trofeul Calității. După ce a aflat că urmează să ajungă la închisoare, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, împușcându-se în gât. Acesta a fost transportat la Spitalul de Urgență Floreasca. Procurorii au acuzat că Brădișteanu s-a folosit de postul de medic specialist în chirurgie cardiovasculară și și-a asumat internarea lui Năstase în secția pe care o conducea, deși diagnosticul nu impunea acest lucru, mai ales în condițiile în care intervențiile inițiale au fost realizate de un alt doctor, de la o altă secție. Anchetatorii au mai precizat că Brădișteanu nu a oferit explicații pentru intervenția sa în cazul lui Năstase. Mai mult, medicul a mai fost acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanților Poliției dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!