Mentori pentru studenţii români din UK

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 aprilie 2014

Londra_Liga Studentilor_LSRS_Mentorat_ambasada

Studenţii români din Marea Britanie au avut ocazia să-şi cunoască potenţialii viitori mentori, specialişti de origine română cu reuşite profesionale în Regatul Unit, în cadrul unui eveniment găzduit în spaţiile de protocol ale Ambasadei României la Londra. Programul organizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate, filiala UK (LSRS-UK) a avut loc sâmbătă, 29 martie, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra.

Peste 150 de persoane, mentori şi tineri mentoraţi (mentee), dornici să înveţe şi să împărtăşească experienţa în domenii precum afaceri şi management, arhitectură, juridic, jurnalism, administraţie, au participat la cea de-a doua ediţie a programului de mentorat lansat de LSRS – UK. Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, Rt Hon Keith Vaz MP, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor, Adrian Cojocaru, director pentru resurse umane al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Dorian Branea, director al Institutului Cultural Român din Londra, Felicia Buruiană, medic specialist şi formator în obstetrică şi ginecologie, Lister Hospital şi Dana Denis-Smith, fondator şi director executiv al Companiei Obelisk, s-au aflat printre invitaţii speciali la eveniment.

 

În căutarea de modele profesionale

Programul de mentorat „Speed – Networking” a avut loc în 29 martie la iniţiativa LSRS-UK şi s-a adresat tuturor studenţilor români care au ajuns la studii într-una din universităţile britanice.

„Eşti un student român la o universitate din Marea Britanie aflat în căutarea unui mentor într-unul din domeniile Business, IT, Medicină, Drept, Jurnalism, Academia, Administraţie şi diplomaţie, Arta & Cultură etc.? Cauţi un mentor cu care să poţi împărtăşi experienţele de până acum, o persoană care te poate ghida în carieră şi este în măsură să-ți ofere sfaturi în ceea ce priveşte viitorul tău profesional?

Liga Studenţilor Români din Străinătate are plăcerea de a anunţa cea de-a doua ediţie a proiectului «LSRS Speed – Networking Event», din cadrul LSRS Mentorship Scheme”, au anunţat organizatorii, cu câteva săptămâni înaintea desfăşurării evenimentului.

Proiectul a fost dedicat studenţilor şi absolvenţilor români din Marea Britanie (cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani), în vederea realizării unui schimb de experienţă şi ghidare în carieră timp de 6 luni prin punerea în contact direct cu modele de succes. Evenimentul din 29 martie a fost al doilea de acest fel, organizat de LSRS-UK. Prima ediţie a programului de mentorat „Speed Networking” a avut loc în 25 mai 2013 şi s-a bucurat de prezenţa a 120 de persoane, studenţi şi candidaţi la calitatea de „mentor”.

 

Lista mentorilor

Londra_Liga Studentilor_LSRS_Mentorat_ambasada1

Evenimentul s-a desfăşurat în trei sesiuni. Prima parte a programului a fost  rezervată intervenţiilor invitaţilor speciali, care şi-au împărtăşit experienţa proprie privind formarea profesională. Au urmat discuţii interactive purtate în grupuri. Ultima etapă a evenimentului a constat în derularea „speed-networking-ului”, în care studenţii şi potenţialii lor mentori au discutat pe domenii specifice de interes.

Domeniile de mentorat incluse în program de către organizatori au fost Academic, Business & Economie, Arhitectură, IT, Medicină, Drept, Jurnalism & Comunicare, Administraţie & Diplomaţie, Artă & Cultură şi Inginerie.

Printre mentorii care au luat parte la eveniment s-au numărat: Bogdan Patriniche (RBC UK), Mihnea Vasilache (Director al Chenavari Financial Group), Claudiu Carmaciu (SMR-UK), Tomi Tomescu (RDS UK), Elena Doldor (Lecturer la Queen Marry), George Udrea (co-fondator al Noblypos.com), Paul Filimon (Site Reliability Engineer la Google UK), Anca Doczi (co-fondator al Immersive Theatre din Londra), Mihai Dănilă (Investment Banker – Morgan Stanley), Raluca Novak (Marketing Manager Europe – McLaren Automotive), Adrian Uzuneanu (Product Development Engineer – Jaguar Land Rover), Mara Vasilache (Partner – BCIstudio), Maria Tiron (Legal Adviser – Personal Injury, Osbornes Solicitors), Mircea Cimpoi (DPhil Candidate in Engineering Science – Visual Geometry Group, University of Oxford).

 

Invitaţi în Westminster Palace

Următorul program de mentorat organizat de LSRS-UK pentru studenţii români din Marea Britanie ar putea avea loc în Westminster Palace, sediul parlamentului britanic. Rt Hon Keith Vaz MP, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor, a adresat o invitaţie în acest sens organizatorilor, în cadrul întâlnirii din 29 martie.

Parlamentarul britanic laburist şi-a exprimat satisfacţia de a se adresa comunităţii studenţeşti din UK, pe care o apreciază foarte mult, evidenţiind calitatea reprezentării diplomatice pe care o face ambasadorul României la Londra. Keith Waz a mai vorbit în faţa audienţei prezente la LSRS-UK Speed-Networking despre modul nedrept în care a fost tratată comunitatea românească în problematica imigraţiei şi şi-a arătat admiraţia pentru modalitatea în care aceasta reuşeşte să se integreze în societatea britanică, exprimându-și convingerea că momentele cele mai grele au trecut. Politicianul a accentuat faptul că libertatea de mişcare este esenţială şi importantă şi nimeni nu ar trebui să spună studenţilor că nu sunt bineveniţi în UK. Totodată, această tematică trebuie dezbătută şi prin prisma identificării unor căi de reformare a UE, prin care să se ofere tuturor ţărilor posibilitatea de a se dezvolta sustenabil.

În intervenţia sa, ambasadorul Ion Jinga a prezentat performanţele economiei româneşti de anul trecut, importanţa mobilităţii profesionale în contextul oportunităţilor globale şi a vorbit despre rolul diplomaţiei într-o lume caracterizată tot mai mult de inter-conectivitate şi relaţionare. „Diplomaţia presupune obiective clare, cunoaştere, experienţă şi un dram de talent. Diplomaţii buni nu confundă informaţia cu analiza, şi nici analiza cu judecata. Un bun diplomat trebuie să fie capabil să-şi facă interlocutorii să-i îmbrăţişeze ideile, pentru că mai puternică decât sângele şi banii este influenţa ideilor”, a declarat dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!