Mergem mai puțin la concerte

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Timp liber pe data 11 octombrie 2015

uk_concert bilete online

Ieșitul în oraș are mai multe peripeții în Londra, este supus mult mai multor necunoscute sau incidente neașteptate. Faptul că se anulează un tren și poți rămâne naufragiat într-o cu totul altă parte a orașului decât trebuia e o nimica toată pe lângă cumulul de factori care se adună atunci când se planifică o ieșire în oraș.

„În primul rând e vorba de timp. Dacă vrei să ieși cu mai mulți prieteni, atunci trebuie să te asiguri că se alege o dată când toată lumea poate veni. La noi în grup avem prieteni care lucrează de noapte, care lucrează în weekend, avem orare destul de diferite. Așa că atunci când vrem să mergem la un concert se face o triere imediată: cine poate sau nu poate veni. În plus, timpul acordat ieșirii în sine trebuie să fie mai lung, pentru că ai atât de mers cu trenul sau cu metroul încât pentru un concert de două ore se duce cel puțin jumătate de zi. Mai trebuie să îți iei și timp extra, în caz că se întâmplă ceva cu transportul”, ne spune Mihaela, de 25 de ani.

După aspectul temporal, apare și cel financiar. „Ai acces la cele mai mari concerte și la cele mai tari trupe, dar trebuie să scoți doldora de bani din buzunar. Cel mai bine e să fii informat tot timpul, să știi exact când se pun în vânzare biletele ca să poți să le iei pe alea ieftine. Dar cum ziceam că timpul e foarte de preț în Londra, nu ai tot timpul posibilitatea să fii la curent cu astea. Ai lucruri mai importante de făcut. Eu am fost la concerte unde am plătit 50-60 de lire pe intrare, dar astea sunt foarte rare, pentru că nu-mi permit mai multe. Am urmărit anul trecut biletele la Taylor Swift, dar nu am prins la timp pe cele ieftine și 90 de lire nu am dat pe unul”, ne mai explică Mihaela.

Rechinii biletelor

Dacă timpul nu este o problemă, dacă nici banii nu sunt cu restricții, mai poate apărea o altă problemă: disponibilitatea biletelor. Dat fiind că metropola găzduiește aproape nouă milioane de oameni fără cei din suburbii, n-ar trebui să fie de mirare că biletele la trupe în vogă se vând ca pâinea caldă. „Am fost extrem de frustrată anul trecut când nu am mai găsit bilete la o trupă pe care voiam să o văd de mult, încă din România, numită Moderat. În România n-ar fi venit în concert oricum. Dar aici, am văzut că vin și deși m-am uitat din timp de bilete, am aflat că s-au cumpărat în primele ore ale zilei când s-au pus în vânzare. Dacă ești la lucru în ziua aia, ai ratat momentul și gata. Orișicât, dacă au văzut că atât de dorite au fost biletele, organizatorii au mai pus la cale un al doilea concert, ce avea să fie peste câteva luni. Mi-am pus în calendar să nu uit să iau bilete și la fel am pățit. Nu am putut lua dimineața, seara erau deja vândute”, ne povestește Andreia, de 26 de ani.

„După aceea, biletele apar pe website-uri de revânzare, unde cică cei ce nu mai pot să meargă la concert le vând. Dar, de fapt, majoritatea celor care le revând sunt niște rechini care asta fac, stau și urmăresc exact clipa când se pun în vânzare, iau mai multe și apoi le revând la de două-trei ori prețul inițial. Cel puțin. Eu am găsit până la urmă bilete la acel concert, dar erau cu 200 de lire. Și chiar banii ăștia nu i-am dat, cu așa o sumă poți să faci atât de multe…”, mai spune Andreia.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!