Merkel: „Fără Schengen dispare și euro!”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 ianuarie 2016

Granițele deschise și zona euro sunt interdependente, a avertizat la începutul acestei săptămâni cancelarul german Angela Merkel, într-un discurs care a țintit noul pericol care planează asupra uniunii monetare europene.

„Nimeni nu poate pretinde că poate avea o monedă comună fără a putea traversa frontierele cât mai ușor”, a precizat liderul politic de la Berlin, conform EUObserver.

Merkel a atras atenția asupra riscurilor care ar afecta grav piața unică din Europa, dacă s-ar mai închide și alte granițe dintre statele europene. Principiul liberei circulații a fost aplicat în interiorul blocului comunitar încă din 1985, precedând apariția monedei unice europene din 2002. Toate statele membre UE sunt parte a pieței unice din Europa, iar țările din zona euro sunt toate membre ale acordului Schengen. Valul masiv de migranți înregistrat în cursul anului în UE a dus la închiderea temporară a mai multor frontiere din interiorul spațiului Schengen punând în pericol atât existența acordului, cât și stabilitatea economică a regiunii. Ultimul eveniment de acest gen a afectat libera circulație între Suedia, Danemarca și Germania.

Germania, țară care a adoptat aproape un milion de refugiați în 2015, a început să expedieze imigranții indezirabili înapoi în Austria, aceasta fiind o țară de tranzit pe traseul refugiaților veniți din Orientul Mijlociu și care străbat apoi Grecia și peninsula balcanică pentru a ajunge în centrul Europei. Conform datelor prezentate de oficialii de la Viena, Berlinul a returnat în Austria imigranți din Afganistan, Algeria și Maroc, care aveau de gând să străbată Germania pentru a cere azil în statele scandinave.

Autoritățile de la Viena nu au primit nicio explicație oficială care să justifice numărul în creștere de migranți întorși din drum, iar Berlinul insistă că regulile de primire a solicitanților de azil nu s-au schimbat.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!