Mesaj adresat de Dl. Ambasador Ion Jinga cititorilor Diaspora Românească

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Consulat, Diaspora pe data 12 august 2014

Londra_Ion Jinga5

Dragi compatrioți din Marea Britanie,

În societatea informațională în care trăim, sunt sigur că primiți permanent un flux informațional din multiple direcții despre ceea ce fac sau ceea ce credem că ar trebui să facă reprezentanțele diplomatice și consulare ale României pentru conaționalii noștri care apelează la serviciile lor. Toți avem acces aproape instantaneu la ceea ce se întâmplă acasă sau aici, în țara unde ați ales să trăiți pentru o perioadă de timp mai scurtă sau mai lungă, toți avem opinii pe care le putem exprima public – spațiul virtual fiind un loc privilegiat pentru a face acest lucru – și este în natura umană să considerăm că problemele cu care fiecare dintre noi se confruntă într-un moment sau altul sunt cele mai importante.

După cum la fel de umană este tentația de a explica realitățile cotidiene prin prisma propriei experiențe pe care o generalizăm, iar interacțiunea unei misiuni diplomatice cu cetățenii români care apelează la servicii consulare se înscrie în aceeași paradigmă. Într-o relație atât de complexă, apar uneori, inevitabil, și voci critice, altele care fac recomandări și propuneri, în timp ce altele își exprimă satisfacția pentru modul în care au primit răspuns la problemele ce i-au făcut să vină la Secția Consulară. Toată această paletă de reacții sunt parte a dialogului permanent pe care Ambasada îl are cu cetățenii români din Marea Britanie, pentru că ne ajută să optimizăm procedurile de lucru și să oferim servicii consulare de calitate. Singura condiție pe care am pus-o întotdeauna, și de la care nu vom face excepții, este ca acest dialog să se poarte pe terenul limbajului civilizat, al respectului reciproc și, pe cât posibil, al obiectivității – cum spuneau strămoșii noștri latini: „sine ira et studio.”

Ne dorim să extindem această comunicare și prin intermediul ziarului Diaspora Românească, încercând să realizăm împreună nu doar radiografia unor situații concrete, a posibilităților pe care le avem, a limitelor adesea incomode cu care ne confruntăm independent de voința noastră, ci și să facem un schimb de preocupări și idei care să contribuie la consolidarea statutului nostru de cetățeni demni ai unui stat membru al Uniunii Europene.

Se poate întâmpla ca unii dintre noi să uite că le-a expirat valabilitatea actului de identitate sau a pașaportului și să constate acest lucru, evident, atunci când au nevoie să facă imediat o deplasare care nu suportă amânare, fie pentru un eveniment de familie de mult programat, fie din motive profesionale, fie pentru a pleca într-un bine-meritat concediu după un an de muncă.

Ca să avem o dimensiune ceva mai concretă a acestui fenomen, aș adăuga că numai săptămâna trecută – deci într-un interval de cinci zile – Secția consulară a Ambasadei României la Londra a primit și soluționat pe loc peste 500 de cereri de emitere de titluri de călătorie în vederea unor deplasări de maximă urgență în țară. Fac precizarea că vorbim de segmentul de servicii consulare prestate pe loc, fără programare. Ele se adaugă serviciilor consulare „clasice”, care necesită procesarea la Secția consulară – cele pentru emiterea documentelor de identitate, a actelor notariale, a actelor de stare civilă sau acordarea de asistență consulară de orice altă natură (persoane aflate în penitenciare, victime ale unor infracțiuni sau accidente etc.).

În ultimele luni, volumul tuturor acestor cereri a crescut atât de mult încât capacitățile fizice de preluare a lor de către personalul consular sunt împinse la limită. În fața acestei situații, colegii mei de la Secția Consulară au o singură opțiune, aceea de a încerca, prin tot ceea ce este omenește posibil, să vină în întâmpinarea celor care li se adresează, indiferent de numărul lor. Este evident pentru orice om de bună credință că sporirea sezonieră a volumului de solicitări presupune și un timp suplimentar de procesare.

Pentru a putea face față unui asemenea volum crescut de cereri, am apelat la sprijinul unor studenți și doctoranzi aflați în vacanță, care și-au manifestat disponibilitatea de a lucra la Secția consulară, pentru o perioadă determinată. Le transmit, și pe această cale, întreaga mea apreciere pentru motivația și competența de care dau dovadă, permițând Secției consulare să funcționeze în condițiile unui aflux fără precedent de solicitări.

Vom încerca, și pe mai departe, să completam informațiile de care aveți nevoie atunci când interacționați cu Secția consulară a Ambasadei, nu doar cu date statice, ci și prin idei și proiecte care să poată fi omologate printr-un dialog particularizat la teme de interes, care să ne ajute să găsim soluții adecvate pentru optimizarea acestei activități specifice în limitele competențelor stabilite prin lege.

Autor articol: Dr. Ion Jinga, Ambasador al României la Londra


Comentarii

2 pareri la “Mesaj adresat de Dl. Ambasador Ion Jinga cititorilor Diaspora Românească”

  1. Paul Suciu Spune:

    Gargara din partea unui politician depasit de numarul mare al romanilor veniti in Diaspora si de problemele cu care ei se confrunta si incapabil sa gaseasca intelegere la nivelul sefilor lui. Pana nu demult sa fii membru al ambasadei era o pozitie calduta si confortabila. Acum arde sub fund. Cat despre respectul reciproc, scuteste-ma… ia cititi povestea cu cererea de ajutor de la elitele astea, odata cu discriminarea romanilor si suspendarea studentilor romani din NHD-uri https://www.facebook.com/notes/paul-suciu/being-kicked-out-of-the-romanian-embassy-on-the-26th-of-march/10204744712807367

  2. Andrei Mihalache Spune:

    buna ziua .Ma numesc Mihalache Andrei ,si in data de 2 Octombrie am suferit un accident la locul de munca .Inca de atunci angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul medical .Am aplicat pentru ESA(employment support allowance) ,si mi s-a refuzat acordarea unui ajutor din motive ca sunt roman si nu am destul timp in aceasta tara(sunt in UK din 26 Februarie 2015) .
    Dl Ion Jinga ,unde sunt relatiile colaterale dintre UK si Romania ,ca doar suntem in UE ,nu ?!sau bataia de joc si rasismul sunt mai presus decat UE ?

Spune-ti si tu parerea!