Mesaj-instrucţiune din partea mai marilor lumii: „Dragă UK, rămâi în UE!”

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 23 februarie 2016

uk-referendum-politicienii-sunt-pro-UE

Voci cu greutate din rândul elitelor europene şi de peste Atlantic transmit electoratului britanic, tot mai potrivnic relaţiei strânse dintre UE şi Marea Britanie, acelaşi mesaj, repetat aproape obositor, cum că e mult mai bine pentru britanici să rămână în cadrul UE şi că ar fi dezastruos pentru ei în caz contrar.

 

Presa, soră cu UE

Primul care a dat tonul a fost chiar Rupert Murdoch, magnatul media, cu o influenţă extraordinară în media britanică. Dacă ani la rând el şi trustul de presă condus de acesta (The Sun, The Times, News of the World, Sky etc.) a criticat fervent structurile UE şi a militat uneori chiar obraznic pentru ruperea Marii Britanii de UE, ei bine, la scurt timp după ce referendumul UE a fost trecut anul trecut în calendarul de lucru al primului ministru britanic, acesta a anunţat că a avut un „change of heart” şi şi-a schimbat peste noapte poziţia, declarând că, dacă stă şi se gândeşte mai bine, de fapt Marii Britanii îi stă mult mai bine în cadrul UE decât în afara ei.

Declaraţii pro şi contra au apărut constant în presa britanică, însă din rândul personalităţilor cu greutate pe scena economică şi politică a lumii occidentale ponderea este netă în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE. Cel puţin, aşa reiese din presa britanică.

Şi, pentru că discuţiile pe această temă sunt tot mai încinse, în ultimele câteva zile avem o seamă de declaraţii foarte interesante.

 

Reprezentanţii UE nu iau în calcul ieşirea UK

Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a exclus orice posibilitate ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană, refuzând să ia în calcul „un plan B”, în cazul în care UK va părăsi blocul comunitar, potrivit publicaţiei Le Point.

Valery Giscard d’Estaing, ajuns la vârsta de 90 de ani, părintele Sistemului Monetar European care a precedat moneda unică europeană şi fost preşedinte francez, a declarat luni pentru Reuters: „Îmi doresc foarte mult ca ei (n.r. Marea Britanie) să rămână în UE”. La fel, şi alţi membri fondatori ai structurilor europene au lansat rugămintea: „Vă iubim. Nu ne părăsiţi acum.”

 

trimiteri-sus-4

Victoria lui David „Sancho Panza” Cameron în faţa UE

Cameron, echilibristică pe linia referendumului UE

După 16 ani, David Cameron, primul ministru britanic, merge la Bucureşti (fotocronică)

Clinton: „Cameron neexperimentat, Boris Johnson clovn”

trimiteri-jos-4

 

Philip Hammond, ministrul de externe britanic, a declarat duminica trecută că Uniunea Europeană „ar şovăi în direcţia greşită” în cazul ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar. El şi-a exprimat şi temerea privind „efectul de contagiune” care ar putea cuprinde ţările rămase în UE, relatează AFP.

 

Semnal al afaceriştilor pentru relaţia UK-UE

Din lumea finanţelor, directorul colosului bancar HSBC, Stuart Gulliver, ameninţă că banca va muta 1.000 de joburi ale băncii la sediul HSBC din Paris dacă UK se rupe de UE, scrie Evening Standard. Până săptămâna aceasta, HSBC îşi punea problema dacă să mute cu totul activitatea băncii din UK, dar până la urmă a decis că nu este cazul.

S-a făcut inclusiv un sondaj printre firmele britanice şi germane care operează în Marea Britanie, anunţă The Guardian, potrivit căruia o treime dintre aceste companii ar lua în considerare părăsirea ţării în cazul în care se va vota pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

De notat că în lunile trecute au fost diverse alte voci ale oamenilor de afaceri care au insistat că o rupere de UE nu este sub nici o formă dezastruoasă pentru întreprinderile lor ci că, dimpotrivă, în lipsa reglementărior UE extrem de aspre, a impunerilor şi limitărilor pe fiecare ramură economică în parte, afacerile lor ar prinde aripi.

 

SUA văd o Europă aşezată, cu UK înăuntrul ei

Sâmbăta trecută, aflat la Conferinţa de Securitate de la Munchen, secretarul de stat american John Kerry a mărturisit că Statele Unite ale Americii sunt profund interesate ca Marea Britanie să rămână într-o Uniune Europeană puternică. Totodată, el a mai precizat că spaţiul european se confruntă, în prezent, cu ameninţarea „cvasi-existenţială” reprezentată de criza migraţiei. Preşedintele SUA, Barack Obama, a avut şi el recent o intervenţie similară.

Lista poate continua. Iar românii din UK sunt în asentimentul acestora, pentru că şi noi vrem ca Marea Britanie să rămână în UE.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!