Mesaj ÎN LIMBA ROMÂNĂ, la câţiva metri de BIG BEN!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 24 noiembrie 2014

Londra_Mesaj Big Ben pentru romani

De câteva săptămâni, în inima Londrei, un panou mare luminos, aşezat pe Westminster Bridge, la doar câţiva paşi de celebrul Big Ben, afişează mesaje în limba română. Mesaje menite să îi sperie pe cei care intenţionează să practice „alba-neagra” sau alte jocuri de noroc interzise.

„Ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi civil operează” este textul care apare regulat la câteva secunde pe panoul luminos.

Românii care au trecut prin zonă spun că, în momentul în care au citit mesajele, nu le-a venit să creadă. S-au simţit ruşinaţi că în centrul Londrei există astfel de texte scrise în limba lor. „Mi-a venit să intru în pământ de ruşine, am ajuns de râsul tuturor!”, a declarat o româncă imediat ce a văzut textul luminos. Alții chiar s-au simțit discriminați. „De ce nu au scris în toate limbile același mesaj?! În Londra sunt și turiști români, dar și infractori de alte nații. Nu este normal!”, este de părere o altă româncă.

Mesajul în limba română este precedat de alte trei mesaje, în trei limbi diferite – engleză, italiană şi spaniolă – adresate doar turiştilor. „Do not participate in Illegal Gambling”, „Non participare ai Giocghi D`azzardo”, „No participe en Las Apuestas”. Textele luminoase îi atenţionează pe turişti să nu participe la jocuri de noroc.

Podul Westminster a fost zona „centrală” a celor care practicau astfel de jocuri. Este posibil ca mesajele să vină ca o prevenție, având în vedere că în urmă cu doi ani de zile, un autobuz roșu supraetajat plin cu ofițeri de poliție a fost folosit, pe Westminster Bridge, pentru a anihila o rețea de infractori români care înșelau turiștii din capitala britanică, practicând „alba-neagra” și alte jocuri de noroc interzise. Cert este că, românii nu se simt deloc confortabil, ba chiar se simt discriminați!

„Eu chiar mă simt discriminată. Nu înțeleg de ce au postat doar partea cu Polițiștii în limba română. Fiecare text, nu participați la jocuri de noroc, sunt polițiști îmbrăcați civil care operează, trebuia scris în toate limbile. Pe acolo trec și turiști români, nu numai turiști străini. Este clar un mesaj îndreptat către români. Nu este corect!” Ana

————————————–

Dacă există o statistică și arată că cel mai mare procentaj dintre persoanele care practică alba-neagra pe pod sunt români, atunci se justifică și mesajele pot fi destinate respectivilor șmecheri care fac astfel de lucruri.  Dacă statisticile arată  că sunt și alții care practică astfel de jocuri, cum ar fi polonezi, indieni sau africani, atunci cu siguranță ar fi un abuz. Dar nu cred… pentru că de fiecare când am trecut pe acolo am văzut români.”

Daniel

————————————–

Londra_Mesaj Big Ben pentru romani1

„Mi-am dat întâlnire cu o prietenă foarte bună în centrul Londrei şi aşa am ajuns prin acea zonă. Pur şi simplu întâmplător. Nu merg pe acolo decât atunci când am musafiri din România şi le arăt punctele turistice. Era pe 11 noiembrie. Se înnoptase deja, începuse să plouă şi mă îndreptam spre staţia de metrou. Atât de tare mi-a sărit în ochi mesajul acela că, preţ de câteva secunde, am crezut că nu mai văd bine sau că nu mai ştiu să citesc. Nu mi-a venit să cred! Aşa că am decis să mă apropii ca să mă asigur că scrie în limba română. «Ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi civil operează» era mesajul în limba română, iar celelalte mesaje erau în spaniolă, engleză, italiană, și îi avertizau pe turişti să nu participe la jocuri de noroc. Am realizat imediat că, de fapt, mesajul în română este adresat ţiganilor care practică alba-neagra pe podul de acolo. În trecut era plin de aşa ceva. De data aceasta nu mai erau, dar eu una m-am simţit prost!”,a declarat Bianca pentru Diaspora Românească.

„Mi-a venit să intru în pământ de ruşine, am ajuns de râsul tuturor! Suntem toţi arătaţi cu degetul, din cauza unora care au venit aici să fure. Să le fie ruşine! Nu aş fi crezut vreodată că, la câţiva metri de Big Ben, de London Eye, vor fi afişate mesaje în limba română. Mai ales astfel de mesaje! Bine că nu înţelege toată lumea limba română”,a declarat Veronica pentru Diaspora Românească.

O fotografie cu mesajul în limba română a apărut şi pe reţelele de socializare, iar românii nu au întârziat să îşi spună părerea despre panoul luminos aflat pe Westminster Bridge. Iată mai jos ce spun aceştia:

————————————–

Utilizatorii Facebook se exprimă

 

„N-ai loc de ţigani în Londra. E inacceptabil, ar trebui trimişi înapoi în România cu forţa.”

„Cam de doi ani am văzut semne pe stâlpi, dar parcă asta cu panou luminos e prea de tot.”

„Aiurea rău.”

„Mda, mai mare ruşinea, problema este că poliţia engleză nu ştie că ţiganii nu ştiu să citească.”

„Nu cred!!!”

„Trebuie să mergem până acolo ca să ne convingem.”

„E jale.”

„Mergem mâine după alegeri… nu e nimic jignitor. E un avertisment…”

„Prinşi şi aruncaţi în Tamisa de câteva ori şi se lecuiesc băieţii de ieşit pe pod cu alba-neagra.”

————————————–

 

Mesaje pentru români și în parcurile londoneze

Londra_Mesaj parc pentru romani

Panoul luminos din centrul Londrei nu este singurul care afișează mesaje în limba română adresate conaționalilor. Parcurile din nordul capitalei britanice sunt cunoscute ca locuri de campare ale oamenilor fără adpăpost. Și acolo autoritățile engleze au afișat mesaje în limba română.

Autoritățile britanice spun că în luna septembrie, în urma unor plângeri ale localnicilor din zona Gladstone Park, polițiștii și reprezentanții de la Council au ridicat în urma unei inspecții pe timpul nopții mai multe persoane din România care se adăpostiseră în corturi.

În urma acestor acțiuni, autoritățile au creat astfel de mesaje și în limba română. Mesaje menite să îi țină pe cei fără adăpost departe de parcuri. Pare că a funcționat pentru că în luna octombrie, inspectorii au cercetat cinci parcuri din zona Brent și au descoperit doar câteva saltele, pe care le-au ridicat.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!