Mesaj video de la ostaticul român răpit în Burkina Faso

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 7 septembrie 2015

Gruparea teroristă al-Mourabitoune a publicat, la 29 august, o înregistrare video cu ostaticul român Iulian Gherguț, un agent de securitate răpit la 4 aprilie din nordul Burkina Faso, care face apel la autorități să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa.

Înregistrarea video, care durează mai puțin de un minut, este primul semn de viață al ostaticului român, de la răpirea sa, la 4 aprilie, în apropierea unei mine de mangan din Tambao, relatează RFI în pagina online, potrivit Mediafax.

În imagini poate fi văzut Iulian Gherguț, înconjurat de trei bărbați înarmați. Mesajul a fost înregistrat în exterior, iar ostaticul în vârstă de 39 de ani se exprimă în limba franceză. Iulian Gherguț se prezintă, spune că este deținut de al-Mourabitoune, la Tambao, în nordul statului Burkina Faso. El precizează că mesajul a fost înregistrat la 18 august.

El se adresează familiei sale, prezentând numele mamei sale, apoi pe al tatălui său și cerându-le să facă totul pentru a facilita eliberarea sa. Apoi se adresează directorului societății Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, și guvernelor din România și Burkina Faso. Ostaticul imploră să negocieze cu răpitorii pentru a obține cât mai rapid eliberarea sa.

Iulian Gherguț, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, a fost răpit, la 4 aprilie, de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm și un șofer au fost răniți în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiș Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș.

Răpirea cetățeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „guvernul român să acorde atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”.

 

MAE reacționează

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso studiază în regim de urgență autenticitatea materialului video publicat și confirmă că persoana care apare în înregistrare este cetățeanul român Iulian Gherguț. „În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deținute deja de Celula de criză interinstituțională conform cărora cetățeanul român se află în viață și este în bune condiții de sănătate”, a adăugat MAE.

Familia cetățeanului român a fost informată cu privire la apariția materialului video. În cazul în care autenticitatea materialului video se confirmă, Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Aceasta mai precizează că, având în vedere specificul acestei operații de autentificare, procedurile de verificare pot să dureze.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!