MESERIA ȘI CALIFICAREA CONTEAZĂ!

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Muncă, Reportajul săptămânii, Resurse joburi pe data 20 iulie 2015

Diaspora romaneasca_Meseria si calificarea conteaza

Instalator, electrician, educator, frizer și lista poate continua. Este una lungă. Ne referim la meseriile pe care le-au studiat și le-au practicat, în țară, mulți dintre românii stabiliți acum în Regatul Unit. Ei bine, majoritatea dintre aceștia continuă, legal, pe pământ britanic, să lucreze în același domeniu în care au calificare profesională, dar și experiență. Cum? Și-au echivalat studiile!

Potrivit specialiștilor în domeniu, destul de multe dintre certificatele de calificare profesională emise în România pot fi recunoscute în Marea Britanie cu unul din nivelurile NVQ de calificare acordate în această țară.

Care este procedura, care sunt condițiile pentru obținerea unui NVQ, care sunt situațiile în care calificările profesionale din România nu sunt recunoscute, avantaje dar și recomandări din partea românului care lucrează de mai mulți ani la UK NARIC (Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare Academică din Marea Britanie) le aflați într-un amplu material, în acest număr. Totodată, câțiva români care au deja acasă diplomele echivalate ne spun poveștile lor. Cum i-au ajutat, dacă i-au ajutat și mai ales cum s-a schimbat viața lor.

 

 

De la certificatul românesc de calificare

la NVQ

 

Românii ajunși în Regatul Unit nu au nevoie de prea multe documente pentru a-și practica propriile meserii pe aceste meleaguri. Cele mai multe certificate de calificare profesională obținute în România pot fi recunoscute direct în Marea Britanie și echivalate cu unul dintre nivelurile NVQ de calificare acordate în această țară.

Aproape orice act emis de instituții specializate în România și prin care se certifică nivelul competenței profesionale al unei persoane într-o meserie oarecare este valabil și pe teritoriul Marii Britanii, se atrage atenția într-un articol publicat pe website-ul www.rprs.ro. Articolul este semnat de Nicolae-Daniel Popescu, un român care lucrează de mai mulți ani la UK NARIC, adică Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare Academică din Marea Britanie. Daniel este, în același timp, fondatorul și coordonatorul RPRS (Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate).

 

Categorii de certificate profesionale recunoscute

Există șase categorii de diplome, certificate sau atestate profesionale eliberate în România care pot fi folosite pe piața muncii din Marea Britanie, fiind echivalate cu unul dintre nivelurile de calificare NVQ recunoscute în această țară. Nicolae-Daniel Popescu, românul care lucrează pentru UK NARIC, a făcut o clasificare a acestora.

Pot fi echivalate cu unul dintre nivelurile NVQ următoarele calificări:

  • Certificat de calificare, atestat / atestat profesional, certificat de competențe profesionale, certificat de calificare profesională (eliberate de liceele de profil tehnologic / vocațional / pedagogic);
  • Atestat de competențe profesionale, eliberat de școlile profesionale;
  • Certificat de calificare profesională (nivel 1, 2 sau 3) eliberat de furnizorii de calificări profesionale acreditați de Ministerul Educației;
  • Certificat de absolvire a Școlii de Arte și Meserii;
  • Diploma de absolvire a Școlii de ucenici;
  • Certificatele de absolvire a unor cursuri de calificare (sau specializare) eliberate de furnizori de pregătire profesională acreditați de Ministerul Educației.

Orice act care atestă o calificare profesională, eliberat în România de către instituții acreditate, ar trebui să aibă anexat un document suplimentar. „Certificatele de absolvire a cursurilor de formare profesională sunt însoțite de un certificat adițional, denumit Supliment Descriptiv al Certificatului sau Supliment Europass la Certificatul Profesional. Documentul descrie cunoștințele și competențele dobândite de absolvenți. În plus, conține informații legate de nivelul calificării în sistemul național de educație, făcându-l mai ușor de înțeles, în special pentru angajatorii sau instituțiile de învățământ din alte țări”, explică Nicolae-Daniel Popescu.

—————————————

„În urma întrebărilor primite pe adresa noastră, am decis să scriem despre cum se raportează calificările profesionale din România la nivelurile NVQ din Marea Britanie. Sperăm ca articolul să ofere celor care dețin astfel de calificări soluții prin care să le poată pune mai bine în valoare în UK.”

Nicolae-Daniel Popescu, specialist în cadrul UK NARIC

Sursa: www.rprs.ro

—————————————

 

Ce înseamnă NVQ?

Abrevierea britanică NVQ vine de la National Vocational Qualification (sistemul național britanic de calificări vocaționale). Un document în care sunt folosite inițialele NVQ referitor la o calificare vocațională oarecare certifică aptitudinile și competențele profesionale dobândite de către o persoană într-un anumit domeniu, după absolvirea unui curs de calificare (ca mecanic auto, tâmplar, bucătar etc.) în Marea Britanie.

Certificatele de calificare NVQ se obțin de regulă la locul de muncă, conform unor standarde naționale ocupaționale prestabilite. Ele sunt cunoscute pe teritoriul Scoției ca SVQ (Scottish Vocational Qualifications), deși sunt echivalente cu National Vocational Qualifications (NVQ).

Există cursuri de calificare care pot fi urmate în Regatul Unit de oricine, indiferent de pregătirea profesională sau academică anterioară. În final, competențele profesionale ale unei persoane sunt evaluate practic tot la locul de muncă.

Toate calificările profesionale acceptate în Marea Britanie trebuie să se supună noilor criterii și standarde educaționale stabilite de guvern. Această măsură a fost introdusă în anul 2010, odată cu aplicarea noului Cadru Național al Calificărilor în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord (QCF). Practic, de la acea dată, toate certificatele NVQ sunt acreditate conform nivelurilor QCF (Qualifications and Credit Framework). Astfel, competențele profesionale atestate de un certificat NVQ pot varia de la Nivelul I (Entry level) până la Nivelul 8.

 

 

Calificări profesionale:

Întrebări și răspunsuri

 

Cei mai mulți români stabiliți în Marea Britanie nici nu știu că certificatele de calificare obținute de-a lungul timpului în România le pot fi de folos pentru a obține un loc de muncă mai bun, conform cu propria pregătire profesională. Aproape 30 de români au adresat întrebări pe website-ul www.rprs.ro pentru a afla cum pot să își echivaleze documentele pe care le dețin. Toți au primit răspunsuri din partea lui Nicolae-Daniel Popescu, Research Officer în departamentul de cercetare al UK NARIC.

 

Se caută frizeri și coafeze…

Raluca Cheșnoiu se pregătea în luna mai să părăsească țara natală România pentru a-și găsi de lucru într-un salon de coafură din Marea Britanie. „Mă interesează obținerea unui NVQ la cererea mai multor angajatori. Am accesat site-ul furnizat de d-voastră legat de procedura de echivalare. Scrisoarea de echivalare va arăta acest lucru sau este nevoie să merg mai departe, aplicând apoi și pentru certificatul de echivalare? Acest nivel de calificare echivalat se va raporta strict la calificarea respectivă?”, voia să afle Raluca.

Întrebarea sa a primit următorul răspuns: „Scrisoarea de echivalare conține toate calificările pe când certificatul, doar o singură calificare. Diferența dintre cele două documente este doar de formă. Este, așadar, de ajuns dacă aplicați doar pentru obținerea unei scrisori de echivalare. Ambele documente de echivalare au aceeași valoare în fața angajatorilor, a instituțiilor de învățământ sau a asociațiilor profesionale din UK.”

Și Gabriel Lucian Ciuculescu s-a gândit că ar putea să își folosească certificatul de calificare ca și coafor și frizer pentru a-și practica meseria în această țară. „Am certificat de calificare profesională de coafor stilist și experiență de doi ani în domeniu, ca și frizer. Care ar fi echivalentul diplomei mele în UK și ce șanse de angajare aș avea într-un Barbershop (frizerie – n.r.)?” „Sunt șanse de angajare, bineînțeles. Obțineți scrisoarea de echivalare și începeți să vă lăsați CV-ul la saloane”, a fost răspunsul încurajator al lui Daniel Popescu.

 

Diplomele de studii, în folosul calificărilor profesionale

Marinică și Cristina Sima dețin un certificat de calificare britanic NVQ pentru îngrijirea copiilor (child care). Competențele lor profesionale au fost evaluate la nivelul al doilea (level 2) în sistemul britanic. Românii spun că la actualul loc de muncă din Regatul Unit li se solicită un nivel de calificare superior (level 3), plus un GCSE, diplomă de absolvire a școlii secundare în Marea Britanie sau o echivalare a acesteia. „Am terminat școala profesională acasă (în România – n.r.). Nu știu dacă ne-ar ajuta cu ceva dacă le echivalăm (diplomele de studii – n.r.).Vă rog mult să ne îndrumați…”, s-au adresat cei doi celor de la RPRS în 8 iunie.

„Pe scurt, da, echivalarea diplomei poate rezolva această problemă. Se poate face referință la GCSE pentru materiile academice studiate (matematică, fizică, geografie etc.), chiar dacă diploma de la școala profesională nu este direct echivalentă cu acest nivel”, le-a răspuns Nicolae-Daniel Popescu.

—————————————

„Nu toate calificările din România pot fi raportate la NVQ.”

Nicolae-Daniel Popescu, specialist în cadrul UK NARIC

—————————————

 

Calificat în UK

Ionuț Jakota a aflat de pe website-ul www.rprs.ro cum poate să obțină o calificare profesională NVQ pentru a continua să muncească în Marea Britanie la montarea ferestrelor, în domeniul construcțiilor. În schimb, „(…) trebuie să te înscrii la un curs NVQ în zona în care locuiești. Apoi să vorbești cu reprezentații firmei la care ești angajat, foarte mulți au posibilitatea de a urma cursuri NVQ gratuit – practic, sunt plătite de către angajatori prin sistemul de dezvoltare profesională pe care îl oferă angajaților. Dacă nu se poate, atunci să îți echivalezi studiile din România și să mergi cu ele la un colegiu pentru a te înscrie la cursul NVQ dorit”, sunt recomandările oferite de românul care lucrează la NARIC.

 

Fără soluții…

Patru dintre românii care și-au spus nelămuririle pe website-ul RPRS nu au putut primi răspunsuri clare.

„Dețin un certificat de calificare, cu durata de 6 luni. Acest curs l-am făcut la locul de muncă în 1994 (în România – n.r.). Am trimis acest document la NARIC și ei spun că nu este de ajuns, că mai am nevoie de alte documente. Aveți idee ce documente ar trebui să însoțească acest curs de calificare??? Am trimis și diploma de bacalaureat, dar nu sunt convinsă că ei au nevoie de aceasta sau de altceva… ”, scria Ella Pătrașcu în luna martie a acestui an. Interpelarea ei nu a fost soluționată.

„Am un certificat de absolvire a cursului de calificare ca instalator încălziri centrale și instalații frigorifice”, mărturisea Simon Izabel în aceeași perioadă. Acesta preciza că deține documentul din 1999 și voia să știe care este calificarea echivalentă pentru acest certificat în Marea Britanie. „Depinde, poate fi NVQ 1 sau NQV2, în funcție de nivelul calificării/ocupației în România. Trebuie să văd copia certificatului în cauză”, adăuga Daniel Popescu.

Anghel Ionuț este calificat ca „mașinist utilaje cale și terasamente” și ar vrea, la rândul său, să își echivaleze certificatul de echivalare profesională în Marea Britanie. „Mi-am făcut cont pe NARIC, dar mai multe nu știu. Cum și unde să trimit această diplomă (…)?”, se plânge acesta. „Ar trebui să puteți încărca toate documentele scanate pe portalul UK NARIC, direct din contul dvs. La fel și plata, se poate face tot direct de pe site”, a replicat românul de la NARIC.

Simona Marin nu a furnizat informații suficiente pentru a afla dacă va putea să-și practice meseria de bucătar în Marea Britanie. „Diploma de bucătar din România se poate echivala în Marea Britanie?”, a întrebat ea scurt. „Depinde de mai multe criterii. Ce diplomă de bucătar dețineți? Pentru un răspuns complet, ne puteți trimite o copie a diplomei… ”, a fost recomandarea reprezentantului RPRS.

—————————————

Puteți să aplicați pentru orice cursuri de tip NVQ. Acestea sunt disponibile și prin intermediul angajatorilor, de multe ori gratuit. Discutați cu managerii dvs. despre această posibilitate. Alte cursuri gratuite mai sunt disponibile prin intermediul learndirect: http://www.learndirect.com/.”

O recomandare din partea lui Nicolae-Daniel Popescu, specialist în cadrul UK NARIC

—————————————

 

Fără bac, dar cu gândul la universitate…

Sebastian Bugeac nu era sigur dacă absolvirea unei școli profesionale în România este suficientă pentru a continua cu studii universitare în Regatul Unit. „Am diplomă de absolvire a școlii profesionale cu calificarea mecanic auto (3 ani). Aș putea să mă înscriu la facultate în Marea Britanie? Sau doar la liceu? Care este echivalentul diplomei mele în standarde britanice?”, a vrut să știe acesta

„Nu vă puteți înscrie la cursuri universitare pe baza diplomei de la școala profesională. Pentru aceasta trebuie să aveți diploma de bacalaureat ori o diplomă echivalentă din UK (A-levels). Diploma de la școala profesională este situată la nivelul 2 în QCF/NQF, adică un nivel mai jos decât diploma de bacalaureat”, a răspuns fără echivoc Nicolae-Daniel Popescu.

—————————————

Diplome românești, echivalate

 

Mai jos găsiți câteva exemple de certificate de studii din România, care se echivalează în Marea Britanie direct cu unul din nivelurile NVQ:

 

Adeverință de Competențe Profesionale (eliberată de școlile profesionale)

diplome romanesti_Adeverinta de Competente Profesionale (eliberata de scolile profesionale)

 

Atestat Profesional (eliberat de liceele cu profil tehnologic, pedagogic)

diplome romanesti_ Atestat Profesional (eliberat de liceele cu profil tehnologic, pedagogic)

 

Certificat de Calificare Profesională (nivel I, II sau III)

diplome romanesti_ Certificat de Calificare Profesională (nivel I, II sau III)

 

Certificat de Absolvire a Cursului de Calificare

diplome romanesti_ Certificat de Absolvire a Cursului de Calificare

 

Certificat de Absolvire (eliberat de furnizorii de formare profesională)

diplome romanesti_Certificat de Absolvire (eliberat de furnizorii de formare profesionala)

 

Certificat de Competențe Profesionale

diplome romanesti_Adeverinta de Competente Profesionale

 

Certificat de Calificare

diplome romanesti_ Certificat de Calificare

 

Sursa: http://www.rprs.ro

—————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!