Meteo diaspora

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 7 decembrie 2015

Întrebarea devine din ce în ce mai insistentă. Până în noiembrie 2014, era pur retorică. Nu se întorcea nimeni. Dimpotrivă, se pleca în draci. Cu sau fără criză financiară. Din anii nouăzeci se tot pleacă,

fără vreo intenție de revenire decât pentru excepții. După noiembrie nu s-a întâmplat nimic în realitatea palpabilă, dar s-a mișcat ceva în mentalitatea diasporei românești. Sau a unei bune părți a ei. A apărut o firavă speranță. Ea a pâlpâit o vreme, dar a fost pe cale să se stingă, odată ce, totuși, Puterea nu se schimbase radical. Corupția, abuzurile de tot felul, șmecheria și sărăcia mergeau mână-n mână. Și mai merg încă, dar mai șchiopătat.

Odată cu căderea guvernului Ponta, firava speranță parcă s-a mai trezit. Singurul vector de încredere era, până acum, activitatea spectaculoasă a justiției. La care se adaugă, mai nou, o clară neutralitate politică a guvernului Cioloș. Chiar o umanizare a administrației centrale, după administrarea prin mașinăriile de vot care ne-au marcat ultimele două decenii și ceva. Un aer de depolitizare se simte în România și mulți speră că această masă de aer cald va rezista presiunilor polare. Este, cel puțin, direcția de acțiune provocată de tragedia Colectiv. Are întoarcerea diasporei vreo legătură cu aerul cald, mediteraneean? Are. Dar o simplă adiere nu mișcă lucrurile. Mișcă doar speranțele, dar, în materie de speranțe, românii din diaspora sunt destul de pățiți. S-ar putea chiar zice că, în afara meseriei pe care o au în străinătate, a doua lor meserie e aceea de a spera, numai că tocmai asta nu le iese prea grozav. S-a sperat în zadar cu anii, cu deceniile, cu milioanele de tone de speranță cântărită bob cu bob. Dar greutatea speranțelor în valoare reală a fost zero. Ce folos că am avut o creștere economică discutabilă, dacă nu s-a ivit niciun loc de muncă în plus? Sau, dacă s-o fi ivit, alte zece au dispărut. Investițiile au fost amputate rău de fostul guvern (mai exact cu 50%), iar consecințele se văd deja. Au cam dispărut proiectele. Fără proiecte în multiple domenii nu avem de lucru sau avem salarii de miru’ lumii. Balonul de săpun se sparge taman acum, avem măriri de salarii care contează, dar nu cine știe ce, dar nu avem certitudinea că vom mai lucra undeva în viitor. Calculele electorale ale guvernării PSD au efecte pe termen lung. Iarna nu se va sfârși curând. Viscolele stârnite de o politică populistă disperată să nu piardă puterea amenință, din nou, să stingă plăpânda speranță a diasporei.

Prognoza meteo, în ciuda aparențelor, sună prost. Când se vor întoarce cei care chiar vor să se întoarcă în țară? Cred că răspunsul e destul de metaforic. La primăvară.

Autor articol: Radu Ciobotea

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!