Meteo

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 20 ianuarie 2014

O poveste demna de un film. Un circuit initiatic fulgerator, perfect traductibil in limbaj simbolic. O idee de roman. Sau o simpla stire. Viata lui Victor Spirescu in primele trei zile ale anului 2014 este una din intamplarile deloc intamplatoare care spun multe despre vremurile pe care le traim dincoace de Canal.

Trei zile. Durata unui basm. Prima, ziua de glorie a sosirii. Intai ianuarie 2014, cu zeci de ziaristi pe aeroportul Luton din Londra, primul roman care coboara din avion fara restrictii pe piata britanica a muncii. Eroul de pe prima pagina a celor mai zapacite tabloide, romanul intampinat la aeroport de parlamentarul Keith Waz, isi incepe prima secunda de glorie neasteptata. O glorie fara radacini si fara motivatie, inventata de media ca multe alte subiecte, o glorie care nu astepta decat primul prilej sa fie dezumflata. Poate ca, daca stiam, am fi trimis cu primul avion un student eminent. Un doctorand cu idei geniale. Un olimpic la fizica sau la inot. Un artist. Un karateka. Un medic celebru. Avem de toate si majoritatea romanilor integrati in comunitatile britanice sunt chiar oameni de exceptie. Dar ar fi fost prea regizat totul. De data asta, regia a fost a britanicilor. Sa asteptam, si primul din valul de cotropitori romani va fi transformat in imaginea Romaniei. Valul n-a sosit, dar a sosit Victor. Și a devenit imaginea Romaniei fara ca Romania sa stie ceva despre asta. In jurul lui s-a desfasurat o laudabila munca jurnalistica, adica s-a sapat. De unde vine, cu cine e prieten (intamplator, cu o fata de etnie roma…), unde sade dumnealui (intamplator, intr-un fel de bordei), cum se poarta dumnealui (intamplator, s-a certat cu fosta prietena si a cam zgaltait-o, a luat puscarie cu suspendare, dar de atunci s-au impacat).

Și acum, fireste, decontul. Reversul imaginii. Eroul Romaniei, cel care n-a vrut sa fie erou si pe care Romania nu l-a trimis nicaieri s-o reprezinte, a devenit in a treia zi de la sosire un mic Dracula. Un posibil agresor, obsedat de droguri si de violenta, ascuns in spalatoria de masini din mica localitate Biggleswade, comitatul Beddfordshire, de unde a plecat singur, ca sa nu faca rau nimanui. Ca sa redevina el insusi, Victor trebuie sa ajunga un anonim. S-o ia de la capat, ca si cum n-ar fi fost primul roman coborat din avion in prima zi a anului. Și sa descopere daca UK este o tara in care se poate respira. Fiindca, dupa cum se spune la meteo, aerul este mult prea incarcat, iar furtunile se pot naste oricand intr-un pahar cu apa.

Autor articol: Radu Ciobotea
Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!