Metropolitan Police cere ajutorul romanilor

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 9 decembrie 2013

Londra_Politisti romani_operatiunea Nexus

Reprezentanti ai Metropolitan Police (MET) si politistii romani care participa la operatiunea Nexus pentru combaterea infractiunilor comise de romani la Londra au cerut in acest scop implicarea si ajutorul direct al comunitatii romanesti din Marea Britanie. Solicitarea a fost lansata in 27 noiembrie, in cadrul unei intalniri organizate la sediul Ambasadei Romaniei la Londra, din Belgrave Square.

Mark Gower, Robert Hoey si Dave Watkinson sunt numele celor trei ofiteri de politie din cadrul Metropolitan Police care au venit la Ambasada Romaniei pentru a detalia reprezentantilor comunitatii romanesti din Regat operatiunea Nexus, de combatere a infractiunilor cu autori romani ce au loc in metropola de pe Tamisa. Ei au fost insotiti de Karen Knibbs de la asociatia Crimestoppers. La intalnire au luat parte si doi din cei opt politisti romani detasati la Londra, inspectorii de politie Nicolae Ciprian Dumitrescu si George Dorian Ionescu.

Intalnirea a fost gazduita de ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, si de Robert Marin, atasat de afaceri interne al Ambasadei.

Comunitatea romaneasca a fost reprezentata pe parcursul discutiilor de un grup de 12 persoane, printre care s-au aflat oameni de afaceri, studenti, avocati, jurnalisti si membrii ai unor asociatii.

 

Londra infractionala

Londra este o metropola in care traiesc in prezent peste 7,7 milioane de locuitori, adica 12,5% din intreaga populatie a Marii Britanii. Dintre acestia, 2,6 milioane de rezidenti sunt nascuti in alte state decat Marea Britanie. Ei vorbesc peste 300 de limbi, a spus Detective Chief Inspector (DCI) Mark Gower, in deschiderea discutiilor de la Ambasada Romaniei, incercand sa justifice oportunitatea operatiunii Nexus in care politisti britanici, romani si polonezi si-au unit fortele pentru a lupta impotriva celor care comit infractiuni.

Initiativa demararii operatiunii Nexus a aparut dupa un proiect de colaborare pilot desfasurat in vara trecuta, in perioada Jocurilor Olimpice de la Londra, cand zece ofiteri de politie romani au participat la actiuni comune cu politistii Metropolitan Police. Peste 2.100 de infractori au fost condamnati la inchisoare in acea perioada in capitala regatului, iar 944 dintre acestia (44%) erau cetateni straini, a mai aratat Mark Gower.

„Ca urmare a succesului pe care l-am obtinut in urma derularii proiectului pilot, am solicitat si obtinut finantare europeana pentru constituirea unei echipe mixte in care politisti romani si polonezi colaboreaza cu ofiterii de la Metropolitan Police”, a subliniat Gower.

El a informat ca 11% dintre detinutii straini aflati in inchisorile din Londra au nationalitate romana. De asemenea, aproximativ 1.200 de raufacatori de cetatenie romana sunt cautati in prezent de politie pentru infractiuni comise pe teritoriul Londrei.

Mark Gower a confirmat in fata celor prezenti la intalnirea de la Ambasada ca romanii se situeaza in topul detinutilor straini din inchisorile de pe intinsul capitalei britanice, fiind pe locul al doilea, dupa polonezi si urmati de lituanieni.

 

Politia Romana, in actiune la Londra

Colaborarea fortelor politienesti britanice cu cei opt politisti romani implicati in operatiunea Nexus este una de succes, au tinut sa precizeze reprezentantii MET, la sediul Ambasadei Romaniei la Londra in 27 noiembrie.

Comandantul operatiunii Nexus, DCI Robert Hoey, a prezentat in cadrul intalnirii exemplul a doi infractori romani care au fost retinuti recent datorita interventiei ofiterilor de politie romani prezenti la Londra.

Ciprian Baltag este un roman care a fost arestat in luna august a acestui an, pentru ca a fost surprins in capitala Regatului Unit in timp ce fura din magazine. El a fost doar avertizat atunci de politistii britanici, insa barbatul a repetat fapta si a fost retinut 10 zile mai tarziu. Cazul lui Ciprian Baltag a fost elucidat in cursul lunii octombrie, odata cu venirea celor opt politisti romani pentru a colabora in cadrul operatiunii Nexus. Acestia au descoperit ca barbatul avea antecedente si mai fusese condamnat anterior, la 9 ani de inchisoare, pentru viol.

Un al doilea caz prezentat a fost cel al lui Marius Grad Trimbitas, despre care mass-media britanica a relatat recent ca a fost condamnat la opt ani de inchisoare, in 20 noiembrie, pentru un viol comis in Glasgow.

Politistii britanici ajutati de colegii lor romani au aflat ca acesta a fost deportat din Marea Britanie in 2005, dar a revenit in regat in martie 2013. El urmeaza a fi din nou deportat dupa ispasirea pedepsei.

Oficialitatile romane sustin politica de „toleranta zero in ceea ce priveste infractiunile comise de romani in Marea Britanie”, a subliniat ambasadorul Ion Jinga in scurta sa interventie de pe parcursul discutiilor.

Reprezentanta Crimestoppers Karen Kibbs a facut public telefonul asociatiei: 0800 555 111, informand romanii ca pot apela gratuit acest numar ori de cate ori au de raportat sub protectia anonimatului infractiuni sau fapte suspecte comise de conationali pe teritoriul Marii Britanii.

 

Opt romani pentru Nexus

Operatiunea Nexus este o initiativa bazata pe un parteneriat tripartit care a devenit posibil datorita unei finantari UE in valoare de 1,5 milioane de euro. Proiectul a beneficiat de suportul direct acordat de Stephen Greenhalgh, delegat al primarului Londrei pe probleme politienesti si de infractionalitate, precizeaza reprezentantii MET. In cadrul acesteia, colaboreaza opt ofiteri de politie romani si trei ofiteri de politie polonezi, care vor lucra la Londra, alaturi de politistii britanici, pe parcursul urmatorilor doi ani.

Cei opt ofiteri de politie romani detasati pe langa Metropolitan Police Londra au fost primiti, la 22 octombrie 2013, de catre ambasadorul Romaniei, dr. Ion Jinga.

„Proiectul este o continuare fireasca a cooperarii excelente intre Ministerul Afacerilor Interne din Romania si autoritatile de aplicare a legii din Marea Britanie, mijlocita de Ambasada Romaniei la Londra, acestea fiind implicate intr-o serie de alte actiuni si proiecte comune, care includ si detasarea altor ofiteri de politie romani si, respectiv, britanici, pentru a facilita investigatii specifice”, a spus dr. Ion Jinga. „Proiectul actual are la baza o alta initiativa similara care a reprezentat un succes si a avut loc anul trecut, in perioada desfasurarii Jocurilor Olimpice de la Londra. Zece ofiteri romani au lucrat atunci impreuna cu politisti din Marea Britanie. Este un exemplu de colaborare din care toata lumea are de castigat. Cred cu convingere ca operatiunea Nexus ne va oferi o mai buna intelegere a modului in care trebuie abordata activitatea de mentinere a ordinii in comunitatile din cadrul actualei societati multiculturale europene”, a declarat atunci diplomatul roman.

Ofiterii romani vor acorda sprijin politistilor britanici in actiuni vizand prevenirea si combaterea infractiunilor care au ca autori sau victime membrii ai comunitatii romanesti din Marea Britanie.

Toti ofiterii de politie romani detasati in Marea Britanie vorbesc foarte bine limba engleza, avand diverse grade si specializari in domeniul combaterii activitatii infractionalitatii. Ei vor asistati in permanenta de ofiteri britanici in actiunile pe care le vor intreprinde. Politistii romani nu vor avea autoritatea de a opera singuri arestari, dupa cum se precizeaza in comunicatul MET.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!