„Mi-am luat Dacie nouă!”

Articol publicat in sectiunea Auto, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 22 martie 2016

Londra_Dacia Sandero_Stepway

Automobilele românești Dacia au ajuns la mare căutare în Regatul Unit, a doua cea mai mare piață auto din Europa. Marca românească deținută de concernul Renault a înregistrat o creștere record de vânzări în Marea Britanie în 2014, au comunicat în ultimele luni cei de la Asociația Producătorilor și Comercianților de Automobile din Regatul Unit (SMMT – Society of Motor Manufactures and Traders). Cifrele nu dezvăluie, însă, în ce măsură succesul Daciilor în regat li se datorează numeroșilor români stabiliți în această țară…

Irina Stoian este de două săptămâni posesoarea unui automobil Dacia, model Sandero Stepway. Faptul că o româncă deține un automobil românesc nu pare cu nimic ieșit din comun. Doar că Irina trăiește în capitala Marii Britanii, iar mașina pe care și-a cumpărat-o are volanul pe dreapta, chiar dacă este produsă la Mioveni…

„Cât timp am trăit în România nu am condus niciodată o Dacie și nici nu mă gândeam că o să ajung să îmi cumpăr un astfel de automobil”, ne-a mărturisit Irina, o româncă de 37 de ani, care s-a mutat în Regatul Unit, alături de soțul ei și cei doi copii, în 2008.

Acum, ea are Dacie nouă, deși, în urmă cu o lună, nu se gândea deloc la o astfel de posibilitate… Ea ne-a povestit cum s-a decis să își cumpere o mașină românească.

„Locuiesc de șapte ani în Marea Britanie, împreună cu soțul meu și cu cei doi copii. Și timp de șase ani, nici măcar nu am avut mașină, cu toate că am permis de conducere de mai mulți ani, atât eu, cât și bărbatul meu. Numai că am locuit în nord-estul Londrei, aproape de școlile unde învață copiii noștri, iar la serviciu ne deplasam cu mijlocele de transport în comun. Totul s-a schimbat, însă, în vara anului trecut, când am decis să ne mutăm în afara Londrei…”, a povestit Irina.

Românca și familia ei trăiesc acum în vecinătatea metropolei și parcurg zilnic aproximativ 100 de mile (dus-întors), în drum spre locurile lor de muncă. „Prima dată ne-am gândit să cumpărăm o mașină second-hand. Am considerat că este mai bine așa, pentru că o puteam lua cu «banii jos», fără să mai plătim rate. Așa că am ales un automobil marca Peugeot care se vindea cu doar 1.500 de lire sterline și se afla în condiții bune”, ne-a mai dezvăluit femeia.

Autoturismul nu a «făcut față» prea mult… După numai câteva luni, au început să apară defecțiunile…

—————————————

„Eram nevoiți să conducem zilnic în jur de trei ore în condiții de trafic. La început, nu au fost probleme, dar după aproximativ trei luni, au apărut deja mici defecțiuni. Iar după circa jumătate de an, pur și simplu, a clacat. A avut o defecțiune majoră și am fost nevoiți să plătim circa 700 de lire sterline pentru reparație. Iar după o săptămână, mașina s-a stricat din nou”, spune Irina indignată. „Am ajuns la concluzia că nu poți călători zilnic cu o mașină care nu se află în stare foarte bună de funcționare. și am hotărât să nu mai băgăm bani în reparații degeaba…”

Irina

—————————————

 

Mai bine o mașină nouă…

Irina și soțul ei au decis că cel mai bine e să-și cumpere un autoturism nou, în condițiile în care reparațiile la mașina second-hand pe care o dețineau au ajuns să coste cât prețul inițial de cumpărare al acesteia.

„Avem o cunoștință care lucrează la o firmă care face studii de piață în domeniul auto”, ne dezvăluie Irina, vorbind despre modul în care ea și soțul ei au ales modelul auto pe care să îl cumpere. Cei doi au aflat de la cunoștința lor mai multe informații referitoare la cele mai căutate modele auto în Marea Britanie și despre raportul calitate-preț pentru diferite automobile. „Am fost surprinși să aflăm că mașinile Dacia sunt foarte solicitate pe piață. Asta pentru că au caracteristici tehnice foarte bune și sunt, în același timp, ieftine. În final, ne-am decis pentru modelul Dacia Sandero Stepway și mai exista alternativa Nissan Juke. Am ales aceste modele pentru că ambele sunt automobile de familie, mai spațioase…”, precizează Irina. Ea a sunat la reprezentanțele care comercializează aceste modele și a programat o întâlnire pentru primele discuții imediat după ce decizia a fost luată. „Îmi amintesc că am fost programați pentru test-drive în aceeași zi de sâmbătă și la Dacia și la Nissan. La Dacia trebuia să mergem dimineață, iar la Nissan după-amiază. Dar, după am mai ajuns să le testăm pe amândouă…”, povestește Irina cu entuziasm.

 

trimiteri-sus-4

AUTOTURISM DE ROMÂNIA PE ȘOSELELE DIN UK

Dacia, sponsor al Ligii Profesioniste de Rugby din Anglia!

Dacia Duster, în UK din 1980 şi până în 2015

Doar maşini noi în centrul Londrei

trimiteri-jos-4

 

Cei doi au fost atât de încântați de modelul Dacia Sandero Stepway încât s-au hotărât imediat să îl cumpere. Apoi au sunat la reprezentanța Nissan și au anulat întâlnirea programată anterior.

————————————–

„Am văzut de mai multe ori pietoni care mă priveau cu satisfacție când mă vedeau la volanul frumoasei mele Dacia Sandero Stepway. Și sunt convinsă că cei mai  mulți dintre ei sunt români și că se mândresc că o mașină produsă în România este în vogă în Marea Britanie. Și pe autostradă văd frecvent autoturisme Dacia. Este o încântare!”

Irina, o româncă de 37 de ani care și-a cumpărat Dacie nouă în Marea Britanie

————————————–

 

Nu costă nimic…

Irina conduce acum, în Londra și prin împrejurimile metropolei de pe Tamisa, un autoturism Dacia nou-nouț, cu volan pe dreapta, deși nu a plătit prea mulți bani pentru a face o asemenea achiziție, susține românca în vârstă de 37 de ani. Tot procesul de vânzare-cumpărare a durat doar câteva zile…

„Am avut o primă întâlnire în care ni s-a prezentat mașina. Am și condus-o. Am fost foarte mulțumiți de motor, consumul mic de combustibil și prețul avantajos. În plus, dotările standard includ computer de bord cu conexiune bluetooth, ceea ce ni s-a părut de-a dreptul surprinzător. Când cei de la reprezentanță au văzut că suntem interesați, ne-au vorbit deja de oferta financiară. Ne-au spus că putem să luăm autoturismul chiar și fără să plătim avans, dacă îndeplinim condițiile pentru a primi finanțare. Totuși, noi am preferat să plătim o anumită sumă, pentru a avea ulterior o rată lunară mai mică de achitat”, ne-a mai spus Irina. „Sâmbătă am avut prima întâlnire și duminică ne-au sunat deja să ne spună că ni s-a aprobat finanțarea”, continuă românca exaltată.

Aceasta își amintește că a mai fost încă o dată chemată la reprezentanța Dacia din vecinătatea Londrei pentru a semna documentele privind cumpărarea autovehiculului. „La prima întâlnire, am ales culoarea și am stabilit condițiile de plată; la a doua, am semnat hârtiile. Și tot atunci ne-au spus că va dura 10 zile până când vom primi mașina, care vine pe mare, cu vaporul”, continuă mărturisirea Irinei. Și așa  a fost…

Irina a putut să conducă modelul Dacia Sandero Stepway pe care l-a comandat în exact 10 zile de la data semnării actelor.

—————————————

„Când ne-am dus să ne luăm mașina, aceasta avea deja numere de înmatriculare. Și taxa de drum era plătită. În plus, avem garanție pe cinci ani, în caz că apar eventuale probleme. Iar valoarea asigurării a scăzut imediat la jumătate comparativ cu cea pe care o plăteam pentru vechea mașină.”

Irina

—————————————

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , ,

Comentarii

O parere la “„Mi-am luat Dacie nouă!””

  1. Dacia românească, la mare căutare în Regatul Unit | Obiectiv Online Spune:

    […] „Cât timp am trăit în România nu am condus niciodată o Dacie și nici nu mă gândeam că o să ajung să îmi cumpăr un astfel de automobil”, ne-a mărturisit Irina, o româncă de 37 de ani, care s-a mutat în Regatul Unit, alături de soțul ei și cei doi copii, în 2008. CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI […]

Spune-ti si tu parerea!