Cum să cumperi o mașină prin programele de finațare. De ce să ții cont, ce să eviți!

Articol publicat in sectiunea Auto, Bani, taxe şi beneficii, Poveşti româneşti pe data 7 aprilie 2016

uk_masina_cumparare-vanzare_higher purchase

Că totul se poate cumpăra, fără alergătură, direct de pe canapeaua de acasă și în același timp că orice factură se poate plăti stând la fel de comod pe fotoliu nu mai este o noutate pentru românii care trăiesc în Marea Britanie. Chiar și când vine vorba despre o mașină, procedura este la fel. Totul se desfășoară online și la telefon. Gabi Popescu este un român de 42 de ani din Câmpina, care și-a achiziționat de curând un autoturism printr-o companie de finanțare. Povestește că verificările, copiile după permis, și alte acte s-au realizat online. A fost necesar să facă în total doar două drumuri: când a văzut mașina și când a luat-o acasă.

Mai multe despre programele de finanțare, despre dobânzi și alte detalii referitoare la achiziționarea unei mașini prin astfel de companii, ne povestește chiar Gabi, într-un amplu interviu acordat ziarului nostru.

     

Diaspora Românească: Spune-ne, cum funcționează astfel de companii de finanțare și dacă poate aplica oricine?

Gabi Popescu: Sunt mai multe tipuri de finanțare și nu contează, așa cum poate crede multă lume, să ai un credit score bun. De exemplu, un mod de finanțare este să faci un împrumut la bancă sau la o companie de creditare (Loan). Primești banii și din acel moment tu ești proprietarul mașinii și poți face ce vrei cu ea, chiar să o și vinzi. De altfel, după ce primești banii, poți să te răzgândești și să nu îți mai cumperi mașină, să pleci chiar în vacanță. Dar pentru a face acest împrumut trebuie să ai un credit score bun. Mai este un mod, nu știu exact cum se numește, prin care plătești un depozit din valoarea mașinii. Să spunem 20%, iar restul până la 80% plătești în rate, iar la urmă mai rămâne un procent de 20%, un fel de rată reziduală. Mai este și varianta Higher Purchase. Aici depinde. Dacă poți și ai, poți da avans sau poți lua o mașină cu avans 0. Doar că nu ești tu proprietarul mașinii, este un fel de leasing, în varianta românească. Nu deții mașina până nu achiți ultima rată. Compania prin care obții finanțarea este proprietarul mașinii, iar tu ești Registered Keeper, adică este în folosința ta și ești răspunzător pentru ea. Ultima variantă de finanțare, cea Higher Purchase, este la îndemâna oricui dar ar fi pe ultimul loc în privința dobânzii. Pentru că, de obicei, prin această variantă sunt dobânzi mai mari decât la bancă. Poți lua o mașină indiferent de credit score-ul pe care îl ai. Chiar și dacă ai fost declarat Bankrupt (n.r. falimentar), pentru că în momentul în care nu mai poți să plătești ți-o ia.

 

D.R.: Care sunt pașii unei aplicații și cât durează întreaga procedură?

G.P.: După ce te-ai hotărât în privința împrumutului, care depinde în mare parte de buzunarul fiecăruia, începi să aplici. Majoritatea aplicațiilor se fac online, cu termen de răspuns de un minut sau chiar instantaneu. Noi am aplicat prin Zuto, o companie de finanțare. După ce introduci datele personale, un agent te va suna și îți va spune dacă ai fost sau nu acceptat. Și apoi te mai întreabă alte date despre tine, dacă ai depozit, ce sumă vrei să împrumuți, ce mașină te-ar interesa și tot așa. De fapt și de drept, aceste comapanii de finanțare sunt… brokeri. Îți colectează toate informațiile, au și ei o taxă: de obicei, contravaloarea unei luni din rata mașinii se duce către ei. Doar că ei fac toată treaba. Lucrează cu mai mulți dealer-i auto și astfel trimit aplicația ta către mai multe companii. Și una sau chiar mai multe dintre aceste companii de dealer-i te acceptă. În momentul în care completezi formularul online, ești întrebat și de valoarea sumei. Plus sau minus. De exemplu, dacă ceri 7.000 de lire și găsești o mașină la £7.800, îți dă. Dacă găsești una la £15.000, atunci nu îți mai dă niciun împrumut. Sau ți se spune că trebuie să facă din nou aplicația și să vadă dacă ești acceptat sau nu. Bun, odată ce ai fost acceptat, îți alegi mașina.

————————————–

„Sunt unele companii care au mașinile lor și astfel îți poți alege mașina direct de la ei. Ei, oricum ți le prezintă. Dacă nu, le spui cam ce mașină ai vrea și ei îți caută sau poți să ți-o alegi tu de la orice dealer autorizat. Ei preferă dealer-i autorizați și nu private seller (n.r. vânzător privat), ca să fie mașina în regulă, să nu fie fraudă și să poată să verifice totul.”

Gabi Popescu, 42 de ani

————————————–

 

D.R.: Ce se întâmplă în momentul în care te-ai decis asupra unei mașini?

G.P.: În momentul în care ai găsit mașina pe care vrei să o cumperi, îi anunți pe cei de la firma de finanțare. Le dai numărul de înregistrare al mașinii care te interesează. În țara asta acesta este și avantajul, că au sistemul informatic foarte bine pus la punct, în orice domeniu, pentru că totul se face online. După numărul de înregistrare, ei pot afla totul despre mașina respectivă. Orice. Suni, le dai numărul mașinii, ei o verifică și îți spun dacă totul este ok.

————————————–

„Mai departe, ei discută cu dealer-ul, ei se ocupă de acte. Tu doar mergi să vezi mașina. Dacă nu îți place, atunci cauți alta, însă dacă te hotărăști, atunci ei pun toate actele în regulă, cap la cap. Nu îți dau ție banii, ci îi virează direct în contul dealer-ului. Practic, ei cumpără mașina, tu o preiei și începi să plătești ratele din luna următoare. Aceasta este varianta Higher Purchase.”

Gabi Popescu, 42 de ani

————————————–

 

D.R.: Care sunt termenii unui astfel de împrumut?

G.P.: În funcție de finanțele tale, îți stabilești pe cât timp vrei să plătești mașina. Cu cât e mai mult, adică cinci ani, de exemplu, cu atât rata lunară este mai mică, dar dobânda este mai mare. Dacă vrei ca dobânda să fie mai mică, atunci plătești mai mult în fiecare lună.

De exemplu, dacă iei o mașină care costă 5.000 de lire și vrei să o achiți în cinci ani, e posibil să plătești chiar dublu, adică 10.000 de lire. Dar ai și opțiunea să achiți contravalorea mașinii după trei zile sau în luna a opta de contract. Și astfel să scapi de dobândă. Deci nu trebuie să plătești contractul întreg, ci valorea bunului.

————————————–

„Chiar am citit pe Citizens Advice că într-un contract Higher Purchase, dacă plătești jumătate din valoarea mașinii, deci, dacă am luat o mașină care a fost £10.000 și am dat £5.000, pot să duc mașina înapoi și să le spun că nu o mai vreau. M-am folosit de mașină ca și cum aș fi închiriat-o. Dacă plătești o treime din valorea mașinii, o poți duce înapoi, dar în continuare trebuie să plătești până la jumătate din valorea contractului. În rate, bineînțeles!”

Gabi Popescu, 42 de ani

————————————–

 

D.R.: Există posibilitatea de a vinde mașina pe perioada contractului?

G.P.: Nu poți vinde mașina decât cu acordul lor. Îi suni și le spui. Ei pot fi de acord sau nu. Dar dacă nu sunt de acord, există posibilitatea consultării unui avocat specializat în domeniu. În cazul în care nu vrei să te complici apelând la serviciile un avocat, mai există o cale de a-ți vinde mașina și fără acordul lor! Te înțelegi cu cel care vrea să o cumpere, îi spui că mașina este luată cu împrumut, îi arăți acte, tot ce trebuie. Îți dă jumătate din bani sau suma pe care o mai ai tu de achitat către compania de creditare. Îi suni, chiar și în prezența cumpărătorului, ca să demonstrezi că totul este în regulă, le spui că vrei să faci o plată și să îți acoperi întreaga sumă pe care o mai ai de achitat. Și asta e! Ai luat o mașină care a fost 7.000 de lire, să spunem. Ai plătit deja £3.500 și nu ai restul de bani să o achiți la compania de creditare și vrei să o vinzi. Suni de față cu cel care vrea să o cumpere la companie, ți se spune cât mai ai de achitat. Să spunem că a scăzut între timp valorea ei și o vinzi cu £5.500. Dai £3.500 la companie și tot mai rămâi și tu cu 2.000 de lire. Poți face și cu dealer-ul lucrul acesta. Deci poți vinde mașina unui dealer auto. Dar acolo mai pierzi niște bani. În astfel de cazuri, dealer-ul sună firma de creditare, îi întreabă cât mai ai de plătit pentru mașină și decide dacă o cumpără sau nu. Dacă tu mai ai de plătit £10.000 și mașina valorează £6.000, atunci pică totul. Dar dacă valorează banii pe care îi ceri tu, să spunem £6.000 și tu mai ai de plătit 3.000, atunci plătesc ei banii aceștia și îți mai au și ție 1.500 sau 2.000 de lire.

Iar dacă ai plătit deja mai mult de jumătate din valorea mașinii și vrei să duci mașina înapoi, firma de creditare îți rambursează suma plătită în plus, după achitarea a 50% din valoarea mașinii.

————————————–

„Exemplul concret. Am cumpărat o mașină de 6.000 de lire, pe un contract de trei ani. Într-un an de zile vreau să plătesc 3.000 de lire. Dacă anul viitor vreau să vând mașina, mai trebuie să achit către firma de creditare 3.000 de lire, în doi ani. Pot să le duc mașina înapoi și asta a fost tot! Dar nu rămân cu nimic, doar cu faptul că m-am folosit de mașină un an de zile. Așa că, mai bine o vând. Anul viitor o dau lejer cu 5.000 de lire. Achit cei £3.000 la companie și mai rămân și cu 2.000 de lire.”

Gabi Popescu, 42 de ani

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

12 pareri la “Cum să cumperi o mașină prin programele de finațare. De ce să ții cont, ce să eviți!”

 1. Florin Spune:

  Buna ziua cum pot sami iau o msina da ca nu lucrez

 2. Gabi Spune:

  Salutare! Am cea mai controversata intrebare a romanilor care vor sa cumpere o masina in rate in uk: Cumpar o masina prin zuto, pot sa merg cu ia in concediu in Ro si daca da, după cat timp? Mulțumesc anticipat.

 3. Ionita Spune:

  Vreau sa cumpar o masina de 7000Lire (un BMW). M-am angajat la munca acum doua zile. Nu am mai lucrat pana acum. Pot sa obtin un leasing ca sa-mi cumpar masina? Nu vreau sa dau vreun avans. Astept raspuns profesionist

 4. Ionita Spune:

  Nu exista nicio companie care sa iti ofere imprumut pentru masina inainte de a a vea minim 3 luni de zile. Sunt multe companii care iti solocota sa ai cel putin 3 ani de zile in UK. Apoi trebuie sa dovedesti cu payslip-urile ce venit ai. Este tare greu. Cu 0 % depozit…..nu poti sa cumperi nimic. Nu iti acorda nimeni imprumut.

 5. Florin varga Spune:

  Si eu sant an aceast situatie , am 2 ani an uk si ancerc sa fac finante la o masin po masina pana an 15 mii si am venit peste 22000 si sant meru respins .

 6. Florin varga Spune:
 7. Florin varga Spune:

  Ami cer scuze refeferitor la suma care am atasato 2200 £ venit pe luna

 8. CHARITY KINGS Spune:

  Vă putem ajuta cu un împrumut autentic pentru a vă satisface nevoile.
  Aveți nevoie de un împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă?
  Aveți nevoie de un împrumut urgent astăzi? Nu există cecuri de credit

  * Aprobare împrumut în 60 de mii!
  * TRANSFERUL ZILELOR GARANTATE!
  * Rata de omologare de 100%!
  * Rata dobânzii scăzute la 2%!

  Contactați-ne pentru mai multe informații despre oferta de împrumut și vă vom rezolva
  problema financiara. contactați-ne prin e-mail:

  charitykings2@gmail.com

 9. Ionut-Alexandru Spune:
 10. Ionut-Alexandru Spune:

  Aș fi interesat de finantare pentru achizitionarea unui autoturism.

 11. Florin Spune:

  Asa ceva anprumturi ? Eu nu cred an magie sory

 12. Alin Spune:

  Am si eu o intrebare : am o masina luata by finance .si asi dori sa o vand o pot face la privat sa o dau pe alt nume iar apoi sa raman cu ratele .. sau daca o vand la un strain o trec pe numele lui in v5c ce se poate intampla dvla nui da actu pe numele lui ca masina e luata by finance i conditiile in care eu am sa platesc ratele mai departe pana achit .este posibil ?

Spune-ti si tu parerea!