„Mi-ar plăcea să proiectez lumi virtuale”

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Poveşti româneşti pe data 10 noiembrie 2014

Londra_Tiberiu Cosmin Moise_arhitect

În principiu, pasionat de desen, dar atras de matematică. De fapt, i-au plăcut toate materiile pe care le-a studiat pe băncile şcolii. A ales puţin din fiecare disciplină în parte, după învăţămintele şi sfaturile părinţilor săi. Iar rezultatul? A fost Arhitectura, domeniu pe care a ales să îl urmeze la Londra, la Greenwich Univerity, unde în prezent este student în anul III. Cel mai dificil an, ne confirmă arhitectul Tiberiu Cosmin Moise. Căci despre el este vorba. Un tânăr de 22 de ani din Slobozia care îşi construieşte acum o dizertaţie perfectă şi o carieră mai mult decât perfectă.

Cât despre viitor… şi l-a proiectat pe pământ românesc, acolo unde vrea să îşi deschidă propria companie de arhitectură. Însă până când această dorinţă se va materializa, Cosmin îşi doreşte să îşi termine studiile cu brio, să călătorească în Australia sau în America şi astfel să se încarce de experienţe noi şi frumoase. Deocamdată, îşi pune cărămizile la temelia studiilor.

 

Student la Universitatea din Greenwich

Cosmin este în aceste săptămâni în febra lucrării de dizertaţie. Desenează, calculează, proiectează. Mai exact, învaţă mult şi doarme puţin, pentru că mai sunt câteva luni de zile până când îşi va susţine ideile şi proiectele. Este student în anul III la Arhitectură, la Universitatea din Greenwich şi motivul care l-a adus pe pământ britanic este strict legat de cariera pe care vrea să o urmeze.

„Am venit în Londra pentru că aici sunt şanse şi oportunităţi mai mari de carieră faţă de România. Aici stilul de educaţie este mai sever comparativ cu cel din România. Nu în modul că înveţi mai mult, ci prin faptul că sistemul educaţional britanic te face să ieşi din carapacea românească şi să fii mai independent, dar şi mai responsabil. Aici este foarte individualist sistemul, îţi faci munca singur, ca şi cum eşti deja la serviciu şi deja ştii ce trebuie să faci. La facultate îţi prezinţi proiectele şi ideile, iar profesorii îţi dau mai multe sfaturi ca fiecare student să îşi realizeze munca şi proiectele calitativ mai bune”, ne spune tânărul de 22 de ani.

A ales să studieze Arhitectura, pentru că din acest domeniu fac parte mai multe specialităţi care i-au plăcut în timpul anilor de şcoală din România, ne spune Cosmin.

„Mereu mi s-a spus că dacă merg pe artă sau pe desen voi ajunge la sapă de lemn şi astfel am vrut să iau ceva din fiecare materie care mi-a plăcut. De exemplu matematica, am fost pasionat de această materie. Am luat din tot şi am ales Arhitectura. Un domeniu în care sunt multe oportunităţi şi în materie de artă, şi în inginerie şi în design şi în programele pe care le învăţ. Pot, de exemplu, să urmez şi gaming. Mai ales că sunt un fan 3D. Mi-ar plăcea să proiectez lumi virtuale sau topografie”, mărturiseşte tânărul din Slobozia.

————————————–

„Sunt ultimul an, anul III, este cel mai dificil an pentru că înseamnă cam 75% din nota mea de diplomă, dar, în acelaşi timp, este şi foarte provocator. Multă, multă muncă trebuie depusă, e dificil, trebuie să îţi ordonezi timpul ca să poţi fi la zi cu totul. Dar îmi place foarte mult şi asta contează.”

Tiberiu Cosmin Moise, 22 de ani, student la Arhitectură la Universitatea Greenwich

————————————–

Înainte de a ajunge la Greenwich University, Cosmin a fost acceptat şi la alte universităţi: la Huddersfield şi la Birmingham.

„Aş fi putut să merg la Huddersfield unde este centrul de arhitectură din Anglia, era o şansă mare pentru mine. Dar prima dată când am ajuns în Londra, s-a întâmplat în urmă cu opt ani de zile, atunci m-am îndrăgostit de locul acesta, pur şi simplu. Aş fi putut să încerc să studiez şi în Franţa sau în oricare altă ţară din Europa. Am ales Anglia pentru că şi limba engleză a cântărit în această decizie. Vorbesc engleza de la şase ani”, spune Cosmin. Cât despre modul în care a fost acceptat la Universitatea Greenwich, tânărul din Slobozia spune că testul nu a fost nici unul uşor, dar nici unul foarte dificil. „Am avut o lucrare pe care a trebuit să o pregătesc acasă şi am avut un interviu prin telefon, prima oară le-am trimis celor de la universitate portofoliul meu care a fost primordial, am dat un test, practic au vorbit cu mine şi asta a fost tot. Mi-au trimis răspuns: Felicitări, ai fost admis!”, spune Cosmin.

 

Sistemul britanic şi avantajele acestuia

Londra_Tiberiu Cosmin Moise_arhitect1

Diferenţa între sistemul de educaţie britanic şi cel românesc nu este una uriaşă, ne spune Cosmin. În spatele oricărui domeniu stă, însă, multă muncă. În Arhitectură este nevoie de multă muncă, dar şi de multă originalitate. Aceasta fiind mereu apreciată.

„Sistemele sunt foarte asemănătoare când vine vorba de materiile care trebuie analizate şi cum trebuie predate, în schimb când vine vorba de complexitatea unui proiect, mi se pare mult mai avantajată Anglia. Şi, totuşi, mi se pare mult mai dificil în Anglia când vine vorba de calitatea modului de a preda, pentru că modul românesc mi se pare un pic mai atractiv. Aici te lasă să le descoperi singur. Şi dacă nu descoperi prea curând, s-ar putea să dai înapoi. Eu încă mă acomodez. De exemplu, cu unele lucruri m-am acomodat mai greu. Arhitectura este un subiect mai dificil când vine vorba de modul în care îţi faci lucrarea să arate. Pentru că până la urmă o faci, dar contează foarte mult prezentarea. Faci un plan, dar când vine vorba de idei şi de cum să îţi prezinţi acele idei… atunci este foarte dificil. Începi facultatea cu foarte multă teorie, faci multe eseuri, începi cu istoria arhitecturii, unde trebuie să analizezi un stil de arhitectură, apoi să faci comparaţii, apoi să vorbeşti despre anumite posturi sau proiecte sau idei, apoi sunt anumite perioade pe care le vei studia, cum ar fi 1790 sau 1900, sau anumite personalităţi”, ne povesteşte Cosmin despre cum este să fii student la Arhitectură într-o ţară străină.

————————————–

„Când vine vorba despre teorie cea mai multă este la dizertaţie, acolo trebuie să vii cu cât mai multe idei unice. Să faci o analiză a anumitor subiecte sensibile în arhitectură. Cum este, de exemplu, arhitectura pentru oamenii orbi, care este foarte căutată şi este foarte bine primită în proiecte. Oamenii orbi care ajung în diferite locuri trebuie să-şi dea seama unde sunt. Există un alfabet şi tot felul de semne.”

Tiberiu Cosmin Moise

————————————–

 

Arhitectura, tot mai căutată

Din ce în ce mai mulţi români par să fie interesaţi să studieze Arhitectura în Londra. De la an la an, numărul acestora este într-o continuă creştere. Şi avem dovezi concrete.

„La facultate am şi alţi colegi români. Sunt foarte mulţi români la Universitatea din Greenwich. În anul trei la mine, suntem doar trei români. În anul doi sunt în jur de 6-7 persoane, iar în primul an sunt 11 români, doar la arhitectură”, ne spune Cosmin.

 

Muncă sau şcoală?

Din punctul său de vedere, Cosmin este de părere că un job în timpul facultăţii îl poţi avea doar în primul an, când cerinţele nu sunt atât de mari. Cu cât te apropii mai mult de terminarea facultăţii, cu atât proiectele îţi ocupă mai tot timpul.

„Dacă eşti în perioada de început a anului, poţi avea un job. În primul an poţi munci liniştit, în al doilea an poţi lucra cât de cât, dacă ştii să îţi proporţionezi timpul. În al treilea an este mai dificil, pentru că ai dizertaţia şi trebuie să munceşti foarte mult, sunt 10.000 de cuvinte pe care trebuie să le faci foarte bine. Trebuie să vizitezi foarte multe locaţii. Eu, de exemplu, fac o dizertaţie pe specificul spaţiilor publice şi trebuie să vizitez foarte multe spaţii publice, cum sunt pavilioanele, galeriile, parcurile. Nu prea îţi mai rămâne mult timp şi de muncă. În anul I am lucrat, în anul II am lucrat mai puţin şi acum nu. Acum mă ajută părinţii, altfel nu am cum să mă întreţin”, povesteşte tânărul de 22 de ani.

————————————–

Studii în Anglia, practică în România

 

„Dacă eşti acceptat la o companie unde poţi face practică în România, atunci o poţi face liniştit. Eu cunosc pe cineva care studiază marketing aici şi a făcut practică la o companie din România, timp de trei luni de zile. Deci se poate. Eu am lucrat chiar la mine în oraş. A fost foarte frumos, chiar plăcut. Am încercat să îmi fac practica aici, în Londra, dar am început să caut companii şi să îmi depun CV-uri cam târziu.”

Tiberiu Cosmin Moise

————————————–

 

De la voluntariat la job?!

Voluntariatul în domeniul Arhitecturii este o soluţie, dar nu cea mai bună pentru Cosmin. Tânărul ne explică şi de ce.

„M-am gândit şi la voluntariat, pentru că ştiu că este foarte dificil să intri într-o companie. Dar cred că secretul ca să reuşeşti să primeşti un loc de muncă este să ai un proiect foarte bine făcut, trebuie să ai munca foarte bine prezentabilă, trebuie să ai totul pus cap la cap, ca angajatorii să aibă ce citi de la tine. Pentru că dacă nu vei avea toate lucrurile astea, nimeni nu te va băga în seamă, decât dacă începi cu voluntariatul. Care este o opţiune bună… doar dacă are cine să te întreţină în Londra”, crede Cosmin.

 

Planuri de viitor

Când vine vorba despre viitor, Cosmin încă se gândeşte la drumul pe care îl va urma. Are de unde alege.

„Vreau să rămân în Anglia în următorii 5-6 ani, dar îmi este foarte dificil să spun exact ceea ce voi vrea să fac mai departe, pentru că îmi plac foarte multe lucruri din arhitectură. Îmi place foarte mult să mă joc în 3D, să creez o lume virtuală, îmi place şi ingineria, îmi place să fac rapoarte în inginerie, să fac planuri. Eu sunt o persoană mai patriotă. Când am plecat, mi-am propus încă din primele momente să stau câţiva ani aici, să studiez, să am experienţă şi apoi să mă întorc acasă şi să fac o companie unde să îmi fac proiectele singur şi liniştit. Dar după cinci ani, sper în primul rând să îmi împlinesc capriciile. Vreau să trec prin industria arhitecturii şi la un nivel mai avansat, să dobândesc şi o experienţă britanică. Mi-ar plăcea să călătoresc poate în Australia, în America, oriunde unde sunt nişte experienţe bune pentru cariera mea. Aş vrea să învăţ mai multe atunci când vine vorba despre programele 3D”, ne spune tânărul arhitect.

————————————–

„Uşor, după ce îmi voi face un renume, o să mă întorc în ţară şi o să îmi găsesc parteneri cu care să pot lucra. Sunt sigur că vor fi multe proiecte de viitor în România, dar mai întâi trebuie să găseşti o trupă de arhitecţi cu care să te uneşti. E destul de greu, este foarte dificil, să vezi dacă ai aceleaşi puncte comune. Dar până la urmă, tot trebuie să reuşeşti.”

Tiberiu Cosmin Moise

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

7 pareri la “„Mi-ar plăcea să proiectez lumi virtuale””

 1. Moise irina Spune:

  Mult noroc și cit mai multe realizări in tot ceea ce vrei sa faci!

 2. Doina Spune:

  Sa dea Domnul ca toate sperantele si visurile tale sa devina realitate.Atunci vei sti pentru ce ai muncit si vei fi fericit! Bravo,Cosmin,suntem mandri de tine !

 3. Reporter Spune:

  Felicitari, Cosmin!!!!
  Multa bafta pe mai departe….

 4. Mariana Tender Spune:

  Bravo, Cosmin.Noroc si mult succes pe mai departe.

 5. Moise Cosmin Spune:

  Va multumesc tuturor pentru urari!

 6. Nuti si Gica Brujban Spune:

  Suntem mandri de nepotul nostru. Felicitari ptr. articol. Bafta multa.

 7. ronald Spune:

  Tanarul acesta cat de promitator este, ar trebui sa isi vada putin lungul nasului cand injura oameni necunoscuti pe facebook. In special cei 7 ani de acasa daca ii avea, intelept era.

Spune-ti si tu parerea!