Mi-au dispărut £5.000 de pe card!

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, E țeapă, Poveşti româneşti pe data 23 februarie 2016

uk_furt bani de pe card_pin la atm

Trauma dinaintea vacanței! Ce poate fi mai îngrozitor decât să constați cu două zile înainte să pleci în concediu că banii de pe cardul tău bancar… nu mai sunt! S-au evaporat! Au dispărut! Experiența, extrem de traumatizantă și șocantă, a trăit-o o româncă de 33 de ani, chiar înainte să zboare spre vacanța de vis pe care și-a dorit-o extrem de mult și pentru care a muncit întreg anul.

Tânăra din București povestește că a avut imensul noroc să îi treacă prin gând ideea de a scoate câteva zeci de lire de la bancomat pentru a le schimba în dolari americani. A fost momentul crunt în care au început să îi tremure genunchii și să nu își mai găsească cuvintele… pentru că ecranul bancomatului îi afișa FONDURI INSUFICIENTE!

 

Diaspora românească: Când ai realizat că banii care ar fi trebuit să fie pe card… au dispărut?

A.M.: Chiar cu două zile înainte să plec în vacanță. Acest lucru s-a întâmplat în toamna anului trecut. Aveam totul pregătit, bagajele la ușă, actele în geantă, check-in-ul în pașaport și banii pe card, bineînțeles… cel puțin așa credeam eu. Am lăsat pe ultima sută de metri schimbatul lirelor sterline în dolari americani. Plecam în Thailanda și știam că acolo pot plăti fie în bahti, moneda lor națională, fie direct în dolari americani. Astfel că m-am dus fericită către bancomat pentru a scoate lire și apoi pentru a merge la bancă să le schimb. Ce a urmat este greu de povestit… am introdus cardul și îmi afișa fonduri insuficiente. M-am gândit că este o eroare, așa că l-am introdus și a doua oară. La fel. În acele clipe, m-am gândit în mintea mea că poate, din greșeală, am confundat cardurile… cel de Debit cu cel de Saivings, deși au pin-uri diferite. Dar, în acel moment, nu am realizat. Deja eram într-o stare confuză, începusem să nu mai gândesc lucid. Mă simțeam totuși în siguranță, pentru că banca era la doi pași de mine… Aveam niște sentimente la extreme. Simțeam că ceva nu e în regulă, dar, totuși, mă gândeam că este o greșeală care se va rezolva. Imediat, mi-am scos telefonul din geantă și am verificat contul prin aplicația online… Când s-a deschis aplicația, am crezut că o să leșin…

————————————–

„Am simțit o mie de ace că mă înțeapă în frunte, după care au început să îmi tremure picioarele și aproape că vedeam totul în ceață. Nici nu mai știam în ce limbă să cer ajutor. Nu numai că banii nu erau în cont, dar eram pe minus. Minus 70 de lire. Nu îmi venea să cred… de fapt, credeam că visez, că este un coșmar și că trebuie să mă trezesc și că nu mi se întâmplă mie.”

A.M.

————————————–

 

D.R.: Cui te-ai adresat în acele momente? Băncii, Poliției?

A.M.: Am intrat în bancă, mai erau 20 de minute până la ora închiderii. Am vorbit cu un reprezentat de acolo, i-am spus ce s-a întâmplat, am început să plâng, aproape să mă crizez. Oamenii au făcut tot posibilul să mă ajute. Mi-au spus că dacă se va dovedi că este furt, banca îmi va restitui în cele din urmă banii. Însă durează… Eu eram și mai panicată pentru că urma să plec în vacanță. Aceia erau toți banii mei. Am completat câteva hârtii, apoi mi-au verificat contul, mi-au scos un extract de cont, după care am mers la Metropolitan Police în centrul Londrei. Aici, la fel, declarații peste declarații și tot felul de verificări. Abia noaptea târziu am ajuns acasă… fără prea multe concluzii. Nu știam exact ce se va întâmpla, mi s-a spus că poliția va cerceta cu ajutorul băncii tot cazul și dacă se va constata că a fost furt, îmi voi primi banii înapoi… în două săptămâni, poate și mai mult de atât. Două săptămâni?!!? Le-am spus că plec în vacanță în două zile și că am nevoie măcar de o parte din acei bani.

 

D.R.: Ți s-a spus cum și unde au dispărut banii de pe card?

A.M.: A doua zi, la prima oră, de la bancă mi s-a arătat un desfășurător al tranzacțiilor mele. Apăreau 24 de tranzacții, de ieșiri… din Indonezia, într-o singură zi. Toate într-o singură zi! Ieșiri de 100 de lire, de 300 de lire, de 500 de lire, de 250.

————————————–

„Am intrat din nou în verificări, probabil, m-am gândit eu atunci că destinația vacanței mele era oarecum dubioasă, Thailanda – Indonezia. Dar nu… oamenii își făceau treaba. Era clar că furtul nu s-a produs online și că cineva îmi știa PIN-ul. Cineva îmi furase PIN-ul, pentru că eu le-am spus că absolut nimănui nu spun aceste detalii. Nici măcar mamei mele…”

A.M.

————————————–

 

trimiteri-sus-4

Am devenit infractor bancar în Londra!

Au furat £1,3 milioane de la ATM-uri în doar 5 zile

Atenție: Vi se poate închide contul bancar!

Ai trimis bani în contul greşit? Ai primit bani în cont din eter? Noile reguli

trimiteri-jos-4

 

D.R.: Ce s-a întâmplat apoi, ai renunțat la vacanță sau banca ți-a restituit banii?

A.M.: La sfârșitul acelei zile mi s-a spus clar că este suspiciune de furt și că toate indiciile duc către acest lucru, iar în astfel de situații, după ce se va stabili clar, banca este nevoită să îmi restituie banii. Doar că va dura două săptămâni. A fost crunt, mi s-a dat peste cap totul. Chiar dacă primeam banii pe moment, parcă îmi dispăruse tot avântul de vacanță. În cele din urmă am plecat, plătisem bilet de avion, hotel, aproape tot. Nu îmi doream să pierd mai mult decât pierdusem deja. Aveam ceva bani pe Credit Card și am hotărât să merg în concediu.

————————————–

„După șapte-opt zile am avut banii în cont dar, din păcate, nu am putut folosi nici măcar o liră pentru că nu mai aveam card. Pe cel vechi mi l-au reținut, mi-au schimbat detaliile și, ulterior, am primit unul nou. Plus foarte multe scrisori de la Bancă și de la Metropolitan Police. Când am ajuns acasă, era un teanc de înștiințări și avertismente și pliante…”

A.M.

————————————–

 

D.R.: Totuși, ai vrei bănuială? Crezi că cineva ți-a furat PIN-ul?

A.M.: Nimeni nu avea cum să îmi fure PIN-ul. Era doar la mine în minte. L-am schimbat pe cel pe care l-am primit inițial de la bancă. Aveam unul… personal, să îi spun așa. Sigur s-a întâmplat la vreun bancomat care a avut vreo cameră ascunsă, vreo „pisică”, pentru că altfel nu îmi explic. Știți cum este… parcă nu crezi până nu ți se întâmplă. Sigur s-a întâmplat așa pentru că furtul nu a avut loc online. Cineva a știut PIN-ul de a putut scoate toți banii.

————————————–

Cum procedează românii

atunci când scot bani de la bancomat

 

„Sunt foarte atentă să nu fie nimeni în jur și încerc să acopăr PIN-ul, în momentul în care îl introduc, cu mâna sau cu portofelul, cu ceva ce am la îndemână. Am tot auzit astfel de cazuri și încerc să mă protejez.”

Nicoleta, 36 de ani

 

„Acum am devenit paranoică. Scot bani doar de la bancomatele din interiorul băncilor și sunt foarte atentă să nu fie nimeni în jurul meu. Plus, cu o mână introduc PIN-ul și cu cealaltă acopăr totul. Nu este de joacă cu așa ceva.”

A.M.

 

„Eu nu îmi țin niciodată mulți bani pe cardul de debit. Sumele mari le transfer pe Saving Account sau pe contul ISA. Cum îmi primesc salariul, cum transfer banii. Pe debit păstrez doar sume mici, 100 sau 200 de lire, atunci când știu că am vreun direct debit de plătit sau să am ceva bani în cont. În rest, îi transfer pe celelalte conturi. Mi-a fost teamă mereu de astfel de furturi și aceasta a fost măsura mea de precauție.”

Radu, 39 de ani

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Mi-au dispărut £5.000 de pe card!”

  1. Costel Spune:

    Azi dragi mei miau dispărut din cont tot salariu .inebunesc de cap nu știu ce să fac mâine cred că o să mă de-a afară din casă că nu am cu ce plăti chiria .am băgat cardul in bancomat Barklays și mia reținut cardul am antrenat un băiat tânăr daca știe ce. Se întâmplă cu cardul deoare-ce era lîngă mine la celălalt ATM .el mia zis sa fac poze la bancomat sa le arat celor de la banca și mia mai zis introduce pinul că eu nu am apucat sa tastez nimic deja bancomatul țiuia și afișa pe ecran că cardul nu este valid am stat circa 20 min lîngă ATM-nimic cardul al oprise am plecat acasă să mă racordez la internet sa vorbesc cu cei de la Monese de unde aveam cardul când primesc mesaj că sa retras 300 lire din cont .apoi a. Mai incercat să scoată dar au eșuat. Iar de restul banilor sa făcut cumpărături online .politia am sunat și mi-a dat un Nr de referință 2341 și un număr de telefon sa sun la un departament de frauda eu nu prea știu bine engleza. Simt. Că. Mor. Inebunesc. Nu. Știu ce. Sa fac. Ajung pe. Drum bani de chirie nu de mâncare nu politia nu mă ajută cu nimic ce sa fac ? Locuiesc in East Ham kempton Road nr8 .va rog daca aveți. Vre-o. Idee sunatima la +40765417944 sau. piu.costel@yahoo.com😭

Spune-ti si tu parerea!