Micii româneşti au cucerit Greenwich Market

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 24 martie 2014

Londra_George Betianu_stand mici

De câteva zile, micii româneşti sfârâie pe grătare într-una din cele mai celebre pieţe din Londra: Greenwich Market, un loc încărcat de istorie în care se face comerţ încă din secolul XIV. Primul român care a adus mirosul şi gustul tradiţional într-o piaţă atât de prestigioasă din capitala britanică este omul de afaceri George Betianu, cel a deschis în urmă cu câteva luni prima fabrică de mezeluri românească, sub numele Maestro. Apetisanţii mici ce i-au ademenit atât pe englezi, cât şi pe turişti, sunt din carne produsă la fermele britanice, dar preparaţi după o reţetă 100% românească. Mulţi au fost cei care s-au oprit să încerce gustoşii mititei, dar şi să le afle originile…

 

În Londra… miroase româneşte

Ideea de a deschide o fabrică de mezeluri tradiţionale a pornit din dorinţa de a aduce o mică parte din Transilvania românilor din Londra, dar şi de a le oferi englezilor oportunitatea de a încerca bunătăţile româneşti pe care însuşi prinţul Charles le are deseori pe masă. Drumul a fost presărat cu răbdare şi ambiţie, ne povesteşte George Betianu, omul de afaceri care, anul trecut în septembrie, a pus bazele unui brand de specialităţi româneşti.

„La început m-am gândit să import carne din România tocmai din dorinţa de a oferi celor interesaţi delicatesele noastre tradiţionale. Ideea nu a fost una rea, dar acest lucru implica şi foarte mulţi factori: distanţa mult prea mare, transportul mult prea scump, la care se adăuga timpul, pentru că, aşa cum ştim, există alimente care nu rezistă atât cât ne-am dori noi. Punând cap la cap toate aceste detalii, am luat decizia de a deschide o fabrică de mezeluri aici, în Londra. Toate preparatele sunt din carne 100% britanică, dar la care folosesc reţete autentice transilvănene”, a declarat, pentru Diaspora Românească, George Betianu.

Astfel, omul de afaceri a reuşit să lovească două ţinte: „Britanicii sunt conservatori şi în mare parte, consumă produse din carnea lor, iar Transilvania a devenit cunoscută datorită prinţului Charles. Dacă produsele Maestro vor ajunge pe rafturile marilor hypermarketuri, nu este exclus să import produse direct din România”, a adăugat omul de afaceri.

———————————

„Micii au fost foarte bine primiţi… mulţi dintre englezii pe care i-a atras mirosul nu ştiau ce sunt şi tocmai de aceea ne-am gândit să facem burgeri din aceeaşi compoziţie. Mulţi au fost încântaţi. Au fost şi români care s-au bucurat enorm că de acum înainte există o piaţă unde pot mânca mici româneşti.”

George Betianu

———————————

 

Produse româneşti pe piaţa britanică

Începutul, ca în orice afacere, este cel mai greu… „Chiar dacă englezii sunt deschişi către nou şi au tendinţa de a încerca gusturi noi, în mare parte ei cunosc foarte bine mâncărurile chinezeşti, turceşti şi indiene. Din păcate, nu au auzit prea multe lucruri despre mâncarea românească. Acesta este unul dintre motivele pentru care îmi invit frecvent la masă prietenii englezi sau cunoscuţii… să deguste, să încerce şi mâncarea noastră. Şi de fiecare dată, toţi cei care mi-au trecut pragul au plecat încântaţi. Le place. Am început să fim apreciaţi şi pe această parte. În prezent am trimis oferte şi marilor hypermarketuri din Anglia, unde am prezentat toate preparatele noastre făcute după reţete din Transilvania”, spune George Betianu.

—————————————

Despre Greenwich Market

 

Piaţa din Greenwich a fost denumită la începutul secolului XVIII Royal Charter Market şi este locul care mai expune câteva din grajdurile originale, folosite în prezent ca spaţiu de depozitare. În 1908, vechiul acoperiş de lemn a fost înlocuit cu unul făcut din sticlă şi otel. În 1980, produsele de artă şi meşteşugăreşti au fost introduse în piaţă, pe lângă cele de legume, fructe, băcănie, peşte şi carne. Astăzi, aici se vând mici produse pentru casă, bijuterii, accesorii, cadouri şi haine. Piaţa este deschisă de marţi până duminică.

—————————————

 

Micii se vând în Greenwich

Gustoşii mititei româneşti se vând de câteva zile în Piaţa Greenwich, una dintre cele mai cunoscute pieţe din Londra, unde trecătorii le pot încerca savoarea direct de pe grătar…

„Procedura a fost destul de anevoioasă. Este nevoie de timp, de răbdare şi de multă insistenţă” , ne spune omul de afaceri. „Am luat legătura cu reprezentanţii pieţei, le-am arătat produsele pe care vrem să le vindem, le-am dat toate informaţiile legate de acestea, le-am vorbit despre reţete, despre faptul că sunt specialităţi tradiţionale din România şi s-au arătat încântaţi… apoi au fost necesare autorizaţiile, asigurările, cursurile de prim ajutor, protecţia muncii şi tot felul de astfel de cursuri şi proceduri, plus aparatele de care a fost nevoie. Pentru început, cei din Greenwich Market ne-au oferit doar o zi pe săptămână în care suntem autorizaţi să mergem şi să vindem mici, apoi, pentru că a fost cerere, ne-au oferit două zile. Săptămâna aceasta am primit trei zile şi într-un viitor apropiat, sunt sigur că ne vor oferi şapte zile din şapte” spune omul de afaceri.

—————————————–

„Greenwich Market este doar începutul. Nu ne vom opri aici… sunt foarte multe pieţe în Londra şi ne dorim ca peste tot să avem un reprezentant al firmei Maestro. Nu o privesc ca pe o afacere, ci mă gândesc să creez cât mai multe locuri de muncă pentru români.”

George Betianu

—————————————–

Pe lângă mititeii noştri tradiţionali, la taraba Maestro din Piaţa Greenwich puteţi degusta şi alte specialităţi tradiţionale. Micii au ajuns în celebra piaţă londoneză la numai o zi după ce Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor din cadrul Comisiei Europene a acceptat producerea lor după metoda tradiţională românească. Lucrul acesta a fost „doar o coincidenţă”, spune George Betianu.

—————————————–

Micii româneşti, în legalitate

 

„Mă bucur că micii româneşti au intrat în legalitate. Consider că specificităţile culturale, tradiţionale şi, de ce nu, culinare ale fiecărui stat membru nu trebuie pierdute în procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană. Mulţumim statelor membre şi Comisiei Europene, care au înţeles demersul României. Diplomaţia românească şi-a făcut excelent datoria.”

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, în ceea ce priveşte votul de luni, 10 martie, din SCFCAH

Cel mai important efect al votului a fost că producătorii vor putea exporta micii, dacă în viitorul apropiat nu vor fi înaintate obiecţii. În prezent, micii pot fi produşi şi comercializaţi în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizaţi la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.

—————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Micii româneşti au cucerit Greenwich Market”

  1. TANASE Spune:

    MICII NU SANT DE CEA MAI BUNA CALITATE ……..

Spune-ti si tu parerea!