Micii româneşti, buni pentru UE

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 martie 2014

Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (SCFCAH) a decis, luni, să acorde o derogare României pentru folosirea bicarbonatului de sodiu şi a altor aditivi necesari preparării pastei de mici, potrivit unor surse citate de Mediafax. Reuniunea de luni a SCFCAH a fost organizată la cererea mai multor state, care au dorit diverse derogări pentru folosirea unor aditivi în prepararea unor produse tradiţionale.

România s-a numărat printre aceste state, pledând pentru folosirea bicarbonatului de sodiu şi a carminului în pasta de mici. Derogarea va permite folosirea acestor doi aditivi doar pentru prepararea pastei de mici, dar va rămâne interzisă pentru alte produse. Potrivit surselor citate, decizia SCFCAH permite României să exporte mici în Uniunea Europeană. Acelaşi Comitet stabilise, la 20 februarie, să amâne proiectul de regulament al Comisiei care autorizează folosirea aditivilor necesari pastei de mici pentru luna iulie. Termenul a fost devansat ca urmare a presiunilor făcute de mai multe state.

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, ulterior, că micii vor putea fi produşi, în continuare, după reţeta tradiţională şi vor fi putea fi exportaţi în UE.

„Votul de astăzi (luni – n.r.) arată că atunci când există argumente, atunci când există o bună coordonare între industrie şi autorităţile responsabile la nivel naţional şi european, rezultatele sunt pozitive. Mă bucur că serviciile Comisiei Europene, în special Direcţia Generală pentru Sănătate coordonată de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atenţie o problemă atât de importantă pentru cei de acasă şi că, după întâlnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a pune cererea României din nou pe agenda comitetului”, a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!