Micii româneşti, pe piaţa UE

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 29 mai 2014

Din iunie, micii româneşti pot ajunge pe mesele europenilor. Uniunea Europeană a dat undă verde pentru comercializarea şi exportul acestor preparate începând cu luna viitoare, a declarat vicepremierul Daniel Constantin, ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale, relatează Digi24.

Până acum, regulamentul european nu permitea folosirea aditivilor în prepararea micilor româneşti. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, spune că în primele zile ale lunii iunie va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene autorizarea folosirii aditivilor bicarbonat de sodiu şi carmin în micii româneşti. Nouă state membre ale Uniunii Europene vor beneficia de această decizie şi vor putea folosi aditivi în prepararea produselor tradiţionale.

Potrivit datelor Federaţiei Pro Agro, în România se consumă anual peste 440 milioane de mici.

„Bicarbonatul de sodiu se poate folosi în carnea crudă tocată, dar se poate folosi şi când vrei să maschezi un miros al cărnii. De aceea Uniunea Europeană nu l-a agreat”, explica în urmă cu un an Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta, adăugând că prima reţetă cunoscută de mici datează din 1902 şi că aceasta specifică bicarbonatul în cantitate de 2-3 grame la un kilogram de carne. „E folosit pentru a frăgezi compoziţia şi a păstra compoziţia. Dacă nu se foloseşte bicarbonat, micul seamănă cu o chiftea”, adăuga el.

Bicarbonatul pus în carnea de mici nu are efecte negative şi nu dăunează sănătăţii. Singurul lucru care a dus la această situaţie este faptul că, în cantităţi mai mari, maschează defecte de gust. Mai exact, în cazul în care carnea este alterată, bicarbonatul adăugat în compoziţie acoperă gustul de stricat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!