Micile furturi, un mod de viaţă

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Imigranţi în UK pe data 1 iunie 2016

uk-furt-din-magazin

Nu numai românii fură din magazine, ci membri ai tuturor naţiilor, chiar şi atunci când nu au printre ei exponenţi ai unei etnii specializate pe asemenea activităţi infracţionale.

 

La zdup, pentru că a sustras o napolitană şi băuturică în valoare de £5,47

Mergând pe principiul „Trăieşte momentul!”, polonezul Michal Jerczynski nu s-a putut abţine şi a pus mâna pe nişte napolitane şi nişte alcool într-un supermarket Aldi, însă comportamentul său suspicios l-a dat de gol după ce a ieşit din magazin, când, în sacoşa pe care o avea, agenţii de securitate de la Aldi au descoperit produse pe care polonezul nu le plătise.

Când l-au dat pe mâna poliţiei, aceştia au văzut că au de-a face cu un infractor în serie, pe numele acestuia fiind înregistrate şase alte abateri similare. La ultima abatere, din septembrie anul trecut, Jerczynksi a primit şi o pedeapsă de 13 săptămâni de închisoare cu suspendare.

Zilele trecute, potrivit nottinghampost.com, tribunalul din Nottingham i-a dat polonezului o pedeapsă de 17 săptămâni de închisoare cu executare, cu toate că acesta şi-a recunoscut vina, iar avocata lui a putut demonstra că de la sosirea lui în UK în 2008 s-a comportat foarte bine şi că doar din 2015 a început să aibă probleme, chiar ajungând la un moment dat pe străzi, în timp ce furturile s-au rezumat întotdeauna la alimente şi alcool.

 

Un model lituanian şi prietenul ei, specializaţi pe „comerţul” cu ochelari de firmă

Nerile Narbutaityte, un model lituanian de 25 de ani şi prietenul ei, un conaţional de 27 de ani, au fost prinşi că au furat ochelari de la John Lewis-ul de pe Oxford Street în valoare de £1.092, informează Daily Mail. Furtul a fost făcut pe 26 aprilie, când pe CCTV-ul magazinului cei doi au fost înregistraţi probând perechile de ochelari, după care acestea au dispărut. Nenorocul celor doi lituanieni a fost că s-au întors la acelaşi magazin după cinci zile, iar gardianul i-a recunoscut şi i-a reţinut.

Lituanienii au recunoscut furtul şi au spus că au vândut cele cinci perechi cu doar £200 pentru a-şi întreţine dependenţa de droguri. Cei doi, care locuiesc în Walthamstow, în nord-estul Londrei, nu sunt nicidecum la prima abatere; cazierul fiecăruia este absolut încărcat cu un număr „impresionant” de condamnări pe infracţiuni similare. În 2013 chiar au făcut închisoare timp de trei luni fiecare.

Pentru această ultimă abatere, judecătorul le-a dat o pedeapsă de patru luni de închisoare, după ce a devenit limpede că cei doi, veniţi de zece ani în Marea Britanie, au început seria de furturi în momentul în care s-au apucat de droguri. După eliberare, cei doi ar putea fi deportaţi în Lituania.

 

Cum (nu) se face

Patru tineri români au fost prinşi după ce au spart 16 case, informează portalul theargus.co.uk. Un vecin i-a văzut pe cei patru în cartier şi, considerând că se poartă ciudat, a contactat imediat poliţia.

Fraţii Alin Paul Hosain, de 29 de ani, şi Ionuţ-Emil Hosian, de 27 de ani, alături de Nicolae Marius Stoica şi George Alexandru Ghica, ambii de 22 de ani, au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare.

Cele 16 case, aflate în oraşele Crawley Down, Burgess Hill, Crawley şi Brighton au fost sparte în luna noiembrie a anului trecut. Poliţia a putut stabili că o bună parte din bunuri au fost trimise în România, făcând legătura seriei de spargeri datorită unor ipad-uri care au putut fi urmărite că au fost deschise atât la aeroportul Luton, cât şi în România. S-a dovedit şi faptul că nişte case au fost prăduite chiar în ziua întoarcerii celor patru din România şi că, în lipsa intervenţiei vecinului care a sunat la poliţie, seria de case sparte ar fi putut fi mult mai lungă. Poliţia Sussex chiar l-a răsplătit pe vecinul care a sunat la urgenţe cu suma de £250.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!