Migranți români, exploatați la muncă la o fermă în Kent

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă pe data 23 octombrie 2015

uk_romani exploatati_channel 4_Nickle Farm_Kent

Channel 4 a difuzat luni, 19 octombrie, un reportaj filmat sub acoperire la o fermă de împachetat fructe din comitatul Kent, Anglia, în care muncitorii migranți, în mare parte români, sunt exploatați de angajatori și de agenția de muncă ce i-a recrutat.

Ferma Nickle Farm este responsabilă pentru împachetarea a un sfert din merele vândute de cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie. Conform Channel 4, ferma este cea mai mare unitate de cultivare, împachetare și stocare de fructe din UK.

—————————————

Departamentul de știri al canalului TV a organizat o acțiune sub acoperire, prin care au descoperit că românii care lucrau acolo au fost cooptați de firme de recrutare din România, care le promiseseră condiții bune de lucru și de locuit. Odată ajunși în UK, românii au intrat în grija agenției britanice Pro-force, care i-au cazat în condiții mizere și nu le-au ascultat reclamațiile.

—————————————

Reporterul britanic a fost martor la mediul de lucru foarte stresant în care muncitorii sunt supravegheați îndeaproape și sunt puși să lucreze fără pauză, pentru a completa cât mai multe pachete. În reportaj, când muncitorii au cerut pauză pentru a bea apă, managerul agresiv i-a amenințat că îi va da afară și va aduce alt grup de angajați. Muncitorii trebuie să împacheteze cinci pungi de mere pe minut, iar managerii îi presează să lucreze și mai repede. Dacă cineva nu lucrează conform cerințelor, persoana nu va mai fi pusă în orarul de lucru următoarea zi.

Condițiile de locuit oferite de agenția de muncă Pro-force sunt mizere, românii fiind cazați în rulote care, spun ei, nu ar fi potrivite nici pentru animale. Iar în momentul în care s-au plâns, cei de la agenție le-au spus că pot pleca dacă nu sunt mulțumiți. Românii au declarat că li se cer 35 de lire pe săptămână pentru cazare și sunt înghesuiți câte șase într-o rulotă. În plus, agenția le mai cere câte 5 lire pe zi pentru transportul la fermă și un manager Pro-force a fost filmat spunându-le românilor că trebuie să plătească și gazul și curentul consumat deși, oficial, agenția spune că oferă gratuit curent electric în valoare de 5 lire pe săptămână.

—————————————

Muncitorii au relatat reporterului că atunci când reprezentanții unuia dintre supermarketurile care cumpără fructe de la această fermă vin în audit, metoda de lucru este schimbată, pentru a arăta condiții bune de muncă: linia de lucru este încetinită și totul este curățat în jur, lucru pe care cele două companii îl neagă.

—————————————

Ca reacție la descoperirile Channel 4, supermarketurile Waitrose, Sainsbury’s și Marks and Spencer au declarat presei că au lansat investigații. Supermarketul Aldi a suspendat orice comenzi de la ferma respectivă. The Gangmasters Licensing Authority (autoritatea care reglementează forța de muncă din agricultură) a lansat o investigație separată.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!