Mihai Alden, al doilea român cu Oscar

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume, Poveşti româneşti pe data 30 ianuarie 2015

Mihai Alden

Un specialist IT originar din România este fericitul câștigător al premiului Oscar, acordat în timpul galei pentru realizări tehnice și științifice din industria cinematografică americană. Mihai Alden trăiește de mai mulți ani în Suedia, iar programele software create de el au revoluționat peliculele de animație realizate recent.

Alden lucrează pentru compania de film Dreamworks încă de când și-a terminat studiile la Universitatea Linkoping, numele său fiind strâns legat de succesul unor filme de animație precum Pinguinii din Madagascar, Motanul Încălțat sau Cum să îți dresezi dragonul 2.

————————————–

„Sunt mulți ani de cercetare în spatele acestui premiu, dar ce e nou la acest soft e proiectul open source, pe care toată lumea poate să îl acceseze și foarte multe studiouri din lume au folosit biblioteca noastră pentru efecte.”

Mihai Alden, câștigător Oscar pentru realizări tehnice și științifice

————————————–

Mihai Alden a plecat în Suedia cu familia când era clasa a 3-a. A studiat la o universitate prestigioasă din Linkoping și a ajuns să lucreze cu faimoasa casă de producție americană DreamWorks. Împreună cu doi colegi au revoluționat producția filmelor de animație după ce au creat un soft special. Open VDB a fost folosit la crearea peliculelor Motanul Încălțat, Cum să îți dresezi dragonul 2 sau Pinguinii din Madagascar.

Mama lui Mihai locuiește și ea în Suedia și este extrem de mândră că fiul ei a ajuns la Hollywood.

————————————–

„E emoționat, încă nu a ajuns să reflecteze. Încă e greu de exprimat. Sunt foarte mândră. Normal că în Romania sunt rădăcinile lui, nu? În România s-a născut, acolo a făcut primele 2 clase, acolo este familia, rudele. În România sunt, dar se pare că Hollywood-ul i se potrivește pentru carieră.”

Elena Alden, mama lui Mihai

————————————–

Vestea că premiul Oscar vine în familie a ajuns și la rudele din Dumbrăvița, județul Timiș.

————————————–

„Este un copil minunat, muncitor, a depus foarte multă muncă și ăsta a fost visul și ambiția lui. Este o recunoaștere a meritelor lui și un cadou extraordinar pentru cineva care împlinește 30 de ani. Să ajungi la 30 de ani și să fii nominalizat la Oscar, eu zic că nu e puțin lucru. Acolo nu există program. Dacă este nevoie, lucrează pana la 1-2 noaptea.”

Ioana Golu, mătușa lui Mihai

————————————–

Mihai va primi premiul Academiei Americane de Film în cadrul unei gale speciale pentru „realizări tehnice și științifice” organizată la Hollywood pe 7 februarie, cu doar câteva zile înainte ca tânărul să împlinească 30 de ani. Un alt român, Lucian Boicu, poate să se bucure de același succes, el fiind în echipa creatorilor de efecte vizuale pentru „American Sniper”, ultimul film semnat de Clint Eastwood.

Singurul Oscar câștigat de un român i-a fost conferit postum, în 1973, actorului Edward G. Robinson, născut în 1893 la București, pentru întreaga activitate cinematografică.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!