Mihai Răzvan Ungureanu, noul şef al SIE

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 3 iulie 2015

Mihai Razvan Ungureanu44Parlamentul a acceptat marţi propunerea preşedintelui Klaus Iohannis ca Mihai Răzvan Ungureanu să revină în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Asta deşi PSD a boicotat dimineaţa şedinţa Comisiei de control SIE, iar MRU nu a putut fi audiat. În jurul orei 16.00, pesediştii au plecat din Parlament şi, cu câteva excepţii, nu au participat la şedinţa plenului reunit.

289 de parlamentari au participat la vot, realizând astfel cvorumul. Mihai Răzvan Ungureanu a fost votat cu 278 de voturi pentru, adică exact jumătate plus unu din numărul total de parlamentari, din totalul de 284 de voturi exprimate. Şase voturi au fost împotrivă. Ca urmare a votului de marţi seară, MRU a demisionat din Parlamentul României şi va reveni la cârma serviciului pe care l-a mai condus în perioada 2007-2012.

MRU a mulţumit, în plenul Parlamentului, deputaţilor şi senatorilor care l-au votat, precum şi preşedintelui Klaus Iohannis.

„Este o onoare prin faptul că acest vot a fost acordat de o majoritate clară a Legislativului. Este un vot care obligă tocmai prin faptul că în numărul celor care s-au pronunţat pozitiv se numără şi reprezentanţi ai altor formaţiuni politice – de la grupul Popular şi Democrat, la Partidul Socialist Românesc, la minorităţi”.

„Prin vot, aţi demonstrat că există o raţiune socială a acestei numiri. Vremurile sunt grele, norii se adună şi când vine ploaia, îţi iei umbrela. Prin votul dvs, primesc un credit în alb de la români. (…) Sper, în calitatea dvs de membri ai Legislativului ţării, să rămâneţi întotdeauna sensibili la această problematică, asigurându-vă de tot respectul meu. Vă mulţumesc, să ne ajute Dumnezeu”, a mai declarat Ungureanu.

„Sunt adeptul competiţiei politice, dar nu putem despărţi interesul strategic al României de nevoia noastră de securitate, de prosperitate indiferent de doctrina la care aparţinem şi pe care o clamăm ca oameni politici. Azi sunt validat de o clasă politică, care îmi oferă din nou posibilitatea să fiu şi în altă poziţie de folos naţiunii. Cred că aceasta este dovada noastră de maturitate, cred în viitorul nostru politic şi cred că acesta este semnul triumfului democraţiei statului de drept. Aş vrea ca în noul meu mandat, mai mult decât în mandatul anterior, să-mi conving colegii că doar împreună putem schimba percepţia păguboasă care planează asupra SIE”, a spus MRU.

„În această nouă calitate, vă mulţumesc pentru încrederea acordată astăzi şi doresc să mulţumesc din nou preşedintelui României, dl Klaus Iohannis, pentru nominalizarea făcută. Este o misiune care mă onorează, pe care cred că am ştiinţa să o fac, să o duc la bun sfârşit şi pentru îndeplinirea căreia nu voi precupeţi niciun efort.

Doresc să mulţumesc parlamentarilor grupului PNL pentru felul în care au susţinut această nominalizare. Vă sunt recunoscător. Doresc să mulţumesc colegilor de la UNPR, care au înţeles să facă distincţia între politica de partid şi politica naţională, între interesul României şi ambiţiile individuale. Doresc să mulţumesc colegilor de la UDMR pentru seriozitate, colegilor de la grupul Democrat şi Popular, care ni s-au alăturat, colegilor de la Partidul Socialist Românesc, deputaţilor minoritari, colegilor care nu sunt afiliaţi politic”, a spus MRU.

„Odată cu votul, obligaţia mea este de a renunţa la poziţia de senator şi funcţia se va vacanta”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu, adăugând că nu ştie când va fi ceremonia de investire. „O expunere publică a elementelor de principiu ale mandatului poate fi detaliată după ce îmi voi prelua atribuţiunile”, a conchis acesta, subliniind că trebuie schimbate legile de funcţionare a SIE şi SRI.

 

Ţurcan: „La revedere, guvernare PSD!”

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a reacţionat, după votul din Parlament, de marţi: „De salutat şi aplaudat maturitatea şi eficienţa PNL, UDMR, UNPR, PSRo, a grupului minorităţilor naţionale, a grupului democrat-popular şi a celorlalţi parlamentari care au votat ‘pentru’, demonstrată în alegerea noului director al SIE, nominalizat de Preşedintele României Klaus Iohannis! Îl felicit pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru alegere şi îi urez un mandat de succes. Ponta şi PSD s-au mai descalificat odată (sic!) şi au făcut un pas hotărât în afara istoriei de mâine a Ţării”, a scris pe Facebook Cătălin Predoiu.

„Ponta nu mai are majoritate în Parlament. Ar fi normal să-şi depună mandatul, deschizând astfel calea unor negocieri pentru a forma un nou guvern. E singura soluţie raţională”, a scris pe Facebook şi europarlamentarul Cristian Preda.

În timp ce copreşedintele PNL Alina Gorghiu declara că „Victor Ponta este un şef de partid laş”, care „nu îi lasă pe membrii partidului să vină să voteze” pentru că „le este foarte greu să accepte o înfrângere”, Vasile Blaga a mărturisit că „exceptând PSD, partidul dlui Tăriceanu şi PMP, voturi au venit din toate grupurile parlamentare”.

„La revedere, guvernare PSD! PNL are o coaliţie cu care poate guverna. Victor Ponta a devenit premier ilegitim. Toată legitimitatea sa stătea în majoritatea parlamentară care-l susţinea. Demisia lui Victor Ponta ar fi consecinţa firească a unui asemenea moment. Victor Ponta mai poate rămâne premier doar dacă se leagă de scaun. Votul de astăzi l-a scos în afara Palatului Victoria. Victor Ponta mai poate rămâne premier doar la PSD pentru că de astăzi nu mai este premier al Guvernului României!”, a spus deputatul PNL Raluca Ţurcan, într-o declaraţie remisă Ziare.com.

„Am stat lângă Victor Ponta şi nu mi-a fost uşor. Nu din cauza dlui Victor Ponta. Voi veni la serviciu de la Miercurea Ciuc, şi de pe Lună, pentru nişte oameni care şi-au respectat cuvântul faţă de noi”, a spus şi liderul UDMR.

 

Tăriceanu: „Este nefast”

Înaintea votului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că este „nefast” ca un singur partid să deţină toată puterea, vorbind din nou despre perioada PDL-Traian Băsescu şi susţinând că în momentul de faţă „asistăm în România la recompunerea monopolului Puterii de către actualul preşedinte, care doreşte să îşi pună oamenii în poziţii cheie”. Tăriceanu l-a criticat şi pe Iohannis că nu s-a consultat cu partidele înainte de a-l nominaliza pe Ungureanu şi a anunţat că ALDE nu va vota propunerea preşedintelui Iohannis la şefia SIE.

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu l-a atacat şi el pe Mihai Răzvan Ungureanu, spunând despre el că are „sindromul Dandanache în oase” şi este un „produs expirat politic, pe care contestatarii lui cei mai vehemenţi de acum 3 ani îl prezintă ca pe un produs nou”. Neacşu i-a atacat rând pe rând pe Kelemen Hunor, Vasile Blaga şi alţi foşti democrat-liberali, şi a spus că nu îi înţelege pe Alina Gorghiu şi ceilalţi tineri liberali care au votat în 2012 pentru căderea guvernului condus de Ungureanu, iar acum îl susţin.

 

UNPR a „înghiţit” PP-DD

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat luni fuziunea prin absorbţie cu PP-DD şi a arătat că partidul pe care îl conduce este un partid „al uşilor deschise”.

„UNPR nu a ascuns niciodată faptul că este un partid al uşilor deschise. Toţi cei care doresc să facă politică în interes naţional şi al patriotismului sunt bineveniţi în UNPR, indiferent dacă au făcut politică sau nu, indiferent dacă au făcut parte dintr-un partid de stânga sau de dreapta”, a declarat, luni, Gabriel Oprea, la sediul UNPR.

El a arătat că fuziunea cu PP-DD a venit ca un lucru firesc, având în vedere că majoritatea parlamentarilor PP-DD şi-au exprimat, de-a lungul timpului, intenţia de a intra în UNPR. „Vreau să vă spun că nu au existat discuţii despre funcţii sau despre demnităţi, motiv pentru care îi apreciez, pentru că sunt oameni serioşi, oameni dintr-o bucată. Ne-am înţeles imediat, pentru că vrem să devenim unul dintre marile proiecte politice ale României”, a mai spus Gabriel Oprea.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!