Mihnea Motoc este noul ambasador român în Regatul Unit

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Consulat, Diaspora pe data 14 august 2015

Londra_Mihnea Motoc_ambasador_1

Administrația Prezidențială a informat că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru acreditarea în calitatea de ambasador a diplomatului român. Astfel, marți, 11 august, Mihnea Ioan Motoc a fost desemnat noul ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Mihnea Motoc a fost propus pentru acest post în luna aprilie a acestui an. La jumătatea lunii mai, el a primit aviz favorabil și din partea comisiilor de politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului, după cum relatează ziarul Gândul. Diplomatul a declarat la audierile în comisiile de specialitate ale celor două Camere că, prin nominalizarea sa ca ambasador în Marea Britanie, are șansa de a porni la drum cu un guvern aflat la început de mandat, cu o majoritate limpede, el arătând că, dintre membrii actualului Executiv, majoritatea vor fi reconfirmați în funcție și că a avut ocazia să ia legătura cu aceștia în diferite formate ale Consiliului UE, relatează jurnaliștii de la Gândul.

Direcțiile în care Motoc își propune să conducă mandatul său sunt: aprofundarea Parteneriatului strategic cu Marea Britanie; urmărirea negocierii raporturilor dintre UE și Marea Britanie, și anume referendumul anunțat pentru 2017; centrarea pe problemele și preocupările, dar și oportunitățile unei comunități de români bine ancorate în societatea britanică.

—————————————

„În cazul comunității românilor, problematica este însoțită de foarte multe sensibilități, de necazuri, de dureri, iar acest lucru nu mă va lăsa indiferent. Nu voi ocoli aceste aspecte delicate ale ființării românilor în Marea Britanie, am început să mă familiarizez cu fațete ale acestui fenomen, inclusiv dimensiunea consulară, cea privind cooperarea polițienească.”

Mihnea Motoc

—————————————

El a mai spus că 80% dintre românii din Marea Britanie sunt angajați și că această medie depășește media de angajare în societatea britanică. De asemenea, românii au în medie calificări profesionale superioare față de media britanică, a mai spus Motoc. Diplomatul a adăugat că este „ofensat de discriminări, de orice stereotipuri la adresa românilor, care, în ultimă instanță, se repercutează asupra imaginii și statutului nostru ca țară”.

Diplomatul de carieră Motoc îndeplinea funcția de reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană din aprilie 2008. În perioada 2003-2008, a fost reprezentant permanent al României pe lângă ONU (funcție în care de curând a fost numit fostul ambasador al României în Marea Britanie, Ion Jinga).

 

Biografia ambasadorului

Născut la 11 noiembrie 1966 în București, Mihnea Motoc este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București (1984-1989). Ulterior, a urmat studii post-universitare în drept internațional privat și în drept internațional public în Nisa (Franța) și Washington, DC (SUA), relatează publicația online DCnews.ro.

La începutul carierei, Motoc a lucrat ca procuror stagiar (1989-1991). În acea perioadă a fost și președinte al Comisiei de Tineret al Asociației Române de Drept Umanitar. La începutul anilor ’90 a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe din România. Motoc a lucrat mai mulți ani în diferite posturi din cadrul ministerului: secretar III, diplomat la Departamentul Drepturile Omului și Departamentul Drept Internațional și Tratate, secretar II și director adjunct al Departamentului Drepturile Omului, secretar I și director al Departamentului Uniunea Europeană și director general, șef al Departamentul pentru Afaceri Europene și Euro-atlantice, având ca atribuții monitorizarea relațiilor României cu UE, NATO, OSCE și alte organizații regionale.

Prima numire ca ambasador a fost în Regatul Țărilor de Jos în 1999. Până în 2001, când a revenit în cadrul centralei Ministerului Afacerilor Externe, Motoc a îndeplinit și funcția de vicepreședinte al Consiliului Executiv în cadrul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

În calitate de secretar de stat, el a îndeplinit și alte atribuții: președintele Autorității Naționale de Securitate (2001 și 2002), coordonator național al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003), președintele Comisiei Interministeriale pentru aderarea României la NATO (2001-2003) și șef al delegației României la negocierile pentru aderarea la NATO (2003).

În ceea ce privește viața personală, diplomatul este căsătorit cu Iulia Motoc, fost judecător la Curtea Constituțională, în prezent judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cei doi având un fiu.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!