Mii de abuzuri asupra copiilor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 ianuarie 2016

Peste 6.000 de copii din România au fost abuzați, exploatați sau neglijați de familiile lor. Cifrele furnizate de Protecția Copilului sunt valabile doar pentru primele șase luni ale anului trecut, scrie Digi24.ro.

Întreaga atenție a opiniei publice din România a fost acaparată de cazul familiei Bodnariu. Un caz care a produs proteste, reacții guvernamentale și politice. S-a vorbit intens despre un așa-zis abuz al autorităților norvegiene, pe de o parte, și de o politică foarte dură a Protecției Copilului de acolo în legătură cu protejarea minorilor, pe de altă parte. În acest tumult, publicul român a omis să vadă situația copiilor abuzați și a măsurilor de scoatere a acestora din familii chiar de către Protecția Copilului de la noi, adaugă sursa citată.

Concret, cei de la Protecția Drepturilor Copilului spun că oficial au fost sesizate 6.736 de situații de abuz asupra copilului, din care 6.248 s-au petrecut în cadrul familiei. De asemenea, autoritățile spun că aceste cazuri sunt în creștere față de anii anteriori.

Mai mult, pentru 1.435 de copii s-a dispus plasamentul în regim de urgență. Autoritățile recurg la această măsură extremă doar în cazurile grave, unde se constată că viața copilului e pusă în pericol. Totodată, în 261 de cazuri s-a inițiat urmărirea penală a părinților agresori.

Copiii cad victimele mai multor tipuri de abuz. Cea mai răspândită formă e cea a neglijării. Astfel, 70% dintre copii au căzut victimă neglijenței, 13% au fost abuzați emoțional, 8% au fost abuzați fizic sever, iar 141 de copii au fost abuzați sexual. Cele mai multe cazuri de abuz au fost înregistrate în regiunea de sud-est, unde 1.710 copii au fost supuși unei forme de abuz. La polul opus, regiunea cu cele mai puține cazuri este București-Ilfov, unde Protecția Copilului a intervenit în cazul a 352 de copii.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!