Mii de doctori juniori britanici vor să renunţe la NHS

Articol publicat in sectiunea Sănătate, UK la zi pe data 8 noiembrie 2015

doctor2

În doar trei zile din săptămâna trecută, mai bine de 1.600 de doctori juniori britanici au depus aplicaţii pentru a-şi continua cariera în alte ţări, după ce guvernul a anunţat pentru ei condiţii de austeritate.

În mod normal, între 20 şi 25 de doctori britanici depun zilnic aplicaţii pentru a munci în străinătate, însă săptămâna trecută, de miercuri până vineri, 1.600 de doctori juniori britanici au cerut acest lucru în numai trei zile.

Guvernul a anunţat reguli noi pentru NHS, astfel încât săptămâna de muncă standard pentru un doctor junior să includă şi serile, precum şi sâmbetele, cu toate că British Medical Association, care îi reprezintă pe doctori, a respins propunerile guvernului.

Dacă în 2012 s-a înregistrat un număr record de solicitări de emigrare a doctorilor britanici, situat la 5.163, anul trecut numărul a fost de 4.925, iar anul acesta, până săptămâna trecută, numărul lor ajunsese la 4.500, ceea ce ar putea însemna că anul 2015 va consemna un nou record.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Departamentului Sănătăţii din UK, a declarat:

—————————————

„Aceste cifre (n.r. 1.600) nu sunt cifre de emigrare şi nu reflectă numărul de doctori care intenţionează să părăsească Marea Britanie. Noi suspectăm că această creştere dramatică în numărul de aplicaţii are legătură cu activitatea sindicatului doctorilor.”

—————————————

Pe de altă parte, sunt voci care spun că doctorii juniori nu pot pleca pur şi simplu în altă ţară. Ei ar trebui să restituie contribuabililor costul pregătirii lor, situat la aproximativ jumătate de milion de lire sterline în cazul unui GP, respectiv la £750.000 pentru un consultant. Dacă statul tot subvenţionează pregătirea lor, iar ei pleacă, golurile din sistemul de sănătate nu vor putea fi acoperite.

Un critic est-european ar putea zice, în acelaşi timp, că Marea Britanie a beneficiat şi continuă să beneficieze de personal medical gata instruit cu resurse financiare şi-aşa limitate ale statelor fostului bloc comunist.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!