Mii de medici părăsesc anual România

Articol publicat in sectiunea Social pe data 3 martie 2014

Aproape 14.000 de medici au primit, între 2008 şi 2013, certificate profesionale pentru a putea lucra în străinătate. Cele mai multe, respectiv 2.400, au fost primite de doctori cu specialitatea medicină generală, a anunţat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.

„Migraţia medicilor români a continuat şi în 2013. După mine, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru decidenţi şi un imbold pentru a se lua măsuri rapide şi concrete de a proteja demnitatea medicilor, demnitate bazată pe respectul societăţii, şi de creştere a veniturilor acestora”, a declarat Astărăstoae, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

În 2013, numărul medicilor care au cerut CMR certificate profesionale curente pentru a putea lucra în străinătate a fost de aproape 3.000, sensibil mai mare decât cel din 2012. În total, în perioada 2008-2013, numărul certificatelor de acest fel se ridică la 13.800. În 2008 au fost eliberate 1.100 certificate, în 2009 – 1.400, în 2010 – 2.800, în 2011 – 2.900, în 2012 – 2.400 şi în 2013 – 3.000.

Potrivit preşedintelui CMR, continuarea exodului medicilor în 2013 este o dovadă a neîncrederii profesioniştilor din sănătate în societatea românească şi în sistemul de sănătate. Dintre doctorii care au solicitat certificate pentru a lucra în străinătate, cei mai mulţi au fost medici de medicină generală (2.400), urmaţi de medici de familie (1.860), chirurgi (840), medici de anestezie şi terapie intensivă (650), de obstetrică ginecologie (600), pediatri (530), radiologi (400) şi ortopezi (370).

„Birocraţia a depăşit orice limită”

Medicii de familie atenţionează autorităţile că multe dintre prevederile din pachetul de bază sunt încă neclare, de aceea nu vor putea fi puse în aplicare, mai ales că birocraţia a depăşit orice limită. Ei susţin că sunt obligaţi să pună raportările în dosar de carton cu şină, deşi există sistem electronic.

„Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) îşi manifestă dezamăgirea pentru lipsa de reacţie a decidenţilor la problemele medicilor şi pacienţilor, probleme pe care le-am semnalat instituţional. Toată activitatea noastră este pusă sub semnul ambiguităţii şi neclarităţii legislative, iar problemele semnalate de noi nu şi-au găsit răspunsurile”, se arată într-un comunicat transmis de preşedintele SNMF, dr. Rodica Tănăsescu.

„Noul proiect de pachet de bază, deşi preconizează modificări profunde şi constituie – cel puţin teoretic – un pas înainte pentru medicul de familie, pe care îl valorizează ca profesionist, omite condiţii de bază, pe care noi le-am semnalat şi fără de care nu poate fi pus în practică, respectiv reducerea punctuală şi imediată a birocraţiei în medicina familiei”, se mai menţionează în comunicat.

Preşedintele FNPMF, Doina Mihăilă, a spus că, deşi medicii folosesc semnătura electronică extinsă pentru raportări la CNAS, lucrează online cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi emit reţeta electronică, li se cere în continuare să tipărească rapoartele trimise electronic, securizat (minimum 30 pagini) şi reţetele, în condiţiile în care contractul cadru prevede expres exclusivitatea raportării electronice.

Liderii celor două organizaţii au mai arătat că şi în anul 2014 SIUI funcţionează defectuos, Sistemul Informatic Prescripţia Electronică este deja operaţional şi urmează să apară dosarul electronic şi cardul de asigurat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!