Mii de nereguli în cluburile și discotecile din țară

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 decembrie 2015

Peste 2.600 de nereguli au fost găsite în cluburile, barurile, discotecile, sălile de cinematograf și mall-urile controlate de pompieri în perioada 23 noiembrie – 2 decembrie, iar 670 dintre comercianți au primit amenzi de peste cinci milioane de lei.

Aproximativ 700 de controale au fost făcute în respectiva perioadă, pentru a vedea dacă sunt respectate normele privind siguranța la incendiu, a informat, într-un comunicat de presă, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Principalele nereguli găsite de inspectorii de prevenire sunt: deficiențe privind existența și funcționalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, organizarea activității de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizației de securitate la incendiu, nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis și a efectelor speciale artistice și pirotehnice, precum și cele referitoare la reglementarea fumatului.

De când a intrat în vigoare HG 915/2015, la începutul lunii noiembrie, care prevede închiderea localurilor care nu respectă normele de siguranță împotriva incendiilor, inspectorii de la ISU au închis 84 de localuri din București și județele Ilfov, Argeș, Arad, Bacău, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Hunedoara, Giurgiu, Ialomița, Mureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș și Teleorman, unde au fost găsite încălcări grave ale cerinței de securitate la incendiu.

În perioada 5 noiembrie – 2 decembrie, concomitent acțiunilor de control, pompierii au verificat 640 de imobile, pentru a vedea dacă sunt respectate normele de siguranță a incendiilor, acestea fiind în categoriile de obiective cuprinse în planurile de verificare.

Conform IGSU, în această perioadă au fost făcute 231 de exerciții de evacuare, la care au participat peste 2.200 de persoane.

După incendiul din clubul Colectiv, care nu avea autorizație de securitate la incendiu din partea ISU București-Ilfov, au fost intensificate controalele în cluburi, baruri, discoteci, săli de spectacole și mall-uri.

Verificările au loc și în contextul în care Antonina Radu și Petrică George Matei, angajați ai ISU București-Ilfov, sunt acuzați că au permis funcționarea clubului Colectiv fără ca localul să aibă aviz sau autorizație de securitate la incendiu și, mai mult, nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!