Mii de protestanţi, împotriva austerităţii la Westminster Palace

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 26 iunie 2014

london_protest_june 2014_Russell Brand

Britanicii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate impuse în ultimii ani de guvernanţii de la Londra. Manifestaţia a avut loc în 21 iunie şi a adunat zeci de mii de protestatari.

 

Russel Brand, în fruntea manifestanţilor

Aproximativ 50.000 de persoane au mărşăluit în centrul Londrei, sâmbătă, 21 iunie, ca formă de protest împotriva măsurilor de austeritate susţinute de actuala coaliţiei de guvernământ formată din conservatorii şi liberal-democraţii britanici.

Manifestanţii s-au adunat la Westminster Palace, unde mai mulţi vorbitori s-au adresat mulţimii. Printre aceştia s-au aflat actori de comedie celebrii, cum ar fi Russel Brand şi Mark Steel.

„Cei care îşi desfăşoară activitatea în această clădire (parlamentarii din Camera Comunelor – n.r.) nu ne reprezintă interesele. Ei îi deservesc doar pe proprii lor prieteni, care sunt probabil prosperi oameni de afaceri. Este momentul să punem din nou stăpânire pe putere, pentru că aceasta ne aparţine, de fapt, nouă”, a afirmat Russell Brand, în timp ce era aclamat de protestatari.

„Transferul de putere către populaţie va avea loc în mod paşnic, va fi o revoluţie plină de bucurie şi fără risipă de efort (…) Puterea nu se află în Westminster Palace, ci este aici, printre noi, în mijlocul mulţimii”, a mai declarat cunoscutul actor.

 

Un protest organizat de People’s Assembley

Protestul a fost iniţiat de organizaţia The People’s Assembley Against Austerity (Mişcarea Populară împotriva Austerităţii), care se auto-defineşte ca o asociaţie politică fondată în Marea Britanie în 2013. Aceasta se bucură de susţinerea celor mai importante confederaţii sindicale din Regatul Unit, dar şi de partide politice importante, cum ar fi cel laburist sau formaţiunea ecologistă Green Party.

People’s Assembley s-a făcut remarcată pentru întâia oară în februarie 2013, printr-o scrisoare deschisă publicată în cotidianul The Guardian şi semnată, printre alţii, de Tony Benn, fost parlamentar laburist decedat în primăvara acestui an, jurnalistul John Pilger şi omul de film şi televiziune Kem Loach.

„Adresăm o chemare milioanelor de locuitori ai Marii Britanii care s-au confruntat în ultimii ani cu dificultăţi şi nesiguranţă ca urmare a salariilor reduse, a penuriei de locuri de muncă şi a nivelului de trai scăzut generate de politica actualului guvern de la Londra”, se spunea în textul scrisorii.

„Vom organiza un forum la nivel naţional, prin intermediul căruia se vor putea manifesta toţi cei care vor să îşi exprime propriile opinii împotriva austerităţii, atunci când aceştia consideră că părerile proprii nu sunt susţinute corespunzător de către aleşii din Westminster Palace”, au mai susţinut atunci reprezentanţii People’s Assembley.

————————————–

„Cine sunt adevăraţii responsabili pentru situaţia mizerabilă în care a ajuns Marea Britanie în prezent? Imigranţii polonezi sau din alte ţări est-europene care vin aici pentru a culege fructe în fermele britanice?; ori asistentele nigeriene care muncesc în spitalele din această ţară?; sau poate bancherii care au generat acest dezastru economic şi persoanele care evită în mod sistematic să îşi plătească taxele pe care le datorează statului britanic?”

Din  cuvintele adresate protestatarilor împotriva austerităţii, în 21 iunie, de către Owen Jones, jurnalist la The Guardian

————————————–

 

Urmează alte acţiuni de protest

Numărul mare de manifestanţi prezenţi la marşul împotriva austerităţii organizat în centrul Londrei arată „nivelul ridicat al furiei oamenilor din acest moment”, au susţinut reprezentanţii People’s Assembley. Aceştia au mai avertizat că manifestaţia din 21 iunie este doar prima dintr-o serie de acţiuni similare care vor urma. Următorul marş de protest va avea loc în luna octombrie, în organizarea People’s Assembley în colaborare cu principalele organizaţii sindicale britanice. Mai multe acţiuni greviste vor fi organizate apoi, în paralel, la sfârşitul toamnei.

„Este esenţial să reuşim să frânăm actuala politică de austeritate promovată de actuala coaliţie de guvernământ, înainte ca aceasta să producă consecinţe extrem de grave asupra sistemului de servicii publice şi a nivelului de trai al populaţiei”, a subliniat Clare Solomon, purtător de cuvânt al People’s Assembley.

„Toate aceste constrângeri impuse de guvernanţi pot curma vieţi şi distruge servicii publice care au funcţionat în folosul populaţiei timp de mai multe generaţii”, a afirmat şi Sam Fairburn, secretarul naţional al organizaţiei People’s Assembley.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!